Kommentti: Hyvästit vilpittömän riemun laulukilpailulle – Euroviisut on tänä vuonna Israelin sotatoimet hyväksyvä farssi

Euroviisut. Ei-poliittinen, vilpitön, riemukas juhla kaoottisen ja synkeän maailmanmenon keskellä. Tänä vuonna se on EBU:n ansiosta jotain ihan muuta, kirjoittaa MTV Uutisten kulttuuritoimittaja Visa Högmander.

”Euroviisut ei ole poliittinen tapahtuma.”

Malmön Euroviisujen semifinaalien jälkeen on selvää, että tuon Euroopan yleisradiounioni EBU:n toistaman lauseen merkitys on muutettava kokonaan vastakkaiseen muotoon.

Syyt löytyvät Lähi-idästä ja Le Grand-Saconnex’n kaupungista Sveitsistä, EBU:n pääkonttorin toimistohuoneista. EBU päätti sallia Israelin edustajan Eden Golanin osallistumisen kilpailuun Hurricane-kappaleellaan hylättyään sen ensin liian poliittisuuden vuoksi.

Hurricanen tekstiä muutettiin Israelin presidentin puututtua asiaan. Vaikka suoria viittauksia sotaan ei tekstissä enää ole, rivien välistä voi tulkita helposti Hurricanen olevan Israelin kertomaa versiota Lähi-idän tapahtumista.

En itse halunnut olla torstaina illalla television äärellä, mutta toisen semifinaalin tv-lähetystä katsoneiden mukaan kuvissa nähtiin huomiota herättävän paljon Israelin lippuja ja maan kilpailijaa näyttävästi esiin nostaneita kamera-ajoja.

Toistetaanpa siis EBU:n linjaus vielä kerran. "Euroviisut ei ole poliittinen tapahtuma."

Israelin ja Hamasin käymä sota ei herätä kaikissa Euroopan maissa yhtä paljon keskustelua ja polemiikkia kuin Suomessa. 

On totta, että Eden Golanin kilpailukappale saattaa kerätä yleisöääniä ihan vaan musiikillisista ansioista. Ehkä se on äänestäjien mielestä oikeasti hyvä kappale. 

Mutta aivan yhtä paljon on totta, että se kerää sympatiaääniä Israelia ja sen toimia tukevilta ihmisiltä.

Ja näin Euroviisuista onkin kuoriutunut ei-poliittisen, vilpittömän riemukkaan juhlan sijaan läpeensä poliittinen tapahtuma. Farssi, toisin sanoen.

Tämä on kaukana siitä merkityksestä, jonka Euroviisut-sana on tähän asti sisällään minun silmissäni pitänyt. 

Jos ei-poliittisen, vilpittömän riemukkaan laulukilpailun voi voittaa Israelin kaltainen sotaa käyvä maa, eikä jättisuositussa perinteisessä kilpailussa alleviivata sitä, että se ei ole oikein – niitä Euroviisuja minä en halua katsoa hetkeäkään.

Israel voi voittaa koko Euroviisut ja se, jos mikä, on ajatus, joka lähes oksettaa. 

Maa on Euroviisuissa yksi vastaan muut -asemassa, ja se voi saada maan tukijat osallistumaan yleisöäänestykseen niin, että Eden Golan saakin kaikissa maissa enemmän yleisöääniä kuin mikään muu kappale.

Toistetaan EBU:n lausunto jälleen kerran: "Euroviisut ei ole poliittinen tapahtuma." Alkaako ristiriita jo näkyä?

Tietenkin paljon riippuu lauantai-illan viisufinaalissa siitä, paljonko pisteitä Israel saa eri maiden tuomaristoilta. 

Paljon riippuu myös siitä, onko mukana yhtään kappaletta, joka saisi kaikki Israelin toimia vastustavat ihmiset aktivoitumaan juuri sen yhden kappaleen äänestämiseen. Tämä on epätodennäköistä, sillä äänet varmasti hajaantuvat eri maille.

Samaan aikaan Suomen itärajan takana Venäjän johtajat hierovat tyytyväisenä käsiään sekasorron lisääntyessä Euroopassa. Eikä yllättäisi mitenkään, jos Venäjä yrittäisi vaikuttaa eurooppalaisiin äänestäjiin, jotta he tukisivat Israelia.

Hyväksyntä karuimmasta päästä

Tämän vuoden Euroviisujen piti olla tuttuun tapaan varma kevään merkki, lupaus oven takana kurkistelevasta kesästä, ilon ja suvaitsevaisuuden juhla kaoottisen ja synkeän maailmanmenon keskellä.

Sen piti olla myös Abban viisuvoiton 50-vuotisjuhlaa. Viimeiseen asti uskoin toiveikkaana, että Suomen edustaja Windows95Man tai joidenkin muiden maiden edustajat olisivat protestoineet Israelin mukanaoloa. Toisin näyttää käyneen.

Hiljainen hyväksyntä karuimmasta päästä, niin Windows95Manilta, Suomen Yleisradiolta kuin muiltakin. Israelin Gazassa käymässä sodassa on kuollut Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan kymmeniä tuhansia ihmisiä, joista valtaosa siviilejä. Lapsia.

Mutta niin, miten se EBU:n lausunto menikään? "Euroviisut ei ole poliittinen tapahtuma." Hauskaahan tämä kaikki vain on! Tänä vuonna se on sellaista hauskaa, josta minä pysyttelen kaukana ja katson lauantai-iltana televisiosta jotain muuta kuin Euroviisujen finaalia.

Näin teen edes jotain, jolla ilmaisen mieltäni, koska Israelin osallistuminen Euroviisuihin tänä keväänä Gazan tilanne huomioiden ei ole ok. Minusta ei tule numeroa sen lähetyksen katsojalukuihin.

Lue myös:

    Uusimmat