5 parasta univinkkiä – nuku paremmin!

Jos luet tätä juttua, todennäköisesti tiedät miltä tuntuu, kun uniongelmat vaikeuttavat elämää – jokainen päivä kuluu väsymyksen kanssa taistelussa. Katso, mitkä ovat hyvän unen ammattilaisten parhaat vinkit höyhensaarille.

Paras univinkki 1: Anna unelle riittävästi aikaa

– Moni meistä sortuu viettämään illat television ääressä, vaikka todellisuudessa pitäisi jo mennä nukkumaan. Riittävä uni on kuin liikunnan harrastaminen: sen saantiin on kiinnitettävä huomiota ja se on nostettava etusijalle elämässä, toteaa lääkäri ja apulaisjohtaja Scott Kutscher Vanderbiltin yliopistosta.

Paras univinkki 2: Huolehdi rutiineista

– Huolehdi siitä, että menet nukkumaan ja heräät suurin piirtein samaan aikaan joka päivä. Vaikka et saisikaan unta, tärkeää on totuttaa keho tiettyyn rytmiin, sillä ennen pitkää se alkaa noudattamaan nukkumaanmenoaikaasi, vinkkaa lääkäri Susan Redline Harvardin lääketieteellisestä.

Paras univinkki 3: Luo rauhoittava iltarutiini

– Tee asiat aina samalla tavoin joka ilta: käy esimerkiksi suihkussa ja lue hetki lehteä ennen nukkumaanmenoa. On tärkeää rentoutua ennen nukahtamista, toteaa lääkäri ja EOS Sleep Center -yhdistyksen perustaja David Volpi.

Paras univinkki 4: Laita tekniikkakin nukkumaan

– Pienennä valon määrää noin tuntia ennen kuin menet nukkumaan, äläkä vietä aikaa elektronisten laitteiden, kuten tietokoneen tai television äärellä. Mikäli mahdollista, poista makuuhuoneesta kaikki turha elektroniikka tai sammuta se huolellisesti, sillä esimerkiksi tietokoneen vilkkuvalo saattaa pitää sinut hereillä ja häiritä untasi, kertoo lääkäri Lisa Shives amerikkalaisesta uni- ja painonhallintayhdistyksestä.

Paras univinkki 5: Harrasta liikuntaa

– Harrasta joka päivä jonkin verran liikuntaa. Jopa 5–10 minuutin reipas kävelyretki auttaa nukkumaan paremmin, vinkkaa lääkäri Russel Rosenberg kansainvälisestä uniliitosta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja