Mainos

Yskittääkö? Katupöly painoi ilmanlaadun jopa erittäin huonoksi

Talvi pitää sitkeästi otteensa, mutta kuiva sää ja voimakas auringonpaiste ovat kuivattaneet katuja pääkaupunkiseudulla. Se tietää köhimistä, sillä katupölyä on paikoitellen runsaasti.

HSY:n mukaan katupölyn hiukkaspitoisuudet ovat korkeita ilmanlaadun mittausasemilla Kehä III:n varrella, Tikkurilassa, Leppävaarassa ja Helsingin keskustassa. Aamukymmeneltä ilmanlaatu oli erittäin huono Helsingin Vallilassa ja Espoon Leppävaarassa.

– Pölyisimmät päivät ovat vasta tulossa. Lumipeitteen alla on vielä runsaasti talven aikana kertynyttä ainesta, joka paljastuu ja kuivuu vasta pientareiden sulaessa. Yleensä kevään pölyisimmät päivät ovat maalis- ja huhtikuun vaihteessa. Pölykausi jatkuu toukokuun alkuun saakka, kunnes hiekoitushiekat on siivottu kaduilta pois, kertoo ilmansuojeluasiantuntija Maria Myllynen.

Katupöly ärsyttää astmaatikkojen ja allergikkojen lisäksi myös terveiden aikuisten hengitysteitä. Oireina ovat nuha, yskä sekä kurkun ja silmien kutina ja kirvely. Astmaatikkojen oireet voivat puolestaan pahentua entisestään. Parhaiten katupölyoireita välttää pysymällä pois vilkkaiden teiden varsilta.

Allergia- ja astmaliitto ja Hengitysliitto kehottavat kuntia ja kiinteistöjä puhdistamaan kadut nopeasti, koska katupöly pahentaa hengityssairaiden oireita.

Näin kevätpölyä voi vähentää

• Lakaise talven hiekat pois kosteana, jotta hiekka ei pölyä.

• Älä käytä lehtipuhallinta hiekanpoistoon.

• Siirrä autosi pois ennen katujen kevätsiivousta.

• Suosi kitkarenkaita, vaihda ajoissa kesärenkaat ja vältä turhaa autoilua.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.