17.1. Italialainen possupata ja pellavasämpylät

Italialainen possupata

  • 600-700 g possun kassleria
  • 1 pieni munakoiso
  • 1 sipuli
  • 1–2 valkosipulinkynttä
  • 1 keltainen paprika
  • 2 perunaa
  • 50 g voita tai margariinia
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 2 tl rosmariinia
  • 2 tl salviaa
  • 2 tlk tomaattimurskaa
  • 2-4 rkl tummaa balsamicoa
  • 1 rkl sokeria
  • 3 dl punaisia papuja

Kuutioi liha. Paloittele munakoiso, silppua sipulit, pilko paprikat, kuori ja pilko perunat. Kuumenna voi kasarissa ja ruskista lihapaloja hetki. Mausta ne suolalla ja pippurilla. Siirrä lihat pois kasarista hetkeksi. Lisää kasvikset kasariin ja kuullota niitä hetki. Mausta rosmariinilla. Lisää joukkoon ruskistetut lihapalat, pavut, tomaattimurska, balsamico ja sokeri. Laita kansi päälle ja anna hautua noin 30-45 min. Lisää nestettä, esim. lihalientä jos nestettä on haihtunut liikaa. Lisää suolaa ja pippuria tarpeen tullen. Tarjoile tuoreiden sämpylöiden kanssa.

Pellavasämpylät

  • 6 dl vettä tai maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 dl pellavansiemeniä
  • 2 rkl siirappia
  • 12-14 dl sämpyläjauhoja
  • 1/2 dl ruokaöljyä
  • kananmunaa voiteluun

Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää suola, pellavansiemenet ja siirappi. Alusta taikinaan sämpyläjauhot, lisää loppuvaiheessa rypsiöljy. Vaivaa hyvin. Anna taikinan kohota noin kaksinkertaiseksi. Leivo sämpylöiksi ja nostele sämpylät voideltuun muffinssivuokaan. Voitele kananmunalla ja ripottele päälle halutessasi vielä pellavansiemeniä. Kohota sämpylöitä 15 minuuttia lämpöisessä paikassa ja paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Reseptit: Alex Nurmi

Lue myös:

    Uusimmat