23 asiaa, jotka toivoisit tehneesi jo kaksikymppisenä

Menneitä ei kannata jäädä murehtimaan, mutta taakse jääneestä elämästä kannattaa aina ottaa opiksi.

Buzzfeed kokosi listan opeista, jotka jokaisen olisi kannattanut tietää kaksikymppisenä. Aika menee ohi kuin siivillä ja erityisesti kaksikymppisenä elämään kuuluu usein suuria muutoksia.

Jos siis elät vielä parikymppisen elämää, ota opiksi näistä vinkeistä. Vanhemmille listaus antaa hauskaa perspektiiviä nykypäivän parikymppisten ongelmista.

Katso alta listaus ohjeista, joita jokaisen parikymppisen kannattaisi noudattaa ennen kuin on liian myöhäistä.

1. Vietä vähemmän aikaa puhelimesi kanssa

On tutkittu, että liiallinen sosiaalisessa mediassa roikkuminen voi aiheuttaa ahdistusta ja stressiä – jopa masennusta. Puhelimesi kanssa seurustelun sijaan tapaa ystäviäsi kasvotusten. Vaikka et voisikaan luopua täysin älypuhelimesi koukuttavista sovelluksista, kokeile edes vähentää niiden parissa kuluttamaasi aikaa.

2. Pysähdy ja pohdi: onko tällä todella merkitystä enää vuoden kuluttua?

Mikä tahansa elämän tilanteesi onkaan, kuuluu siihen varmasti omat haasteensa. Arkiset ongelmat, kuten pieleen mennyt hiusten leikkaus, nolo moka töissä tai riita ystäväsi tai puolisosi kanssa, ovat kuitenkin pian historiaa. Kun ahdistaa, muista, että vuoden kuluttua et varmasti edes muista, mikä mieltäsi painoikaan. Moisista arkisista huolista saa ahdistua, kunhan muistat iloita siitä, kuinka pieniä huolesi oikein ovatkaan.

3. Nauti perheestäsi – keistä ikinä se koostuukaan

Perhe tarkoittaa ihmisille eri asioita. Toisille siihen kuuluvat läheiset ystävät, toisille lähisukulaiset ja joillekin oma ydinperhe. Mikä kokoonpanosi onkaan, nauti siitä, että ympärilläsi on ihmisiä, jotka rakastavat sinua ja tukevat sinua aina. Pidä heidät lähelläsi ja osoita arvostuksesi heitä kohtaan usein.

4. Kirjoita ylös, mitä todella haluat elämältäsi

Toisinaan arki, työ ja niihin kuuluvat rutiinit vetävät meidät mukanaan. Tällöin saatamme unohtaa, mitä oikeasti haluammekaan elämältämme. Vaikka työ olisikin sinulle juuri nyt tärkeää, muista, että elämässä voi olla muutakin. Listaa siis haaveesi paperille ja muista silloin tällöin lukea listasi. Ja myös tehdä haaveidesi eteen töitä nyt, eikä sitten myöhemmin.

5. Kun elämä potkii, tee jotain mistä voit olla ylpeä

Kun ystävän kanssa on riitaa, parisuhdeasiat hiertävät tai töissä on ikävää, tee jotain hyvää. Kun teet jotain, mikä tekee sinut ylpeäksi itsestäsi, ahdistus voi helposti kaikota kokonaan. Jos et keksi, mitä voisit tehdä, muista tämä: paras mittari on, kehuisitko tekoasi omille vanhemmillesi ylpeydellä.

6. Kerää ympärillesi aitoja, rehellisiä ja rohkeita ihmisiä

Tällaiset ystävät tekevät aina päivästäsi paremman, luovat ikuisia muistoja kanssasi ja saavat sinut iloitsemaan elämästä täysillä.

7. Matkusta niin kauas kuin sinulla on varaa

Monen parikymppisen haaveissa on maailmanmatkaajan titteli. Tekosyitä voisi kuitenkin keksiä loputtomiin silloin, kun maailmanvalloitus pelottaa. ”Ei minulla ole varaa.” ”Siinä on liian suuret riskit.” ”Entä jos matkasta ei tulekaan ikimuistoinen?” ”Entä jos kadunkin tätä?” Harvoin kuitenkaan kuulee kenenkään sanovan, että maailmalle lähteminen osoittautuikin virheeksi. Lähde siis rohkeasti. Matkusta niin kauas kuin sinulla on varaa. Tärkeintä on, että näet jotain uutta ja pääset peloistasi.

8. Opettele jättämään virheet taaksesi

Jos huomaat, että oletkin yhtäkkiä ilman työpaikkaa, valmistuit väärälle alalle tai tuhlasit juuri puoli vuotta johonkin aivan turhaan – mitä sitten? Sellaista sattuu aivan jokaiselle. Ota opiksesi ja jatka eteenpäin. Virheet ovat oiva keino oppia tuntemaan itsesi ja mitä oikeasti haluat elämältäsi. Se ei oikeasti aina ole niin helppoa.

