28.1.2003 Haukimurekepihvit ja ruis-kasvisrisotto

Makoisat haukimurekepihvit 4:lle

400 g haukifileetä tai pakastekalaa
pieni sipuli tai 0,5 dl pakastesipulia
1 dl korppujauhoja
1,5 dl maitoa
1-2 munaa
2-2,5 rkl kala- tai hummerifondia tai muuta makuainetta ks vihje musta- tai viispippuria
(1 tl suolaa)

1. Leikka kala kuutioiksi ja hienonna se monitoimikoneessa tai hakkaa veitsellä työlaudalla hienoksi. Jos käytät kokonaisen sipulin, hienonna se ja pehmitä hetki mikrossa. Kun käytät risottoon pakastesipulia, pussista riittää kumpaankin ruokaan.
2. Lisää kulhoon korppujauhot, sipuli, maito, munat, fondi ja mausteet ja pyöräytä seos tasaiseksi ja kuohkeaksi. Anna mielellään maustua hetki jääkaapissa ennen paistamista.
3. Nosta keskikuumalle pannulle, jossa on tilkka öljyä tai juoksevaa margariinia tai voimariinia nokareita ruokalusikalla. Painele litteiksi lusikalla. Paista molemmin puolin 3-5 minuuttia paksuudesta riippuen. Tarjoa seuraksi esim. ruis-kasvisrisottoa.

Energia: 0,45 MJ / 100 kcal
Prot. 15 g, hh 7 g, ra. 2 g

Vihje: Voit maustaa haukimureketaikinan monella tavalla: lisää joukkoon tuoretta tai pakastettua tilliä, persiljaa ja/tai ruohosipulia tai 1-2 dl pakastepinaattia tai 3-4 rkl Kallen kaviaaria, chilikastiketta tai kuivattuja liotettuja sieniä jne. Maidon asemesta mureketaikinaan sopii kalaliemi, kaura- tai soijajuoma, kookosmaito tai rasvaisempana vaihtoehtona kerma, ruokakerma tai vastaava kasvirasvapohjainen valmiste.

Ruis-kasvisrisotto 4-5:lle

2 rkl öljyä
vajaa tai 1 pussillinen pakastesipulia
3 dl esikypsytettyjä rikottuja ruissuurimoita
8 dl vettä
(1 rkl kasvisfondia tai 1 kuutio)
2-3 tl soijaa
1 tl timjamia
pippuria, suolaa
400-500 g pakastevihanneksia (esim. hernitä ja aurinkoinen kasvissekoitus)
(persiljaa)
1. Kaada pakastesipuli öljyn joukkoon kuumalle pannulle ja kuullota hetken aikaa. Voit käyttää myös tuoretta hienonnetua sipulia.
2. Lisää joukkoon ruissuurimot ja kuullota niitä hetken aikaa. Mausta. Kaada joukkoon n. 5 dl vettä ja sekoita. Hauduta n.25 min. ja lisää joukkoon loppuvesi vähitellen. Maistele.
3. Sekoita joukkoon pakastevihannekset ja kypsennä vielä noin 10 minuuttia. Sekoita nostellen välillä. Tarkista maku. Ruis-kasvisrisoton kypsyessä ehdit paistaa haukimurekepihvit. Rukiin asemesta voit valmistaa risoton myös esikypsytetyistä rikotuista ohra-, vehnä- tai kaurasuurimoista ja tietysti riisistä. Täysjyväviljan ravintopitoisuus on huomattavasti korkeampi kuin riisin, joten niitä on mukava suosia.

Energia: 0,35 MJ / 80 kcal
Prot. 3 g, hh 12 g, ra. 3 g

Energia: 1,5 MJ / 370 kcal
Prot. 29 g, hh 39 g, ra. 11 g

- Toim. Kati Nappa


Laskelmat on tehty käyttäen Aivo Finland Oy:n ravintolaskentaohjelmia.

Lue myös:

    Uusimmat