10 vaikeasti opittavaa taitoa, joista hyötyy läpi elämän – opettele nämä!

Parhaat asiat elämässä ovat ilmaisia, mutta niiden saaminen vaatii paljon aikaa, hikeä ja sitkeyttä.

Business Insider listasi 10 tärkeää taitoa, joista hyötyy koko elämän ajan. Vinkit ovat erityisen hyvin sovellettavissa työelämään, mutta myös oivasti meidän jokaisen arkeen.

Näiden taitojen opetteluun kannattaa todella panostaa. Samalla luot arjestasi helpompaa ja mukavampaa – kuin huomaamatta.

1. Opettele hallitsemaan aikaa

Tehokas ajanhallinta on erityisesti työnantajien mielestä yksi työntekijän arvostetuimmista piirteistä. Ajanhallintaan ei ole kuitenkaan vain yhtä oikeaa tapaa, vaan tärkeämpää on löytää juuri itselleen sopiva tyyli.

Suunnitelmallisuus ei tosiaan ole kaikille luonteva viikoittainen tapa selviytyä arjen tehtävistä, mutta sen voi oppia todella helposti. Aloita listaamalla kaikki mielen päälläsi olevat tehtävät, ja jaa ne sitten aikataulujesi mukaan viikon jokaiselle päivälle. Kun sinulla on itsellesi aikataulutetut tavoitteet ylhäällä, tulet todennäköisimmin myös saavuttamaan ne.

2. Ole empaattinen

Empatia on hyvin tärkeä kyky, joka valitettavan usein unohtuu puhuttaessa menestyksestä. Empatia motivoi myös esimerkiksi työtiimiä yrittämään yhä kovemmin. Tämä saa ihmiset tavoittelemaan yhä parempia tuloksia, sillä heitä motivoi jokin paljon suurempi kuin palkkakuitti.

3. Opettele nukkumaan

Kyllä, luit oikein. Univaikeuksista kärsineet tietävät, miten elintärkeää hyvän unen saaminen joka yö on. Huolehdi siis itsestäsi. Nukkumisrutiinin luomisen tärkeyttä ei voi alleviivata tarpeeksi. Säännöllinen uni kerta kaikkiaan tekee sinulle parempaa kuin uskotkaan.

4. Puhu itsellesi positiiviseen sävyyn

Usein hoetaan, kuinka ei pitäisi välittää siitä, mitä muut ajattelevat sinusta. Se on toki tärkeää, mutta yhtä oleellista on pohtia sitä, miten sinä puhut itsellesi ja itsestäsi. Positiivinen puhe vaatii luovuutta, mutta pelastaa tilanteissa, joissa kukaan muu ei usko sinuun kuin sinä itse. Jos sinusta tuntuu, ettet arvosta itseäsi, keskity ajattelemaan hyviä puoliasi. Muista myös, että jokaisessa huonossa piirteessäsikin on hyvät puolensa. Jos ajattelet, että olet liian ylianalyyttinen, muista, että olet silloin myös usein huomaavainen ja tarkka.

5. Pysy sitkeänä

Olit sitten aloittamassa uuden kuntokuurin tai tärkeän projektin työssä, pitkäjänteisyys on avain menestykseen. Ihmiset usein lopettavat pitkäjänteisen, kovan työskentelyn päästessään niin sanotusti maaliin, mutta säilyttääkseen onnistumisen tuoman tulokset, kannattaisikin jatkaa samalla linjalla.

6. Pyydä apua

Avun pyytäminen, silloin kun sitä todella tarvitsisi, on monelle todella vaikeaa. Avun tarpeen myöntäminen rasittaa vahvoja ihmisiä, jotka ovat tottuneet pärjäämään itse ja saavat voimaa itsenäisyydestään. Tällaiset ihmiset näkevät avun pyytämisen heikkoutena ja pystymättömyytenä – kukapa sitä haluaisi? Kuitenkin avun pyytäminen kertoo myös rohkeudesta, innokkuudesta sekä halusta saavuttaa ja oppia jotain uutta. Avun pyytäminen kertoo myös toiselle ihmiselle, että arvostat hänen asiantuntijuuttaan ja älykkyyttään.

7. Tiedä, milloin pysyä hiljaa

Silloin, kun on vihainen, surullinen, kiihtynyt tai harmistunut, kannattaa pitää mielipiteet ominaan. Tunteiden palossa tartumme toisinaan liian kärkkäästi puheenaiheisiin, jolloin mielipiteemme muodostuvat ennemmin tunteiden kuin järjen, perusteella. Tällöin on suurempi riski sille, että kadumme sanojamme myöhemmin.

8. Kuuntele

Yhtä tärkeää kuin suun kiinni pitäminen, on kuunteleminen. Viestit vaativat vastaamista, sosiaalinen media osansa ja puhelin pirisee herkeämättä. Yksi tapa kehittää omaa aktiivisen kuuntelemisen taitoa on toistaa keskustelukumppanille, mitä hän on juuri sanonut. Ei tietenkään sanatarkasti, mutta ikään kuin referoiden. Näin esimerkiksi työympäristössä voidaan pysyä paremmin kartalla siitä, mitä ollaan tekemässä.

9. Keskity omaan tekemiseen

Toisten asioihin nenänsä työntäminen vie huomion omasta työstäsi ja on vain ajanhukkaa. Älä välitä muiden tekemisistä, vaan keskity omiisi.

10. Kuuntele itseäsi

Tee, mitä juuri sinä haluat ja tavoittele juuri sitä, minkä sinä koet tärkeäksi. Olemme menneisyytemme vankeja, mutta menneisyytemme ei määritä tulevaisuuttamme. Muista se.

Ja aina voi opetella, kuinka karkkipussi avataan oikeaoppisesti! Katso hauska video:

Lue myös:

    Uusimmat