40-vuotiaan Julian nenä oli koko ajan tukossa – oireen karmaiseva syy syöksi brittiperheen painajaiseen: "En kyennyt uskomaan sitä"

Tällaisia ovat ihosyövän oireet 2:14
Videolla kerrotaan, miten ihosyöpä voi oireilla.

Tukkoisen nenän syyksi paljastui syöpä. 40-vuotiaan syöpäsairaudesta kertoo muun muassa Metro.

Viime vuoden huhtikuussa brittiläinen kolmen lapsen äiti Julia Davey, 40, tunsi, että hänen nenäänsä oli juuttunut jotakin. Vasen sierain oli tukossa noin kaksi viikkoa. Julia päätti pelata varman päälle ja kävi lääkärissä.

– Tuntui kuin siellä olisi ollut räkää, joka ei liikahtanut. Se oli outoa, mutta en ollut huolestunut, Julia kertoo medialle.

Ensin veikattiin nenäpolyyppia

Lääkärissä ajateltiin, että Julialla saattoi olla nenäpolyyppi. Nenän polyyppitauti on nenän hyvänlaatuinen limakalvopullistuma, kertoo Terveyskirjasto. Polyypit saattavat olla pieniä tai oireettomia, kun taas suurimmillaan ne voivat tukkia sieraimet täysin. Syytä polyyppitaudille ei tiedetä. Polyypit eivät muutu pahanlaatuisiksi.

Julia sai lähetteen toiseen sairaalaan suu-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille. Seuraavassa kuussa vastaanotolla hänelle tehtiin nenän tähystys. Kolme viikkoa myöhemmin, 1. kesäkuuta, hänelle tehtiin kaksi tuntia kestänyt leikkaus, jossa tukkeuma poistettiin.

Koepala paljasti syövän

Viikko leikkauksen jälkeen Juliaa pyydettiin tulemaan sairaalaan. Hoitohenkilökunta halusi keskustella hänen kanssaan koepalanäytteestä.

Olin aika naiivi, kun he pyysivät minua käymään. Luulin, että se oli normikäytäntö.

– Olin niin varma, että kyseessä ei ollut mitään vakavaa. En edes pyytänyt Nickiä (Julian kumppania) mukaan.

Julialle kerrottiin, että hänen nenänsä väliseinästä oli löydetty syöpäsoluja. Tukkeuma ei ollut ollut vaaraton polyyppi vaan kasvain.

– On vaikea kuvailla sitä, miltä tuntuu saada kuulla sana ”syöpä”. En kyennyt millään uskomaan sitä.

Nenän väliseinä leikattiin

Heinäkuussa 2019 Julian nenän väliseinä leikattiin. Näin haluttiin päästä eroon lopuistakin syöpäsoluista.

– Se kuulostaa isolta jutulta, mutta ilman nenän väliseinää voi elää, Julia kertoo.

– Jälki ei ole näkyvää ja se on tarkoitettu sitä varten, että syövästä päästäisiin eroon. Se oli ainoa asia, josta silloin välitin. Halusin eroon syövästä.

Diagnoosina okasolusyöpä

Julia oli luullut voivansa huokaista helpotuksesta, mutta elokuussa kuussa vasen sierain alkoi jälleen tuntua tukkoiselta. Syyskuussa tehdyissä tutkimuksissa löytyi toinen kasvain, joka poistettiin saman kuun aikana. Julia kerrottiin, että hänellä oli okasolusyöpä.

– He kertoivat, että syöpä oli kasvanut todella nopeasti ensimmäisen kasvaimen jälkeen, mikä tarkoitti, että syöpä oli todella aggressiivinen.

– Minulle sanottiin, että nenäni voitaisiin joutua poistamaan. En ole turhamainen, mutta nenä on aika näkyvä osa. Se tuntui musertavalta.

Okasolusyöpä on ihon pintakerroksen soluista lähtöisin oleva pahanlaatuinen kasvain, kertoo Terveyskylä-sivusto. Suomessa uusia okasolusyöpätapauksia todetaan vuosittain noin 1 500.

