Näin munasarjasyöpä syntyy – tunnetko riskitekijät?

Munasarjasyöpään sairastuu Suomessa vuosittain runsaat 400 naista. Ylilääkäri, professori Ulla Puistola kertoi Hyvää Elämää -lähetyksessä, että taudin syntymekanismi ei ole yksiselitteinen.

– Munasarjasyöpiä on hyvin monia eri tyyppisiä, ja kehitys niihin on erilainen. Jotain olemme sentään oppineet: tämä syöpä, jota olemme nimittäneet munasarjasyöväksi, ei suuressa osassa tapauksia olekaan munasarjasyöpä, vaan se lähtee munanjohtimesta ja siirtyy sieltä munasarjaan, Ulla Puistola kertoi lähetyksessä.

– Eli ensimmäiset tapahtumat, mitkä ne sitten aiheuttaakin, tapahtuvat munanjohtimen pinnassa. Sieltä ne vaurioituneet solut vähitellen siirtyvät munasarjaan ja tekevät sen kasvaimen, Puistola selvensi.

Ikä on merkittävä munasarjasyövän riskitekijä: suurin osa sairastuneista on kuusikymppisiä. Sairastumisriskiä kohottaa myös tahaton tai tahallinen lapsettomuus.

– Tiedetään, että jos ei saa lapsia, niin monesti munasarjatoiminnassa on ehkä jokin häiriö, Puistola selitti.

Perimä on mukana noin kymmenessä prosentissa munasarjasyöpätapauksista.

Mitkä merkit saivat munasarjasyöpään sairastuneen Kirsi Valastin hakeutumaan lääkäriin? Millaisia riskitekijöitä munasarjasyöpään liittyy? Miksi taudin tutkimus on huonoissa kantimissa? Katso video ylhäältä.

Lue myös:

    Uusimmat