18-vuotiasta tukehdutettiin 12 tuntia sohvalaatikossa – uhrin omaisten asianajaja vertaa Vilja Eerikan kidutusmurhaan: "Vielä raaempi"

MTV oikeudessa: Hiirosen murhaajanelikko teippasi muovipusseja uhrin pään ympäri ja nosti sidottuna sohvan laatikkoon kuolemaan 4:37
Hiirosen murhaajanelikko teippasi muovipusseja nuoren uhrin pään ympäri ja nosti tytön sidottuna sohvan laatikkoon kuolemaan. MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä Oulussa.

Oulun Hiirosen kidutusmurhan 18-vuotias uhri oli päässyt muutamia päiviä ennen henkirikosta päihdekatkolta. Syyttäjän mukaan hän oli ollut hyvävointinen.

Jo seuraavana päivänä katkolta pääsystä alkoi kuitenkin velanperintä. 

Ensimmäisenä velkoja alkoi syyttäjän mukaan periä 40-vuotias mies, joka asui nuoren uhrin naapurissa. Mies meni nuoren naisen asunnolle ja vaati tätä maksamaan velkansa.

Oulun Hiirosen kidutusmurhasta syytetään neljää 0:31
Oulun Hiirosen kidutusmurhasta syytetään kolmea miestä ja yhtä naista – katso video oikeudesta.

Uhrin asuntoon paikalle tulivat myös 30-vuotias mies ja 42-vuotias nainen.

– Kyseessä oli kaveripiiri, johon myös uhri kuului. Henkilöitä yhdisti päihteidenkäyttö, osittain myös niiden myyminen ja siihen liittyvä velkaantuminen, syyttäjä kuvaili oikeudessa.

Naista kidutettiin hänen omassa asunnossaan tuntien ajan erilaisin tavoin, kuten hakkaamalla, polttamalla, sitomalla ja suihkuttamalla kylmällä vedellä. Väkivalta loppui, kun epäillyt saivat uhrin kidutuskuvia näyttämällä uhrin läheisen maksamaan 3000 euroa kahdessa erässä velanperijöille.

Syyttäjä painotti, että uhri oli 40-kiloinen hento nuori nainen.

Velanperijä Etelä-Suomesta

Samana iltana ensimmäisen velanperintätapahtuman jälkeen Etelä-Suomesta lähti junalla kohti Oulua 32-vuotias mies selvittelemään huumelääke-erän katoamista eräiltä vyyhtiin osallisilta henkilöiltä. 

Kyseinen 32-vuotias mies tapasi ensimmäiseen velanperintään osallistuneen naisen asunnolla uhrin ja kuljetti tämän oman kertomansa mukaan turvaan Hiirosissa sijaitsevaan asuntoon.

Kyseisessä asunnossa uhri ja muut asunnossa olleet 32-, 46- ja 40-vuotiaat miehet ja 40-vuotias nainen olivat käyttäneet päihteitä, kunnes 18-vuotiasta uhria oli ryhdytty kuulustelemaan lääkkeiden ja rahan katoamisesta. 

Kovistelu johti tunteja kestäneeseen kidutukseen, johon osallistuivat kaikki paikalla olleet kolme miestä ja nainen.

18-vuotias nuori nainen kuoli lopulta vammoihinsa.

Vastaajat vähättelevät tekemisiään

Oikeudessa vastaajat ovat vähätelleet tekemisiään ja myöntäneet korkeintaan läpsäisseensä uhria. 

– Minkäänlaista vastuunkatoa ei ole ollut nähtävissä, sanoi uhrin omaisten asianajaja Kari Eriksson.

– Itseäni ainakin loukkaa tämä, miten näitä asioita esitetään. Onko niin, että seuraavaksi väitetään, että uhri on itse sulkeutunut sohvalaatikkoon?

Eriksson painotti, että uhri oli hyvin pienikokoinen, vain 40-kiloinen hentoinen nuori nainen, joka oli kaikin tavoin lapsenomainen.

Eriksson muistutti, että uhrin päähän oli kiedottu muovipusseja ja kiristetty niitä kaulalta. Lisäksi hänet suljettiin ahtaaseen noin 30 senttiä korkeaan tiiviiseen laatikkoon lähes 12 tunniksi.

– Tähän nämä kaikki neljä vastaajaa ovat syyllisiä. Kyseessä ei ole tukehtuminen vaan tukehduttaminen.

– Yksikään näistä henkilöistä ei ole yrittänyt missään vaiheessa estää tapahtumia, Eriksson sanoi.

Vertasi Vilja Eerikaan

Eriksson kertoi oikeudessa, että uhri oli aloittanut päihdehoidon 7. marraskuuta ja tytön äiti oli pakannut hoitoon mukaan sarjakuvalehtiä, villasukat ja hupparin. 

Äiti oli saanut tietää tyttärensä syntymäpäivänä 20. marraskuuta lapsensa poistuneen päihdekatkaisusta, kun tuolloin päihdehoidosta oli kerrottu, ettei tytär ollut enää hoidossa.

Tässä vaiheessa tytär oli jo kuollut, mutta sitä äiti ei silloin tiennyt.

Kari Eriksson vertasi 18-vuotiaan uhrin kidutusmurhaa 8-vuotiaan Vilja Eerikan kidutusmurhaan Helsingissä.

– Tämä tapaus on vielä raaempi ja julmempi.

Lue myös:

    Uusimmat