Kuusi viikkoa kemoterapiaa

Ensin katsottiin, tehoaisiko kemoterapia. Julia kävi hoidoissa kuusi viikkoa syyskuussa.

Kemoterapian aikana Julian nenän koko kasvoi valtavasti. Alkoi käydä ilmi, että kasvain jatkoi kasvuaan. Julialla oli myös kovia kipuja päässä ja hampaissa.

– Nenäni ja pääni tuntuivat siltä kuin olisivat voineet räjähtää.

Nenä poistettiin

Tämän takia Julialta poistettiin koko nenä sekä osa suulaesta. 18. marraskuuta 2019 tehty leikkaus kesti 14 tuntia. Sen jälkeen hän oli 24 tuntia tehohoidossa.

Kaksi viikkoa myöhemmin Julia pääsi kotiin. Nenän kohdalla on nyt aukko.

Julia on tähän mennessä peitellyt puuttuvaa nenäänsä lapsiltaan ja valtaosalta muistakin ihmisistä. Hän ei haluaisi pelästyttää heitä.

Julialle ollaan tekemässä nenäproteesia. Proteesien tekoon perehtynyt asiantuntija tekee sen Julian antamien valokuvien perusteella. 

Joulukuun lopulla lääkärit kertoivat, että nenän aukon kohdilta oli poistettu kaikki jäljet syövästä. Sen jälkeen hän kävi 30 kertaa sädehoidossa kuuden viikon ajan. Sädehoidot alkoivat tammikuussa.

Huhtikuussa jälleen huonoja uutisia

Huhtikuun lopulla Julia meni tarkastukseen, jossa tutkittiin, miten hänen kehonsa oli reagoinut sädehoitoon. Magneettikuvauksissa paljastui, että Julian yläleuassa oli kasvain. 

Seuraavassa tarkastuksessa löytyi jälleen kasvain. Sekin oli poistetun nenän jättämän onkalon alueella. 

– Tällä kertaa he sanoivat, että sen poistamisesta seuraisi enemmän vahinkoa kuin hyötyä.

– Se on liian lähellä tärkeitä hermoja ja aivojani.

Immuunihoidon tulosta odotellaan

Nyt Julie on aloittanut immuunihoidon. Kukaan ei tiedä, millainen hänen ennusteensa tulee olemaan. Nyt pitää odottaa, miten hänen kehonsa reagoi immunoterapiaan.

Immunoterapiassa eli immunologisessa syöpähoidossa syöpäsolut yritetään tuhota vaikuttamalla elimistön omaan puolustusjärjestelmään. Kehon immuunijärjestelmää pyritään tehostamaan ja saamaan kehon oma immuunipuolustusjärjestelmä hyökkäämään syöpäsoluja vastaan, kertoo Kaikki syövästä -sivusto.

Positiivisena kohti tulevaa

Tällä hetkellä Julie kertoo voivansa verrattain hyvin. Hän on päättänyt keskittyä järjestämään häitään, jotka heidän on tarkoitus viettää syksymmällä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Julialla on edellisistä suhteistaan teini-ikäiset pojat sekä nykyisen nykyisen kumppaninsa Nickin kanssa 5-vuotias tytär. Pariskunta suunnittelee syyshäitä.

– Tuntuu kuin koko elämäni olisi kääntynyt ylösalaisin kuluneen vuoden aikana.

Lääkärit ovat kehottaneet häntä nauttimaan elämästä nyt, sillä hoitojen sivuvaikutukset voivat saada hänet myöhemmin voimaan huonosti.

Julia haluaa uskoa, että immuunihoito toimii. Hän ei halua ajatella muita vaihtoehtoja.

– Se on yksinkertaisesti ainoa vaihtoehto!

– Immuunihoidon pitäisi tehdä kasvaimesta selvää ja estää sitä kasvamasta enempää.

Lue myös:

    Uusimmat