Yhdysvaltalaisviranomainen: Wagner haluaa värvätä 1 500 vankia sotimaan Ukrainaan – MTV seurasi sotaa 19.9.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 19. syyskuuta 2022. Uudempi seuranta löytyy täältä.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Kreml: Sotarikoksia koskevat väitteet ovat valetta
  • Venäläiset paikallispoliitikot vaativat Putinin eroa 
  • Venäjä menettänyt neljä hävittäjää viimeisen 10 päivän aikana
  • Izjumista löydetty yli 450 hautaa, osassa merkkejä väkivallasta
  • Zelenskyi: Izjumin joukkohaudasta löydetty myös lapsia
  • YK lähettää Izjumiin ihmisoikeustarkkailijoiden ryhmän
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.56: USA: Wagner värvää vankeja

Medialle puhuneen yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan venäläinen palkka-armeija Wagner havittelee 1500 tuomitun vangin värväämistä sotimaan Ukrainaan.

Viranomaisen mukaan moni kuitenkin kieltäytyy tarjouksesta.

– Tietomme viittaavat siihen, että Wagner on kärsinyt merkittäviä menetyksiä Ukrainassa, erityisesti ja yllätyksettömästi nuorten ja kokemattomien taistelijoiden keskuudessa.

Tietoja Wagnerin värväyksistä on liikkunut aiemminkin. Palveluksesta on voinut saada vapautuksen vankilasta, mutta rintamakarkureiden kohtaloksi on kerrottu teloitus.

20.37: Venäjä menetti täyden kontrollin Luhanskista

Ukraina on vapauttanut Bilohorivkan kaupungin Luhanskin alueella, uutisoi The Guardian.

Kyse on pienestä, mutta symbolisesta voitosta, sillä Venäjä ei täten enää hallitse kokonaan Luhanskin aluetta, mikä on ollut myös yksi Vladimir Putinin avaintavoitteista sodassa.

Luhanskin kuvernööri Serhiy Haidain mukaan Ukrainalla on koko Bilohorivkan kaupunki hallinnassa.

– Se on Lysytshanskin esikaupunkialue. Pian ajamme nämä roskat pois sieltä luudalla. Askel askeleelta, sentti sentiltä, vapautamme koko maamme hyökkääjistä, Haidai sanoi.

Venäjä piti hallussaan koko Luhanskin aluetta viimeiset kaksi ja puoli kuukautta.

Lähes kahden viikon mittaisessa vastahyökkäyksessään Ukraina on kuitenkin työntänyt Venäjän joukot pois Harkovan alueelta ja vapauttanut yli 300 asutuskeskusta.

20.12: Izjumin haudasta kaivettu 146 ruumista

Ukraina sanoo kaivaneensa tähän mennessä ylös 146 ihmisen ruumiit joukkohaudasta vapautetussa Izjumin kaupungissa Itä-Ukrainassa. Heistä suurin osa on siviilejä, ja osassa ruumiista on merkkejä väkivaltaisesta kuolemasta.

Asiasta kertoo alueen kuvernööri, jonka mukaan haudasta on löydetty myös kaksi lasta.

– Osassa ruumiista on merkkejä väkivaltaisesta kuolemasta. Joillakin on sidottu kädet ja on myös jälkiä kidutuksesta, sanoi Harkovan alueen kuvernööri Oleh Synehubov.

Hänen mukaansa kuolleissa on myös pistohaavoja ja vammoja räjähdyksistä sekä sirpaleista.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi on sanonut, että haudassa uskotaan olevan 450 ihmisen ruumiit.

17.32: Saksalta lisää aseapua

Saksa toimittaa Ukrainaan neljä panssarihaupitsia. Mukana on myös ylimääräinen ammuspaketti.

Kyseessä on teloilla liikkuva 155 millimetrinen haupitsi, jonka kantama on enintään 30–40 kilometriä.

Ukraina on jatkuvasti vaatinut lisää aseapua länneltä. Ukrainalla on jo aiemminkin ollut käytössä kyseisiä panssarihaupitseja. 

16.32: Separatistit: 13 kuollut iskuissa Donetskiin

13 ihmistä on kuollut ja useita loukkaantunut tykkitulen seurauksena Donetskin kaupungissa, väittävät aluetta hallinnoivat Venäjän tukemat separatistit.

Separatistit syyttävät iskuista Ukrainaa, joka ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa.

Tietoja ei ole pystytty puolueettomasti vahvistamaan.

16.22: Etyjin työntekijälle 13 vuoden tuomio maanpetoksesta

Luhanskin ”kansantasavallan” korkein oikeus on tuominnut Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ) työntekijän 13 vuoden vankeuteen maanpetoksesta, uutisoi The Guardian.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tuomittu Dmitry Shabanov pidätettiin huhtikuussa luottamuksellisen tiedon luovuttamisesta vieraan vallan tiedustelupalvelulle.

Venäjän tukemien separatistien mukaan Shabanov keräsi tietoa Luhanskin ”kansantasavallan” armeijan kaluston ja osastojen liikkeistä ja lähetti ne CIA:n agentille.

ETYJ on tuominnut syytteet, joita järjestö on kuvaillut "oikeudellisiksi menettelyiksi, joita on täysin mahdoton hyväksyä".

ETYJin tarkkailijat poistuivat Ukrainasta, kun Venäjä hyökkäsi maahan helmikuussa. Järjestö oli ollut Ukrainassa vuodesta 2014, kun Venäjä valtasi Krimin ja separatistialueet Luhanskin ja Donetskin.

15.08: Ukraina: Noin 200 venäläissotilasta sai surmansa pommituksessa Luhanskissa 

Luhanskin alueen sotilashallinnon päällikkö Serhii Haidai kertoi Telegram-kanavallaan sekä Facebookissa, että noin 200 venäläissotilasta kuoli pommituksessa miehitetyssä Svatovessa. 

Tapahtuneesta uutisoi ukrainalainen verkkojulkaisu Ukrainska Pravda. Iskua tai kuolleiden määrää ei ole vahvistettu. 

Haidain mukaan Svatovessa räjähti venäläissotilaiden asuttama hotelli, joka ilmeisesti toimi sotilaiden tukikohtana. 

Hän myös lisäsi, että Venäjä tekee aktiivista mobiili- ja verkkohäirintää alueella.

Asiasta uutisoi myös Verkkouutiset.

12.53: Pieni valonpilkahdus Kiovasta – McDonald’s jatkaa toimintaansa Ukrainassa

Ukrainalainen The Kyiv Independent -lehti kertoo, että pikaruokaketju McDonald’sin kolme ravintolaa jatkaa ruokatoimituksia huomisesta lähtien Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Lehti uutisoi McDonald’sin kertoneen, että ruokakuljetukset laajenevat ensi viikolla, kun seitsemän muuta ravintolaa jatkavat myös kuljetuksia. Lehden tiedon mukaan kiovalaiset voivat syödä McDonald’sin ravintoloissa jälleen lokakuussa.

12.32: Kreml: Sotarikoksia koskevat väitteet ovat valetta

Kreml on sanonut tänään, että syytökset Venäjän tekemistä sotarikoksista Ukrainan Izjumissa ovat valetta. 

Izjumin kaupungista löydettiin viime viikolla 450 ruumista joukkohaudoista. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan ruumiista oli nähtävissä kidutuksen jälkiä. 

– Tässä on sama tilanne kuin Butshassa. Se on valhe, ja tietenkin puolustamme totuutta tässä tarinassa, Kremlin tiedottaja Dmitry Peskov sanoi.

10.29: Puolustusvoimien komentaja: Lännen sotilaallinen tuki on ensiarvoisen tärkeää Ukrainan puolustukselle

Lännen sotilaallinen tuki Ukrainalle on edelleen ensiarvoisen tärkeää sille, miten Ukraina onnistuu puolustustaistelussaan Venäjää vastaan, arvioi Puolustusvoimien komentaja, kenraali Timo Kivinen.

Kivinen totesi tänään Maanpuolustuskurssin avajaispuheessaan, että Venäjä pyrkii kaikin tavoin haastamaan länsivaltioiden kansalaisten kestokykyä, jotta maiden yhteinen rintama horjuisi.

Kivinen sanoi myös, että Ukraina on saanut menestystä vastahyökkäyksellään ja saanut sodankäynnin aloitteen itselleen.

Sodan loppua ei hänen mukaansa ole kuitenkaan näköpiirissä, ja myös tuleva talvi vaikuttaa sodan osapuolten toimintakykyyn.

9.37: ISW: Putin luottaa hätäisesti koulutetuista vapaaehtoisista koottuihin joukkoihin

Yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi Venäjän presidentin Vladimir Putinin luottavan Ukrainassa yhä enemmän hätäisesti koulutetuista vapaaehtoisista koottuihin joukkoihin.

ISW:n mukaan tätä saattavat osin selittää Venäjän presidentin, sotilasjohdon ja puolustusministeriön rakoilevat suhteet. Putinin on kerrottu ohittaneen asevoimien tavanomaisen hierarkian erityisesti Venäjän Harkovan alueella kärsimien tappioiden jälkeen.

Ajatushautomon mukaan hätäisesti koulutettujen yksiköiden muodostaminen ei juuri anna Venäjälle tehokasta taisteluvoimaa Ukrainassa.

9.27: Venäläiset paikallispoliitikot vaativat Putinin eroa 

Tyytymättömyys Venäjän toimiin Ukrainassa kasvaa nyt myös Venäjällä. Paikallispoliitikot ympäri maata ovat allekirjoittaneet avoimen kirjeen, jossa vaaditaan presidentti Vladimir Putinin eroa. Tähän mennessä allekirjoituksia on 70. 

