2-vuotiaalla tytöllä todettiin harvinainen munasarjasyöpä: "Äitinä on vaikeaa vakuutella lääkärille, että jokin on pielessä"

Vanhemmat kokivat elämänsä järkytyksen, kun heidän 2–vuotias tytttärensä sairastui munasarjasyöpään. Perheenäiti haluaakin rohkaista muita vanhempia olemaan kovapäisempiä lääkärin vastaanotolla. 

Munasarjasyöpää pidetään tavallisesti iäkkäiden naisten huonoennusteisena sairautena. Sen syntymekanismi ei ole yksiselitteinen. Korkean iän lisäksi joko tahaton tai tahallinen lapsettomuus voi lisätä sairastumisriskiä. 

Kyseessä on suhteellisen harvinainen sairaus. Esimerkiksi Suomessa 400–500 naista sairastuu siihen vuosittain

Kuten muutkin sairaudet, muasarjasyöpä ei katso ikää. Tämän huomasivat myös 2-vuotiaan tyttölapsen vanhemmat, kun lapsen vatsan turvotus ei ollutkaan sitä, miksi lääkäritkin sitä aluksi luulivat.

Lääkäri uskotteli kyseen olevan suolistokaasuista

McKenna Shea Xydias, lempinimeltään Kenni, oli tavallinen 2–vuotias taapero, joka nuoresta iästään huolimatta pomotti sisaruksiaan ja oli perusluonteeltaan itsepäinen tapaus.

Tytön surullinen sairaskertomus alkoi tavallisesta sairastelusta. Hänen mahansa alkoi kuitenkin yllättäen turvota helmikuun alussa. Hänen vanhempansa ajattelivat turvotukselle olevan jokin luonnollinen selitys, kuten ummetus tai lapselle omainen kasvupyrähdys.

Jopa lääkäri vakuutteli turvotuksen johtuvan vain suolistossa olevasta luonnollisesta kaasusta. Niinpä vanhemmat jatkoivat tavallista arkeansa vieden lapsensa päivähoitoon. 

– Lastenhoitaja soitti meille ja sanoi, että tyttärellämme on korkea kuume ja he ovat todella huolissaan hänen turvonneesta vatsastaan, perheenäiti Meagan Xydias kertoo.

Vanhemmat veivätkin lapsensa lastenlääkärin vastaanotolle uudelleen. Lääkärit olivat edelleen sitä mieltä, että vatsan turvotus on aivan luonnollista.

– Pidin pääni ja sanoin useaan kertaan, että jotain on vialla. Se ei ole kaasua, pienen lapsen äiti muistelee People-uutismedialle.

"Ensimmäinen reaktiomme oli, että miten näin voi tapahtua"

Kenni pääsi lopulta magneettikuvauksiin, joiden avulla lapsen vatsaontelosta löydettiin useita kasvaimia. Diagnoosiksi annettiin munasarjasyöpä – vain pari viikkoa sen jälkeen, kun pikkutytön vatsa oli alkanut oireilla. 

– Ensimmäinen reaktiomme oli, että miten tämä voi tapahtua, perheenisä Mike Xydias kertoi Good Morning America -ohjelmassa kuultuaan tyttärensä diagnoosista.

Kennillä on äärimmäisen harvinaistyyppinen syöpä, jonka osuus on vain 5 % kaikista gynekologisista syövistä. Tytöltä löydetyn syöpäkasvaimen tapainen syöpä löydetään yleisimmin nimenomaan huomattavan nuorilta, noin 1–2–vuotiailta lapsilta.

"Kannattaa luottaa siihen intuitioon, joka sinulla on?"

Asiantuntijoiden mukaan tilanne on todella harvinainen. Kennin kirurgi onnistui poistamaan 90 prosenttia tytön kasvaimista, minkä lisäksi kirurgin oli poistettava noin 13 senttimetrin tytön suolistosta.

Toivuttuaan hetken leikkauksesta Kenni aloitti kemoterapian ja on parantumaan päin. Hänellä on kaikki mahdollisuudet selviytyä harvinaislaatuisesta syövästä. 

Perheenäiti uskoo, että tyttären itsepäinen luonne oli avaintekijänä sille, että Kenni selvisi leikkauksesta ja syöpähoidoista niin urheasti.

– Hän on täynnä sisua ja tarmoa, hän on suloinen ja hauska. Hänellä on loistava huumorintaju, Meagan kuvailee Peoplelle. 

– Hän ei anna minkään pysäyttää häntä, Meagan kuvailee.

Kennin vanhemmat haluavat nyt lisätä tietoisuutta munasarjasyövästä sekä rohkaista muita vanhempia luottamaan vaistoihinsa.

– Tiedän, että äitinä on vaikeaa vakuutella lääkärille, että jokin on pielessä, sillä he tietävät, mitä tekevät. Mutta toisinaan kannattaa luottaa siihen intuitioon, joka sinulla on, perheenäiti sanoo.

– Toivon, että kuultuaan Kennin tarinan, ihmiset sanovat lääkärille jatkossa: "Hei, voitko tarkistaa vielä?”, Meagan rohkaisee. 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat