Destinyn gynekologiaika peruttiin "vähäisen sairastumisriskin" takia – toukokuussa verenvuodolle löytyi karu selitys: "Luulin tunnistavani sen, mutta ei sitä näköjään koskaan tiedä"

Kohdunkaulan syöpään sairastuu Suomessa joka vuosi 150–160 naista 0:26
Katso videolta pieni tietoisku kohdunkaulansyövästä!

28-vuotias lontoolaisnainen sai kuulla sairastavansa pitkälle edennyttä kohdunkaulansyöpää. Nainen antoi haastattelun Mirror-lehdelle.

Lontoolainen Destiny Wade, 28, oli helmikuussa alkanut kärsiä omituisista oireista. Esimerkiksi seksin jälkeen hänen alapäästään oli tullut verta. 

Destiny varasi ajan maaliskuulle papakoetta eli gynekologista irtosolututkimusta varten. Se tehdään kohdunkaulansyövän ja sen esiasteiden tutkimiseksi. Destiny oli käynyt testeissä kolmen vuoden välein, eikä huhtikuussa 2017 tehdyssä testissä oltu havaittu mitään poikkeavuuksia.

Tällä kertaa lääkäri soitti ja kertoi, että testi oli peruttu koronaviruksen takia. 

– Kun kerroin, että minulla oli ollut lieviä oireita, minulle sanottiin vain että olen vasta 27-vuotias, joten riskini sairastua kohdunkaulansyöpään on pieni enkä siksi ole prioriteettilistan kärkipäässä.

– Minulle sanottiin, että voisin saada ajan seuraavan puolen sisällä.

Verenvuoto paheni ajan mittaan

Keväällä Destiny sairastui koronavirukseen. Sairaanhoitajana työskentelevä nainen oli poissa töistä neljä viikkoa. 

Verta alkoi noihin aikoihin vuotaa enemmän. Destiny soitti lääkärille, joka arveli, verenvuoto saattaisi johtua vaarattomasta, hyvänlaatuisesta kystasta munasarjoissa.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Toukokuussa vuotoa tuli jo päivittäin. 15 vuotta ehkäisypillereitä syöneellä Destinylla ei ollut koskaan ollut vastaavanlaista ongelmaa.  Kun vuotoa eräänä yönä tuli todella runsaasti, Destiny hakeutui päivystykseen. 

Diagnoosina kolmannen asteen kohdunkaulan syöpä

Kun hänelle tehtiin sisäinen tutkimus, hän näki lääkärin ilmeestä, ettei kaikki ollut kohdillaan.

– Hän sanoi, että minulla oli tennispallon kokoinen kasvain.

– Olen hyvässä kunnossa oleva aktiivinen ihminen. Teen työtä syöpäsairaiden kanssa, joten luulin tunnistavani sen, mutta ei sitä näköjään koskaan tiedä.

Kolmen viikkoa hänelle tehtiin erilaisia tutkimuksia. Sitten hän sai kuulla surullisen uutisen: hänellä oli kohdunkaulan syöpä.

–  Minulle kerrotiin, että kyseessä on nyt kolmannen asteen syöpä. Jos se olisi huomattu aiemmin, kasvain olisi ehkä voitu vain poistaa.

Suomen Syöpäjärjestöjen ylläpitämällä Kaikki Syövästä -sivustolla kerrotaan, että kolmannen asteen kohdunkaulan syövässä kasvain on levinnyt lantion seinämään tai emättimen alimpaan kolmannekseen.

Ei voi enää itse synnyttää lasta

Destiny aloitti kemoterapian. Sen jälkeen hän kävi sädehoidoissa.

Destiny tuli murheelliseksi, kun hänelle kerrottiin, että sädehoito vaikuttaisi hänen hedelmällisyyteensä. Munasarjojen toiminta voi heikentyä tai loppua ennenaikaisesti joidenkin syöpähoitojen seurauksena.

Destinylle tehtiin leikkaus, jossa munasarjat siirrettiin pois suorasta sädekentästä. Duodecim-lehti kertoo, että tämä vähentää niiden saamaa säderasitusta huomattavasti.

– En voi enää tulla raskaaksi, mutta koeputkihedelmöityksessä voin käydä ja hankkia oman biologisen lapsen sijaissynnytyksen avulla.

Jos kuvat eivät näy, voit katsoa ne täältä.

Usein alkuvaiheessa oireeton

Suomessa todetaan vuosittain noin 160 uutta kohdunkaulasyöpätapausta. Kohdunkaulan syöpä on yleisin 30-44 -vuotiailla naisilla. Kohdunkaulan syöpä kehittyy esiasteiden kautta ja sen vuoksi syöpää voidaan ennaltaehkäistä seulonnan avulla. 

Kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä on papilloomaviruksen (HPV) aiheuttama pitkittynyt infektio, mutta papilloomavirus ei yksinään aiheuta syöpää. Riskiä lisäävät muun muassa tupakointi, seksitaudit, seksikumppanien runsaus sekä yhdyntöjen aloittaminen nuorella iällä.

Tutkimustiedon perusteella noin 80 prosenttia ihmisistä altistuu elämänsä aikana papilloomavirukselle. Suurimmalla osalla infektio paranee itsekseen parissa vuodessa. HPV-infektiot leviää pääasiassa seksin välityksellä. 

Kohdunkaulan syöpä on usein alkuvaiheessa oireeton. Mikäli oireita tulee, kyseessä saattavat olla vuotohäiriöt, kuten verenvuoto muutoin kuin kuukautisten aikana. Yhdynnän jälkeen saattaa tulla verenvuotoa tai veristä, rusehtavaa tai pahanhajuista valkovuotoa. Mikäli kohdunkaulansyöpä on edennyt pitkälle, oireina saattaa olla esimerkiksi alavatsa- ja selkäkipua, alaraajojen turvotusta, virtsateiden tukkeumista tai suolen toiminnan häiriöitä.

Lue myös:

    Uusimmat