Kirjeessä lukee: "Me venäläiset paikallispoliitikot uskomme, että presidentti Vladimir Vladimirovitsh Putinin toimet vahingoittavat Venäjän ja sen kansalaisten tulevaisuutta. Vaadimme, että Vladimir Putin jättää Venäjän presidentin viran."

Eronpyyntöjä ovat esittäneet poliitikot Moskovassa, Pietarissa, Samarassa, Novgorodissa, Voronežissa, Tomskissa ja muissa kaupungeissa.

Yksi tilanteeseen turhautunut on pietarilainen kaupunginvaltuutettu Ksenia Thorström.

– On aina hyvä tehdä asioita yhdessä. Se on vähemmän pelottavaa ja vahvempaa, hän kertoo Aftonbladetille.

Thorström muutti helmikuussa Suomeen, kun Venäjä aloitti sodan Ukrainassa. Aftonbladetin mukaan hän ei aio palata kotimaahansa. 

Lue lisää aiheesta täältä.

9.12: Ukraina sanoo Venäjän iskeneen Pivdennoukrainskin ydinvoimalaan

Venäläisjoukot ovat iskeneet Mykolajivin alueella sijaitsevaan Pivdennoukrainskin ydinvoimalaan, kertoo Ukrainan kansallinen ydinvoimayhtiö Energoatom. Ydinvoimalan reaktorit eivät kuitenkaan vahingoittuneet ja toimivat tällä hetkellä normaalisti.

Räjähdys tapahtui 300 metrin päässä reaktoreista ja vaurioitti voimalaitosrakennuksia, Energoatom sanoi tiedotteessaan. Isku vaurioitti myös läheistä vesivoimalaitosta ja voimajohtoja.

8.45: Venäjä menettänyt neljä hävittäjää viimeisen 10 päivän aikana

Brittitiedustelun mukaan Venäjä on suurella todennäköisyydellä menettänyt ainakin neljä taistelukonetta Ukrainassa viimeisen 10 päivän aikana.

Asiasta uutisoi Reuters.

5.55: Zelenskyi: Ukraina ei anna periksi alueiden takaisin valtaamisessa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vannoi, ettei Ukraina anna periksi vallatessaan alueitaan takaisin Venäjältä.

Kiova ilmoitti joukkojensa edenneen Oskiljoen itärannalle ja uhkaavan venäläisiä miehitysjoukkoja Donbasissa.

Oskiljoen ylittäminen on toinen tärkeä virstanpylväs Ukrainan vastahyökkäyksessä koillisella Harkovan alueella, sillä se virtaa etelään  Donets -jokeen, joka kulkee suoraan Luhanskin läpi, joka on toinen kahdesta Donbasin alueen maakunnasta.

– Ukrainan asevoimat ovat työntyneet Oskilin yli. Eilisestä lähtien Ukraina hallitsee itärantaa, Ukrainan asevoimat kirjoitti Telegramissa myöhään sunnuntaina.

Luhanskin alueen kuvernööri Serhiy Haidai kirjoitti Telegramissa: "Luhanskin alue on aivan vieressä. Valloituksen purkaminen ei ole kaukana".

Zelenskiy vannoi jatkavansa painostusta Moskovaa kohtaan sen jälkeen, kun Ukraina oli saavuttanut nopeat voitot Harkovassa tässä kuussa.

– Ehkä joillekin teistä näyttää siltä, että voittojen sarjan jälkeen meillä on nyt jonkinlainen tauko, hän sanoi sunnuntaina tavallisessa iltapuheessaan.

– Mutta mitään tyyntymistä ei tule. Seuraavaan sarjaan valmistaudutaan...Ukrainan on oltava vapaa. Koko Ukrainan, Zelenskyi sanoi.

SUNNUNTAI 18.9.

23.30: Venäjän suurlähetystö levittää salaliittoteoriaa, väittää tutkija

Ruotsin ulkopoliittisessa instituutissa työskentelevä ekonomisti Martin Kragh väittää, että Venäjän suurlähetystö Tukholmassa levittää disinformaatiota.

Kragh kirjoittaa asiasta Twitter-tilillään. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Suomessa Verkkouutiset.

Kragh viittaa viestissään Venäjän suurlähetystön Twitterissä jakamaan linkkiin, joka vie nationalistisen salaliittosivuston Nya Dagbladetin artikkeliin.

Linkatussa artikkelissa väitetään esimerkiksi, että energiakriisin on Yhdysvaltojen ja yhdysvaltalaisen Rand Corporation -ajatushautomon juoni Euroopan heikentämiseksi.

– Tämä on tietääkseni ensimmäinen kerta, kun suurlähetystö on suoraan mukana disinformaation levittämisessä, Kragh kirjoittaa.

Sunnuntain seuranta-artikkelin löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat