13.5.2002 Voileipäkakkuja

Flooran päivän kunniaksi rakennamme kukallisia voileipäkakkuja. Tässä voileipäkakun perusohje, alla täytteet joita käytämme ohjelmassa. Lisää erilaisia täytteitä ja asiaa löytyy näiltä Makuja-sivuilta.

Perusohje voileipäkakulle

1. Aloita valmistamalla haluamasi täytteet. Perinteisesti kakkua kohti tehdään kaksi erimakuista täytettä. Älä kuitenkaan sekoita liha- ja kalatäytteitä keskenään.
2. Poista leivistä kuoret ja leikkaa pitkittäin korkeintaan 1 cm paksuiksi viipaleiksi. Viisi kerrosta on sopiva määrä, jotta kakkua on vielä helppo leikata.
3. Kostuta viipaleet kala-, kana- tai lihaliemellä (kakusta riippuen) pullasutia apuna käyttäen. Päällimmäinen kerros kannattaa kostuttaa runsaimmin, koska sen päälle ei kohdistu painoa, kuten alimman kerroksen päälle.
4. Levitä täyte kostutetun viipaleen päälle ja paina seuraava viipale tiiviisti täytteen päälle, toista sama kaikille kerroksille. Jos täyte on paksua, sitä voi levittää myös päällimmäiselle kerrokselle.
5. Kääri täytetty kakku tiiviisti kelmuun ja voipaperiin ja pane jääkaappiin vetäytymään, jopa yön yli. Kakun päälle voi laittaa leikkuulaudan ja sen päälle pienen painon. Huolehdi, että paino on kakun päällä tasaisesti.
6. Kuorruta kakku täytteellä tai kermalla ohennetulla tuorejuustolla. Tuorejuuston voi maustaa tuoreilla yrteillä. Ranskankermasta ja valutetusta rahkasta saa myös raikkaan kuorrutteen. Mausta myös kuorrute hyvin.
7. Koristele kakku samoilla aineksilla, mitä käytit täytteissä.
8. Nosta kakku kahta lastaa apuna käyttäen tarjoiluvadille.

Lohi-sienikakku

150 g kylmäsavulohta
1 dl kevätsipulia hienonnettuna
2 rkl kapriksia
rouhittua mustapippuria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
(kermaa ohentamiseen)
Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi kuutioiksi tai hienonna monitoimikoneessa. Yhdistä täytteen kaikki ainekset. Ohenna kermalla helposti levitettäväksi.

200 g siitakesieniä (tai herkkusieniä)
2-3 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
1 dl tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. rakuunaa, basilikaa, timjamia, salviaa)
200 g maustamatonta tuorejuustoa
(suolaa)
rouhittua mustapippuria
(kermaa ohentamiseen)
Hienonna siitakesienet veitsellä tai monitoimikoneessa. Pilko valkosipulit. Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sieniä ja valkosipulia pannussa muutaman minuutin ajan. Siirrä sienet kulhoon ja anna jäähtyä. Yhdistä hienonnetut yrtit, jäähtyneet sienet ja tuorejuusto. Mausta pippurilla ja tarvittaessa suolalla. Ohenna kermalla helposti levitettäväksi.

Tulinen broileri-katkarapukakku

280 g broilerisuikaleita
1 punainen chili
2-3 tl inkivääriä raastettuna
1 vihreä paprika
1 rkl öljyä
1-2 rkl sitruunamehua
1 prk (250 g) rahkaa valutettuna (kahvinsuodattimen läpi)
150 g ranskankermaa
suolaa
Halkaise chili, poista siemenet ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Raasta kuorittu inkivääri. Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa paloiksi. Kuumenna öljy paistinpannussa ja lisää broilerisuikaleet muutamassa erässä. Lisää pannulle chili, inkivääri ja paprika. Paista broilerisuikaleet kypsiksi. Kaada kypsä broileri ja paprikat monitoimikoneeseen. Hienonna karkeaksi. Sekoita pienellä teholla joukkoon sitruunamehu, rahka ja ranskankerma. Mausta suolalla.

180 g katkarapuja
2-3 tomaattia
1 ruukku korianteria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
suolaa ja rouhittua mustapippuria
(kermaa ohentamiseen)
Sulata ja valuta katkaravut. Leikkaa tomaatteihin ristiviillot ja purista siemenet ja ylimääräinen neste pois. Leikkaa "tomaattiliha" pieniksi kuutioiksi veitsellä tai monitoimikoneessa. Hienonna korianteri. Yhdistä täytteen kaikki ainekset. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Ohenna kermalla helposti levitettäväksi.

Lue myös:

    Uusimmat