Yllättävä vastaliike: Näin kävi, kun ruoasta tuli liian kallista Kreikassa

Jatkuvasti kallistuva ruoka on saanut talousongelmissa vellovat kreikkalaiset nousemaan barrikadeille. Paikalliset tuottajat ovatkin ryhtyneet myymään maataloustuotteitaan suoraan kuluttajille ilman rahaa vieviä välikäsiä.

Brittilehti Guardianin mukaan ruoan liian korkea hinta on herättänyt Kreikassa niin sanotun perunaliikkeen. Tuottajat eri puolella Kreikkaa ovat myyneet jo satojatuhansia tonneja perunaa ja muita maataloustuotteita suoraan kuluttajille, jolloin elintarvikkeiden hinnat ovat pudonneet noin kolmasosaan kauppojen hinnoista. Todennäköistä on, että kreikkalaiset hankkivat tänä vuonna pääsiäislampaansakin suoraan tuottajilta.

– Kaikki hyötyvät tästä. Kuluttajat ostavat hyvälaatuista ruokaa murto-osahinnalla ja tuottajat saavat rahan suoraan käteensä, Thessalonikin maataloustiedeiden yliopiston professori Christo Kamenides kommentoi liikettä.

Kamenides ja hänen oppilaansa yliopistolta ovat ajaneet perunaliikettä aktiivisesti eteenpäin ja ovat saaneet tempaukseen mukaan monia virallisiakin tahoja. Monissa Kreikan kaupungeissa järjestetään nyt ruokamyyntejä kaupungintaloilla, joissa kuluttajat saavat ilmoittaa suoraan maanviljelijöille, mitä tuotteita he tarvitsevat. The Guardianin mukaan suoramyynnit ovat erittäin suosittuja ja esimerkiksi Katerinin kaupungissa eteläisessä Thessalonikissa myytiin neljän päivän nettimyynnin aikana 24 000 tonnia perunoita. Yli 534 perhettä teki ennakkotilauksia.

– Kukaan ei enää ole välissä nostamassa hintoja, Kamenides tiivistää uuden systeemin tarkoitusperiä.

Jälleenmyyjät eivät maksaneet viljelijöille

Kreikkalainen maanviljelijä Apostolos Kasapis on erittäin tyytyväinen uuteen kauppatapaan. Kasapiksen mukaan suurilla jälleenmyyjillä saattoi aiemmin kestää jopa yli vuoden maksaa jo toimitetuista tuotteista viljelijöille.

– Meidän kylässämme viljelijät odottavat vielä 500 000 euron edestä maksuja jälleenmyyjiltä. Nyt saamme rahat suoraan ostajilta.

Perunat maksavat kreikkalaisessa supermarketissa noin 60-70 senttiä kilolta. Suoramyynnissä perunoista pyydetään 25-30 sentin hintaa. Tuotteista voi tietenkin myös tinkiä, sillä viljelijät haluavat tietenkin eroon vanhentuvista tuotteistaan.

Perunaliike voi joidenkin talousasiantuntijoiden mukaan johtaa jopa uuteen ekonomiseen malliin Kreikassa. Tämä puolestaan voisi edesauttaa talouskriisistä selvitymisessä.

Lähde: Guardian

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja