15-vuotias isä halusi kantaa vastuunsa – jätettiin ulkopuolelle viranomaispäätöksellä

Miessakkien isätyöntekijä Ilmo Saneri kertoo, että hän on ollut tukemassa 15-vuotiasta isää, joka yllätti positiivisesti valmiudellaan keskustella vanhemmuudesta ja sen mukaan tuomista isoista haasteista.

Sanerin mukaan teini-isä oli tässä tapauksessa jopa vastuullisempi kuin 17-vuotias teiniäiti.

– Tämä ilmeni esimerkiksi siten, että raskaana oleva teiniäiti hengaili kaupungilla kavereiden kanssa, jotka tarjosivat äidille alkoholia. Isä puuttui suivaantuneena tilanteeseen ja esti alkoholin nauttimisen sanomalla, että ettekö te tajua, että tyttökaverini on raskaana, eikä hän voi juoda viinaa, kuvailee tilannetta Saneri.

Sanerin mukaan isä pohti vanhemmuutta ja samaan aikaan ympärillä olevat aikuiset epäilivät teinien kykyä vanhemmuuteen. 

– Tilanne meni niinkin pitkälle, että ennen lapsen syntymää pohdittiin jo huostaanottoa. Tämä on mielestäni yksi suurimmista virheistä, kun ei anneta nuorille edes tilaisuutta näyttää kykynsä olla vanhempia. On totta, että näilläkin nuorilla oli ongelmia omassa elämässään, mutta silti. 

– Isä oli tässä tapauksessa peruskoulun viimeisellä luokalla ja suunnitteli heti sen jälkeen aloittavansa ammattiin valmistavan koulutuksen. Hän pohti avoimesti monin tavoin vanhemmuuden mukanaan tuomaa vastuuta, Saneri muistelee parin vuoden takaista hetkeä.

Isä jäi yksin ilman lasta

Sanerin mukaan reilun vuoden päästä ensimmäisen lapsen syntymästä toinen lapsi ilmoitti tulostaan teiniparille. 

– Asiat menivät sen jälkeen huonoon suuntaan, sillä viimeisellä kerralla, kun tapasin teini-isän, lasten äiti oli muuttamassa toiselle paikkakunnalle lähelle omia vanhempiaan. Tämä tapahtui viranomaisten avustuksella.

– Tässä tapauksessa isä olisi halunnut kantaa vastuuta ja olla läsnä lastensa elämässä, mutta hänet jätettiin ulkopuolelle viranomaispäätöksellä. Teini-isä pohti kovasti, miten hän voi jatkossa tavata lapsiaan ja miten tässä näin kävi, kuvailee Saneri isän pettymystä.

Viranomainen teki parhaaksi katsomansa ratkaisun yli teinien ja näin isä jäi yksin ilman lapsia lopulta.

Pitäisikö meidän seurustella?

Sanerin mukaan yllätysraskauden jälkeen teineillä on epätietoisuutta parisuhteestaan.

– Teinit kyselevät, että pitäisikö meidän nyt seurustella, vaikka lapsi sai alkunsa yhden yön suhteesta. Olen vastannut nuorille, että aika näyttää tuleeko teistä perhe, mutta se on ainakin totta, että teistä tulee äiti ja isä.

Sanerin mukaan suurin osa hakeutuu raskauden jälkeen seurustelemaan ja he yrittävät muuttaa yhteen. Erityisesti ne, jotka ovat asuneet kotona perheensä kanssa ja saaneet sieltä mallia elämään.

– Vanhemmat auttavat nuoriaan verkostoitumaan ja hakemaan apua, toteaa Saneri.

Neuvolat eivät tue tarpeeksi 

Saneri suomii äitien ympärille rakennettua neuvolajärjestelmää.

– Meidän neuvolajärjestelmämme on rakennettu äitejä varten. Olen ohjannut yksinäisiä isiä neuvolaan esimerkiksi, jos teiniäiti asuu toisella paikkakunnalla. Teini-isät ovat kertoneet, että neuvolassa on jopa ihmetelty ääneen, mitä me nyt tehdään tälle isälle, joka tuli tänne. 

– Jos teiniäiti hakeutuu yksin neuvolaan, niin ei kukaan etsi isää ja valmenna häntä vanhemmuuteen. Näin se on, että ei neuvolassa olla kiinnostuneita isästä ja hänen vanhemmuudestaan, väittää Saneri.

Saneri on toiminut Isyyden Tueksi hankkeessa vuosina 2008–2014. Hänet valittiin vuoden isäksi 2008. Lisäksi hänellä on pitkä kokemus lasten- ja nuorisopsykiatriasta hoitajana.

Oheisessa linkissa Sanerin Väestöliiton julkaisema nettiluento: Alkavan isyyden tukeminen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja