Amy luuli saaneensa liiasta tekstailusta känsiä – totuus sai pelkäämään kuolemaa

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syövän ensioireet ovat usein lieviä, ja tauti voi olla täysin oireeton hyvin pitkään. Mistä tunnistaa syövän oireet? Osaston ylilääkäri kertoo, mistä huolestuttavan oireen tunnistaa.

Amyn käsi piti amputoida harvinaisen syöpätyypin leviämisen estämiseksi.

Kun irlantilainenAmy Lowry sai käteensä känsänomaisia patteja, hän yksinkertaisesti oletti vain selailleensa puhelintaan liikaa. Jo vuonna 2018 Amy havaitsi oikeassa kädessään pienen möykyn, jonka oletti pian katoavan, kertoo Metro.

– Aviomieheni Gavinin kanssa vitsailimme, että patit johtuivat tekstailustani. Näin kuittasimme asian, vaikken ollut varma siitä, mitä ne [patit] ovat, Kanadassa asuva Amy kuvaa.

"Heräilin yöllä kipuun"

Vuonna 2019 toinen kipeä patti kuitenkin ilmaantui Amyn käteen. Kun patit kipeytyivät ja suurenivat, Amy suuntasi lääkärille.

– Heräilin yöllä kipuun, joten päätin käydä lääkärissä, Amy kuvaa.

Aluksi ajatuksena oli vain leikata möykyt pois, mutta lääkärit huolestuivat Amyn magneettikuvauksen tuloksista ja ottivat kädestä koepalan. Maaliskuussa 2020 hänen käsistään löytyi harvinainen sarkoomatyypin syöpä.

"Mutta se, että kätesi pitää amputoida..."

Uutinen oli musertava, mutta Amy oletti, että syöpä vain leikattaisiin pois. Koronaviruspandemian vuoksi hän oli jo menossa lääkärin konsultaatioon yksin, mutta sitten vastaanottovirkailija tuli hänen puheilleen.

– Hän lähestyi minua ja sanoi, että tarvitsisin jonkun mukaani. En tiennyt, mitä he aikovat sanoa, mutta sanoin autossa odottavalle aviomiehelleni, että tulisi sisään, Amy sanoo.

Konsultaatiossa selvisi kurja totuus: syöpä oli levinnyt kädestä ja voisi seuraavaksi iskeä keuhkoihin. Amyn koko käsi pitäisi amputoida.

– On painajaista kuulla, että sairastaa syöpää. Mutta se, että kätesi pitää amputoida, jotta henkesi säästyy, on jotain aivan muuta, Amy kuvaa.

Amy. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Itkin silmät päästäni"

Amy yritti kuvitella itsensä vain yhden käden kanssa, muttei kyennyt siihen. Hänet kuitenkin  leikattiin vain päiviä myöhemmin.

Amyn äiti on kuollut munasarjasyöpään, ja Amyn ensimmäinen ajatus syövästä kuultuaan olikin, että myös hän tulee kuolemaan.

– Itkin silmät päästäni, kun minua kärrättiin leikkaukseen. Se oli hyvin tunteikasta, se on sitä edelleen, jos vain ajattelen asiaa.

"Jos minä voin selvitä tästä, hekin voivat"

Amy opettelee nyt elämään vain vasemman kätensä kanssa. Hän myöntää, että alku on ollut rankka. Hän haluaisi tarinansa kertomalla auttaa muita amputaation kokeneita.

– Vaikeinta oli herätä aamulla, katsoa käsivarttani ja nähdä, että käsi on poissa. Henkisesti vei pitkään ymmärtää se, fyysisesti kykenin pukemaan itsen viiden viikon jälkeen, Amy kuvaa.

Amy kerää parhaillaan joukkorahoituksella rahaa käsiproteesiin. Nyt hän ei enää pidä mitään elämässä itsestäänselvyytenä.

– Tuntuu oikealta jakaa tarinani, koska alussa minua nolotti. Haluan tukea muita ja näyttää, että jos minä voin selvitä tästä, hekin voivat.

Lue myös:

    Uusimmat