70 venäläistä paikallispoliitikkoa vaatii Putinin eroa – Ksenia Thorström johtaa protestia Suomesta käsin

Kritiikki Putinia kohtaan Venäjällä voimistuu – kuka voi syöstä hänet vallasta? 2:05
Sodan kritisointi on kasvanut poikkeuksellisen kovaksi Venäjän sisällä, voiko se kaataa Putinin vallasta? "Kyllä se vaikuttaa"

Suomeen muuttanut pietarilainen kaupunginvaltuutettu on yksi Putinin eroa vaativista poliitikoista, kertoo ruotsalaislehti Aftonbladet.

Tyytymättömyys Venäjän toimiin Ukrainassa kasvaa nyt myös Venäjällä. Paikallispoliitikot ympäri maata ovat allekirjoittaneet avoimen kirjeen, jossa vaaditaan presidentti Vladimir Putinin eroa. Tähän mennessä allekirjoituksia on 70. 

Kirjeessä lukee: "Me venäläiset paikallispoliitikot uskomme, että presidentti Vladimir Vladimirovitsh Putinin toimet vahingoittavat Venäjän ja sen kansalaisten tulevaisuutta. Vaadimme, että Vladimir Putin jättää Venäjän presidentin viran."

Eronpyyntöjä ovat esittäneet poliitikot Moskovassa, Pietarissa, Samarassa, Novgorodissa, Voronežissa, Tomskissa ja muissa kaupungeissa.

Yksi tilanteeseen turhautunut on pietarilainen kaupunginvaltuutettu Ksenia Thorström.

– On aina hyvä tehdä asioita yhdessä. Se on vähemmän pelottavaa ja vahvempaa, hän kertoo Aftonbladetille.

"Kiitos rohkeudestanne!"

Thorström kirjoitti lauantaina Twitter-tilillään venäjäksi, että jo 70 venäläistä paikallispoliitikkoa eri puolilta maata on allekirjoittanut avoimen kirjeen Putinin erosta. Thorström iloitsee tuloksesta.

– Kiitos kansanedustajat rohkeudestanne! Kiitos kaikille tuestanne, tunnemme sen.

Thorström muutti Suomeen vähän ennen kuin Venäjä aloitti sodan Ukrainassa. Aftonbladetin mukaan hän ei aio palata kotimaahansa. 

Thorström kokee, ettei hänellä ole opposition edustajana valtaa.

– En voi tehdä mitään edes omassa piirissäni, koska Putinin puolue sortaa meitä niin paljon.

Kirjeen avulla hän tuntee kuitenkin voivansa vaikuttaa ja edustaa muita tyytymättömiä kansalaisia.

Kirje on myös solidaarisuuden osoitus

Avoimen kirjeen allekirjoittaneet poliitikot haluavat osoittaa myös solidaarisuutta niille seitsemälle paikallispoliitikolle, jotka ovat aiemmin syyttäneet Putinia maanpetoksesta. Viisi heistä sai myöhemmin 44 000-47 000 ruplan sakot "armeijan epäilyksen herättämisestä".

– Meillä ei ollut suurta suunnitelmaa, mutta halusimme osoittaa, että jos hallinto tukahduttaa poliitikot, lisää poliitikkoja protestoi, Thorström lisää.

Kirje pidettiin lyhyenä, jotta siitä löytyisi mahdollisimman vähän sisältöä, jonka myötä allekirjoittaneet voitaisiin tuomita. Näin yhä useampi poliitikko uskaltaisi allekirjoittaa sen.

Kannanotto ei ole kuitenkaan vaaratonta. Thorström valittiin tarkoituksella hankkeen tiedottajaksi, sillä hän pystyy Suomessa asuessaan puhumaan asiasta vapaammin. Venäjällä asuvat poliitikot eivät välttämättä halua ottaa sellaista riskiä.

– Minut voidaan silti tuomita jostain. Mutta jos he haluavat panna minut vankilaan, minulla on mahdollisuus paeta, Thorström sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat