Mainos

Yllättävä ryhmä saanut murtumia: Liukas keli ei kaada vain vanhuksia

Etelä-Suomessa kirpeät pakkaset ovat vaihtuneet kertaheitolla plussakeliin. Lumet sulivat vauhdilla, mutta etenkin kevyenliikenteenväylille jäi ohut jääkerros, johon ei hiekkakaan aina auta.

Helsingin Marian ja Haartmanin sairaaloiden päivystyksessä potilaita on saatu liukkailta teiltä ruuhkaksi asti.

– Eilen oli todella ruuhkainen päivä. Kävijämäärät nousivat jopa puolella. Kahden kolmen päivän ajanjaksolla mitattuna kävijämäärät ovat nousseet noin 30 prosentilla normaalista, kertoo Uudenmaan sairaanhoitopiirin päivystyksen johtajalääkäri Mia Laiho Marian ja Haartmanin sairaaloista.

Laihon mukaan uusivuosi voi vielä vaikuttaa päivystyksessä, mutta viime päivien liukkaudella on osansa.

– Helsingissä on poikkeuksellisen liukkaat kelit. Suurin osa potilaista on työikäisiä, jotka ovat kaatuneet juurikin työmatkoilla. Vanhusten vammat ovat usein kotivammoja, joihin ei sää vaikuta.

Tyypillisimmät liukkauden aiheuttamat vammat ovat nilkka- ja rannemurtumat ja venähdykset. Arkipäivisin osa liukastelijoista suuntaa omalle terveysasemalleen ja vakavimmat tulevat sairaaloiden päivystykseen asti.

Uudenvuoden juhlinta myötävaikutti liukastumisissa

Myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä liukkaat kelit ovat näkyneet päivystyksessä. Turun yliopiston keskussairaalan päivystyksessä liukkauden takia loukkaantuneita on hoidettu viikonvaihteesta lähtien.

– Uudenvuoden juhlinta on osaltaan myötävaikuttanut liukastumisiin. Aatto oli kiireisin ja myös eilinen oli ruuhkainen päivä. Pahin liukkaus on ehkä vasta edessä, koska jos kylmenee ja tulee lunta, niin silloin liukkaus on petollista, kertoo Tyksin päivystyksen ylilääkäri Jarmo Lehtonen.

Myös Etelä-Karjalassa äkillinen plussakeli on tehnyt kävelyteistä liukkaita.

– Täällä on ollut joitakin kaatumisia viime päivinä. Pääosa potilaista on hoidettu terveyskeskuksissa, eikä heitä ole tullut tänne päivystykseen asti. Tänään meillä on yksi potilas liukastumisen takia, mutta ruuhkaksi tätä ei voi sanoa, kertoo Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystyksestä osastonhoitaja Heli Naukkarinen.

Liukkauden keskellä oppii kävelemään

– Nyt on ehkä liukasta, mutta useasti ihmiset oppivat liikkumaan liukkaalla ihan muutamassa päivässä. Tällöin myös päivystyksessä ja terveysasemilla tilanne tasaantuu, johtajalääkäri Mia Laiho Helsingistä arvelee.

MTV3:n meteorologi Aleksi Jokelan mukaan huomisesta lähtien sää pakastuu, jolloin myös tienpinnat jäätyvät.

– Todennäköisesti jalkakäytävät eivät ole ihan yhtä liukkaita kuin tänään tai eilen. Pahin liukkaus on kävelyteillä silloin, kun on jäätä ja vettä samanaikaisesti. Ajokeli tosin muuttuu paikoin huonoksi pakastumisen takia, Jokela arvelee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.