MTV oikeudessa: Hiirosen murhaajanelikko teippasi muovipusseja uhrin pään ympäri ja nosti sidottuna sohvan laatikkoon kuolemaan

MTV oikeudessa: Hiirosen murhaajanelikko teippasi muovipusseja uhrin pään ympäri ja nosti sidottuna sohvan laatikkoon kuolemaan 4:37
MTV Uutiset seurasi julman murhaoikeudenkäynnin ensimmäistä päivää Oulun käräjäoikeudessa. Aluesyyttäjän mukaan uhrin kuolemaan johtanut väkivalta oli erityisen raakaa ja julmaa.

Oulun käräjäoikeus alkoi tänään käsitellä henkirikosta, joka tapahtui Hiirosen kaupunginosassa viime syksynä. Syyttäjä vaatii 46-, 40- ja 32-vuotiaille miehille ja 40-vuotiaalle naiselle rangaistusta murhasta. MTV Uutiset seuraa oikeudenkäyntiä paikan päällä Oulussa.

Syyttäjän mukaan Hiirosen 18-vuotias naisuhri murhattiin ihmisarvoa alentavalla tavalla kiduttamalla.

Väkivaltavyyhti alkoi väkivaltaisesta velanperinnästä ja sen aloitti 40-vuotias mies, joka marssi uhrin kotiin vaatien tältä rahaa. Uhri pyrki pakenemaan asunnolta moneen kertaan.

Nainen myös uhkasi laittaa uhrille suukapulan, jollei tämä vaikene ja peitti tämän silmät kankaalla.

Asunnolle tulivat avuksi 42-vuotias nainen ja 30-vuotias mies.

Asunnolla kolmikko sitoi uhria moneen otteeseen esimerkiksi nippusiteillä ja käsiraudoilla, hakkasi häntä, leikkasi hänen hiuksiaan, poltti hänen ihoaan tupakalla ja liotti kylmässä suihkussa silmät sidottuina alastomana. He myös valokuvasivat ja videoivat tekojaan.

Syyttäjän mukaan uhrin kiduttaminen kesti tuntien ajan.

Kolmikon tarkoituksena oli saada uhri maksamaan rahaa kiristäjilleen. Väkivalta loppui, kun kolmikko näytti suihkussa alasti viruvan uhrin valokuvia tämän läheiselle, joka maksoi 3 000 euroa kiristäjille kahdessa erässä.

Tukehtumiskuolema

Parin päivän kuluttua velanperintä jatkui kuitenkin toisen porukan voimin niin, että 32-vuotias mies haki uhrin omaan asuntoonsa Oulun Hiirosen kaupunginosaan. Asunnolla olivat paikalla 46- ja 40-vuotiaat miehet ja 40-vuotias nainen.

Nelikko aloitti tunteja kestäneen kidutusväkivallan uhria kohtaan väittäen tämän varastaneen lääkkeitä ja rahaa. Kaikki neljä murhasta epäiltyä osallistuivat syyttäjän mukaan 18-vuotiaan naisen raakaan pahoinpitelyyn.

Nelikko löi asunnolla uhriaan, viilsi häntä puukolla ja kuristi niin, että uhri menetti ainakin kerran tajuntansa. Epäillyt riisuivat uhrilta vaatteita löytääkseen kadonneeksi väittämiään lääkkeitä ja kaivelivat samassa tarkoituksessa uhrin sukuelimiä.

Tämän jälkeen tekijät sitoivat uhrin kädet ja jalat selkänsä taakse, työnsivät hänen suunsa täyteen kangasta ja huputtivat pään tyynyliinalla. Nelikko nosti uhrin sohvan divaaniosassa olleeseen vuodevaatelaatikkoon tuntien ajaksi.

Jossakin vaiheessa nelikko lisäsi uhrin suun eteen pyyheliinan, peitti hänen päätään lisää muovipusseilla, jotka he kiristivät kaulan ympärille teipillä ja kravatilla.

Syyttäjän mukaan nelikko myös hakkasi uhrin päätä. Kun uhri oli kuollut, nelikko puki hänet ja asetteli hänet kylpyhuoneeseen ja hänen viereensä lääkkeitä. Sitten he hävittivät tekovälineitä. 

Nuori nainen löydettiin kuolleena Hiirosen kaupunginosassa sijaitsevasta yksityisasunnosta 21. marraskuuta 2022 eli useita päiviä teon jälkeen. 

Syyttäjä pitää murhana

Pitkäkestoisen ja julman väkivallan uhriksi joutui epäiltyjä selkeästi nuorempi pienikokoinen 18-vuotias nainen. Teko tapahtui yksityisasunnossa marraskuussa 2022.

Syyttäjän mukaan uhri joutui ennen henkirikosta myös väkivaltaisen velanperinnän kohteeksi. Näiltä osin syyttäjä vaatii kolmelle muulle henkilölle rangaistusta törkeästä ryöstöstä ja törkeästä velanperinnästä.

Ennen henkirikosta tapahtuneesta väkivallasta syytettyinä ovat 40- ja 30-vuotiaat miehet ja 42-vuotias nainen.

Seitsemän pääsyytetyn lisäksi syyttäjä vaatii yhdelle henkilölle rangaistusta rikoksentekijän suojelemisesta liittyen henkirikokseen.

Syytetyt kiistävät murhan

Poliisi tutki henkirikosta ensin tappona mutta kovensi epäillyn rikosnimikkeen myöhemmin murhaksi.

Murhasta syytetty nelikko on vangittuna. He kaikki ovat kiistäneet syyllistyneensä henkirikokseen.

Oulun käräjäoikeus on varannut rikosvyyhdin käsittelyyn useita istuntopäiviä. Poliisi on ollut vaitonainen tapahtumien yksityiskohdista esitutkinnan aikana.

Juttua täydennetty 14.9. kello 10.17 syyttäjän haastehakemuksen tarkemmilla teonkuvauksilla. Juttuun korjattu uhrin ikä kello 10.44.

Lue myös:

    Uusimmat