30-vuotias amerikkalaisnainen kuoli koronavirukseen – oli pyytänyt kahdesti päästä testattavaksi: "He sanoivat, että hänen keuhkoissaan ei ollut mitään vikaa"

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa? Katso tästä listaus tyypillisimmistä oireista 0:58
Videolla kerrotaan koronaviruksen tyypillisimmät oireet.

Yhdysvaltalainen opettaja käännytettiin kahdesti pois päivystyksestä. Myöhemmin nainen menehtyi koronaviruksen seurauksena. Aiheesta uutisoi muun muassa ABC News -sivusto.

Brooklynilainen 30-vuotias opettaja Rana Zoe Mungin kuoli koronavirukseen maanantaina sairaalassa. Omaisten mukaan Ranaa ei ollut otettu hoitoon tai testeihin, vaikka perhe oli useaan otteeseen pyytänyt apua ja oireetkin olivat viitanneet koronavirukseen. Lopulta hän pääsi hoitoon, mutta menehtyi sairauden komplikaatioihin.

Sai tartunnan ilmeisesti siskoltaan

Rana asui yhdessä sairaanhoitajana sairaalassa työskentelevän siskonsa Mian kanssa. 9. maaliskuuta Mia oli tullut töistä kotiin kuumeisena. Muutama päivä myöhemmin Ranalla oli alkanut ilmetä oireita.

– En tietoisesti tuonut koronavirusta kotiin, mutta altistuin sille töissä. Vaihtaisin paikkaa hänen kanssaan, jos vain voisin, Mia kertoo ABC Newsille.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Luultiin paniikkikohtaukseksi

Perhe soitti ambulanssin, kun Ranalla alkoi ilmetä hengitysvaikeuksia. Hänet vietiin kahdesti Brookdalen sairaalan päivystykseen, mutta turhaan. Vaikka Ranalla oli astma ja korkea verenpaine, hänen ei tajuttu kärsivän koronaviruksesta, joten testiäkään ei tehty. Toisella kertaa ensihoitajat olivat arvelleet, että hän kärsi paniikkohtauksesta. 

– He sanoivat, että hänen keuhkoissaan ei ollut mitään vikaa.

20. maaliskuuta Rana otettiin sairaalahoitoon. Häntä hoidettiin muun muassa hengityskoneen avulla.

Hetkittäin näytti siltä, että Ranan vointi olisi ollut paranemaan päin, mutta sitten tuli surullisia uutisia. Mia kertoi niistä sosiaalisessa mediassa, jossa hän oli aiemmin kertonut siskonsa sairastumisesta.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Joudun kertomaan teille raskain sydämin, että siskoni menehtyi tänään 00.25 koronaviruksen komplikaatiohin. Hän taisteli kauan, mutta hänen kehonsa oli heikko”, Mia tviittasi 27. huhtikuuta.

Sisko ja ystävä syyttävät hoitojärjestelmää rasismista

Mia syyttää hoitojärjestelmää rasismista. Hänen siskonsa oli tummaihoinen. 

– Asuinpaikkamme postinumero määrittää ennalta sen, millaista hoitoa saamme.

Abc News kertoo, että terveysorganisaatio CDC:n mukaan Yhdysvalloissa 30 prosenttia sairastuneista on afrikanamerikkalaisia. Afrikanmerikkalaisten osuus koko väestöstä on noin 13 prosenttia.

Pitkäaikainen ystävä Noemi Maciel on siskon kanssa samoilla linjoilla siitä, että rasismi osaltaan aiheutti sen, että Rana kuoli.

– Hän ei kuollut vain koronaviruksen takia, vaan myös siksi, että elämme maailmassa, joka on rasistinen ja vastustaa tummaihoisia. Tiedämme, että mustia kuolee suhteettoman paljon, Noemi lataa.

Ranan opiskeluaikojen tuttava Laura Calihman kertoo, että jos ihminen elää alueella, jolla oleva kaupungin sairaala ei saa tarpeeksi rahoitusta,  heille vihjataan, että heidän elämällään ei ole merkitystä.

Rana oli toiminut opettajana Brooklynissa, joka on ABC Newsin mukaan yksi niitä paikkoja, joihin koronaviruspandemia on iskenyt lujimmin.

Lue myös:

    Uusimmat