Tutkija syyttää Venäjän suurlähetystöä salaliittoteorian levittämisestä – MTV seurasi Ukrainan sotaa 18.9.

0:24
Puistako turvaa panssarivaunuille? Videolla Ukraina lähettää kaksi piileskelevää venäläistankkia viimeiselle matkalleen

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 18. syyskuuta 2022. Vanhempaa seurantaa voit katsoa täältä.

  • Izjumista löydetty yli 450 hautaa, osassa merkkejä väkivallasta
  • Zelenskyi: Izjumin joukkohaudasta löydetty myös lapsia
  • YK lähettää Izjumiin ihmisoikeustarkkailijoiden ryhmän
  • Biden on varoittanut Putinia käyttämästä taktista ydinasetta
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.30: Venäjän suurlähetystö levittää salaliittoteoriaa, väittää tutkija

Ruotsin ulkopoliittisessa instituutissa työskentelevä ekonomisti Martin Kragh väittää, että Venäjän suurlähetystö Tukholmassa levittää disinformaatiota.

Kragh kirjoittaa asiasta Twitter-tilillään. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Suomessa Verkkouutiset.

Kragh viittaa viestissään Venäjän suurlähetystön Twitterissä jakamaan linkkiin, joka vie nationalistisen salaliittosivuston Nya Dagbladetin artikkeliin.

Linkatussa artikkelissa väitetään esimerkiksi, että energiakriisin on Yhdysvaltojen ja yhdysvaltalaisen Rand Corporation -ajatushautomon juoni Euroopan heikentämiseksi.

– Tämä on tietääkseni ensimmäinen kerta, kun suurlähetystö on suoraan mukana disinformaation levittämisessä, Kragh kirjoittaa.

18.18: Ruumiiden esiinkaivaminen ja tunnistaminen Izjumissa jatkuvat vielä ainakin kaksi viikkoa

Izjumin pormestari Valerii Marchenko on ilmoittanut, että ruumiiden esiinkaivaminen ja tunnistaminen jatkuvat vielä ainakin kaksi viikkoa, kertoo CNN.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan ainakin 440 merkitsemätöntä hautaa on löytynyt kaupungista venäläisjoukkojen vetäydyttä sieltä. Uusia joukkohautoja ei ole löytynyt, mutta ministeriön mukaan tietoja sellaisista on olemassa. 

Izjumin pormestarin mukaan kaupungissa asuu tällä hetkellä 11 000 - 15 000 henkeä. Osan asukkaista odotetaan palaavan lähiaikoina, mutta kaupunki on vielä toistaiseksi ilman sähköä  ja kaasua, ja paljon taloja on tuhoutunut tai vaurioitunut. 

14.41: Ukraina ja Venäjä syyttävät toisiaan Hersonin yöllisestä tulitaistelusta

Hersonin keskustassa oli lauantaiyönä yhteenotto kaduilla partioivien Venäjän asevoimien sotilaiden ja tuntemattoman ryhmittymän välillä, kertoi Venäjän asevoimat jakaen videon tulitaistelusta. 

Venäjä ja Ukraina ovat sunnuntaina syyttäneet toisiaan Hersonin kaupungissa lauantaina tapahtuneesta tulitaistelusta. Ukraina ei myönnä, että sen joukot olisivat osallisia tulitaisteluun.

Hersonin kaupunki on ollut Venäjän hallussa lähes sodan alusta lähtien, mutta Ukraina on vastahyökkäyksellään päässyt noin 30 kilometrin päähän kaupungista.

13.55: Neljä lääkintämiestä kuollut Venäjän pommittaessa sairaalaa

The Guardianin mukaan neljä lääkintämiestä on kuollut ja kaksi potilasta haavoittunut Venäjän pommitettua psykiatrista sairaalaa Strelechyan kaupungissa Harkovan alueella.

Sairaalaa oltiin Harkovan alueen kuvernöörin mukaan evakuoimassa, kun Venäjä aloitti raskaan tulituksen.

11.17: Ylen hankkimat satelliittikuvat paljastavat Venäjän siirtäneen kalustoaan Pietarista Ukrainaan

Ylen hankkimat satelliittikuvat paljastavat, että Venäjä on siirtänyt ilmatorjuntakalustoa Pietarista Ukrainaan. Satelliittikuvista käy ilmi esimerkiksi, että Pietarin luoteispuolen Terijoen tukikohdasta Karjalankannaksella on hävinnyt kesän aikana paljon ampumalavetteja ja ohjuksia.

Ylelle satelliittikuvia analysoinut sotilasasiantuntija, majuri evp. Marko Eklund uskoo ohjuskaluston viedyn nimenomaan Ukrainaan. Suurin osa Pietarin alueen ilmatorjuntakalustosta on uutta, ja Eklundin mukaan todennäköisesti niistä iso osa on yhä jätetty suojaamaan Pietaria, ja siirretty kalusto on vanhempaa.

9.59: Britannia: Venäjä kiihdyttää iskujaan siviilikohteisiin

Venäjä on kiihdyttänyt ohjusiskujaan siviilikohteita vastaan kuluneen viikon aikana, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan. Kohteisiin isketään, vaikka sillä ei todennäköisesti ole mitään välitöntä sotilaallista vaikutusta, puolustusministeriö arvioi.

Venäjä on tulittanut ohjuksilla muun muassa sähkönjakeluverkkoa ja Inhuletsjoen patoa,

Koska Venäjän joukot ovat kärsineet tappioita rintamalinjan taisteluissa, Venäjä todennäköisesti laajentaa niiden kohteiden määrää, joihin se on valmis iskemään horjuttaakseen ukrainalaisten ja maan hallinnon moraalia, puolustusministeriö jatkaa.

Venäläisten valtaamassa Hersonissa on tapahtunut voimakkaita räjähdyksiä. Ukrainalaisen Ukrinform-uutistoimiston mukaan Ukrainan sotilaat olisivat iskeneet tehtaaseen, jossa oli venäläisten asevarikko tappaen kymmenittäin venäläisiä sotilaita.

7.56: Zelenskyi: Uusia todisteita kidutuksesta Izjumissa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että tutkijat ovat löytäneet uusia todisteita Izjumista haudattuina löydettyjen ihmisten kidutuksesta.

Presidentin mukaan venäläisten harjoittama kidutus näyttää olleen laajalle levinnyt käytäntö sittemmin Ukrainan vapauttamilla alueilla.

– Yli kymmenen kidutuskammiota on jo löydetty useissa vapautetuissa kaupungeissa ja kylissä Harkovan alueella.

Zelenskyi vertaa Venäjän toimintaa natseihin ja sanoo heidän joutuvan vastaamaan teoistaan taistelukentällä ja oikeudessa.

7.32: Viranomaiset ottivat kiinni Moscow Timesin toimittajan Venäjällä

Moscow Timesin venäjänkielisen palvelun toimittaja on otettu kiinni Venäjän Belgorodissa lähellä Ukrainan rajaa. Palvelu on kertonut toimittajan kiinniotosta Telegram-kanavallaan.

Paikallinen sodanvastainen ryhmä on kertonut Telegramissa, että toimittaja olisi otettu kiinni epäiltynä Ukrainan hyväksi vakoilemisesta. Poliisin mukaan toimittajaa taas syytettäisiin hallinnollisesta rikkomuksesta, kirjoittaa Telegram-kanava Ostrozhno Novosti Moscow Timesin mukaan.

0:46
Katso videolta Ukrainan drone-isku: Venäjä yritti naamioida kalustoaan, mutta se ei toiminut lainkaan


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja