Romanit pöyristyivät videosta, jossa perhe ei päässyt kioskiin: "Surullista, että pieni lapsi näkee ja kuulee kaiken"

Kioski lukitsi ovensa Pinjan nenän edestä – ”En ole koskaan kokenut näin näkyvää rasismia” 0:54
Kioski lukitsi ovensa Pinjan nenän edestä – ”En ole koskaan kokenut näin näkyvää rasismia”

Videoon perehtyneen romaniasiantuntijan mukaan yhdenvertaisuuslakia ei noudateta, kun myyjä ei päästänyt romaniperhettä sisään ja puhui varkaista.

MTV Uutiset pyysi valtioneuvoston alaiselta romaniasiain neuvottelukunnalta näkemyksen videoon, jossa R-kioski lukitsi ovensa Pinja Bollströmiltä

Neuvottelukunnan asiantuntijajäsenen Henry Lindgrenin mukaan tapauksessa "ei selkeästi noudatettu yhdenvertaisuuslakia".

– Tämä käy ilmi kyseisen videomateriaalin perusteella. On todella ikävää, että edelleen Suomen romanit joutuvat kokemaan päivittäin arkielämässään syrjintää.

Henry Lindgren katsoi videon ja kommentoi tapahtumia MTV Uutisille: "Todella surullista".

Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa suunnittelijana työskentelevän Lindgrenin mukaan romanilapset joutuvat pienestä pitäen kokemaan ja näkemään eriarvoisuuden.

– On surullista, että romaninaisen pieni lapsi näkee ja kuulee kaiken.

Bollström joutui syrjinnän kohteeksi aiemmin tällä viikolla mentyään pienen lapsensa ja äitinsä kanssa noutamaan äidilleen tullutta postipakettia Helsingin Kruunuvuorenrannasta. Bollström äiteineen oli pukeutunut perinteiseen romaniasuun. Naisia ei päästetty R-kioskiin. 

Myyjä oli kertonut Bollströmin perheelle, että liikkeessä on käynyt varkaissa useamman kerran romanitaustaisia naisia. Myyjän mukaan tämän vuoksi heitä ei päästetty liikkeeseen ilman vartijaa.

Huolestuneita yhteydenottoja

Romaniasiain neuvottelukuntaan on tullut Helsingissä tapahtuneesta syrjinnästä huolestuneita yhteydenottoja. 

– Tarvittaessa annamme asianomaisille ohjeistuksen, keihin viranomaisiin he voivat olla yhteydessä, jos asiaa halutaan viedä eteenpäin, toteaa Henry Lindgren.

Neuvottelukunnan mukaan romaneihin kohdistuvaa syrjintää esiintyy nyt selvästi enemmän kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten. 

– Tällaisia tapauksia on aivan liikaa ja monet jäävät piiloon, koska romaniväestön ja poliisin välinen luottamus on vähäistä. 

Ohje silminnäkijöille

Romaniasiantuntija Henry Lindgren kertoo olleensa itse miltei samanlaisessa tilanteessa.

– Minua lohdutti se, että sivullinen tuli ja sanoi "älä välitä, kauppias toimi todella tyhmästi". 

– On tärkeää, että sivullisena osoitat myötätuntosi ja olet valmis tarvittaessa todistamaan tapahtuneen.

Lue myös:

    Uusimmat