9. Joskus pelkkä päivästä selviytyminen riittää

Kun elämä tuntuu ankealta, keskity tähän päivään. Mieti, miten selviät seuraavasta vuorokaudesta. Unohda tulevaisuuden pelkääminen, ankeudessa vellominen ja tekemättömien asioiden stressaaminen. Ehkä huomenna jo helpottaa – tai sitten ei. Silloin kohtaa uusi päivä pohtien, miten selviät siitä.

10. Päätä oppia jokaiselta tapaamaltasi ihmisiltä jotain

Ihmiset ovat kiehtovia, erikoisia ja ihmeellisiä. Käytä aikaasi toisten tarinoiden kuunteluun aina silloin tällöin. Voit oppia aina uutta.

11. Hyväksy se, ettet voi miellyttää kaikkia

Et kerta kaikkiaan voi olla vastuussa jokaisen ihmisen onnesta. Älä siis jää vellomaan ja murehtimaan ihmisiä, jotka eivät tajua sinua tai joita sinä et tajua.

12. Käytä rahasi johonkin tekemiseen, älä tavaraan

Uuden (tarpeettoman) kenkäparin osto ei tuota samanlaista iloa kuin uusi kokemus.

13. Älä pelkää olla jotain mieltä

Useammin ihmiset kunnioittavat enemmän sellaisia tyyppejä, joilla on mielipiteitä. Oli kyseessä sitten pomo, ystävä, työkaveri tai uusi treffikumppani, näytä rohkeasti omaavasi mielipiteitä.

14. Käytä aina ehkäisyä

Testauta itsesi mahdollisilta sukupuolitaudeilta, käytä ehkäisyä ja vaadi samaa myös sänkykumppaniltasi.

15. Lopeta rahan tuhlaaminen

Koskaan ei ole liian myöhäistä opetella käyttämään rahaa järkevästi. Hyvä keino on laittaa jokaisesta palkasta pieni osa säästöön. Kolmekymppinen sinä tulee varmasti kiittämään.

16. Älä viivytä haaveitasi

Sitten kun -asenne ei vie pitkälle. Mitä jos tarttuisitkin toimeen tänään? Jos haaveilet reissaamisesta, asunnon ostamisesta tai vaikka uudesta urasta, aloita tänään. Askeleiden ei tarvitse olla isoja, vaan pienilläkin pääset aina lähemmäs tavoitettasi. Avaa asunnolle säästötili, selaile avoimia työpaikkoja tai varaa halvat lennot, kun ne kerrankin sattuvat kohdallesi.

17. Vanhenemisen murehtimisen sijaan innostu siitä

Ensinnäkin: sinä et ole muuttumassa vanhaksi, vaan vanhenet. Sen murehtiminen ei kuitenkaan tuota mitään hyvää, joten lopeta nyt.

18. Sijoita kehoosi

Koskaan ei ole liian myöhäistä alkaa elää terveellisesti. Tee pieniä muutoksia elämäntapoihisi jo nyt, ennen kuin epäterveellinen elämä käy liian rutiininomaiseksi. Lisää ruokavalioosi kasviksia, ala liikkumaan ja jätä liiallinen herkuttelu pois. Jälleen kerran tulet kiittämään itseäsi kolmekymppisenä.

19. Ole kiitollinen

Arjessa on toisinaan hankalaa muistaa olla kiitollinen. Aihetta kuitenkin on – aina. Muista siis pysähtyä ja kerrata, mitkä kaikki asiat ovatkaan oikeasti todella hyvin. Onko se yksi erityinen ystävyyssuhde, kodilta tuntuva asunto vai parisuhde, jossa sinulla on aidosti hauskaa?

20. Jätä edes joskus bileet väliin

Juhlinta kuuluu erityisesti nuoruuteen, mutta jos bilettäminen vie mielestäsi liikaa aikaasi, jää edes joskus kotiin. Juhlimiseen liittyvät usein epäterveelliset tavat, kuten alkoholi, tupakointi, valvominen ja yölliset grilliruoat, eivät tee sinulle ollenkaan hyvää. Jos siis edessäsi on jälleen yhdet bileet, mieti, ovatko ne todella sen kaiken väärti. Jäätkö mistään paitsi, jos jätätkin menemättä?

21. Älä ole niin tuomitseva

Toisten ihmisten asioiden vatvominen ja kritisointi on täysin ajanhukkaa. Kaikki se negatiivinen energia saa sinut vain apeaksi.

22. Naura itsellesi

Elämä on jo tarpeeksi vakavaa – opettele siis nauramaan itsellesi.

23. Älä odota kolmekymppisiä kuin maailmanloppua

Mitä todennäköisemmin olet hyvin samanlainen persoona kolmekymppisenä kuin kaksikymppisenäkin. Jos hyvin käy, olet kenties hitusen viisaampi ja viehättävämpi.


Lähde: Buzzfeed

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja