Perheenäiti poltettiin elävältä Vantaalla – ex-puolisoa syytetään kunniamurhasta

Perheenäidin murhasta epäilylle miehelle luettiin syytteet Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa 0:10
Perheenäidin murhasta syytetylle miehelle luettiin syytteet Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus käsittelee tänään Vantaalla joulukuussa 2023 tapahtunutta henkirikosta.

Henkirikoksen uhriksi joutui 34-vuotias perheenäiti, joka oli hakenut avioeroa syytetystä, vuonna 1980 syntyneestä miehestä. Nainen oli poistunut kauppareissulle eikä koskaan palannut kotiin.

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta murhasta. Murhasta epäilty mies on kiistänyt syyllistyneensä tekoon.

MTV seurasi oikeudenkäyntiä paikan päällä käräjäoikeudessa.

Murhasta syytetty mies peitti kasvonsa oikeudenkäynnin alussa hupulla ja paperilapulla, johon oli kirjoitettu arabiankielistä tekstiä. Median kuvaajien poistuttua hän riisui huppunsa.

Oikeudenkäynnin alussa kävi myös ilmi, että osa tapauksen todistajista pyysi mahdollisuutta todistaa sermin takaa. Yksi myös ilmoitti pelkäävänsä henkensä puolesta.

Syyttäjän mukaan mies murhasi uhrinsa erityisen julmalla tavalla. 

Syyttäjä kertoo, että mies oli palannut Irakista Suomeen naisen tietämättä ja odottanut naista tämän asunnon parkkipaikalla tarkoitusta varten hankkimassaan tuntemattomassa autossa. Hän oli naamioitunut  ruokalähettipalvelun takkiin.

Mies oli ottanut mukaansa bensiinin ja diesselöljyn sekoitusta sisältävän kanisterin ja kengännauhoja uhrin sitomiseen. Syyttäjän mukaan mies väijytti uhrin, kohdisti tähän väkivaltaa ja pakotti hänet tämän omaan autoon.

Mies sitoi naisen kädet ja jalat kengännauhoilla ja ajoi auton muualle. Sitten hän valeli naisen mukanaan tuomalla polttonesteellä ja sytytti tuleen auton takajalkatilassa. Nainen kuoli häkämyrkytykseen ja sai useita vakavia palovammoja.

Tulipalo sammui hapenpuutteen vuoksi miehen suljettua auton ovet.

Syyttäjän mukaan kyse oli kunniamurhasta. Naisella oli romanttinen suhde toiseen mieheen ja hän oli hakenut avioeroa, mutta syytetty ei hyväksynyt tätä omien kunniakäsitystensä takia.

Puolustus kiistää

Mies kiistää syyllistyneensä rikokseen tai tappaneensa naista. 

Hänen puolustajansa, asianajaja Juha Räihä kertoi miehen kyllä tavanneensa naisen sovitusti ja ajaneensa hänen kanssaan päiväkodin parkkipaikalle. Tapaaminen kesti alle tunnin, jonka jälkeen mies käveli takaisin lähtöpaikalle, johon oli jättänyt oman autonsa. Sitten hän poistui paikalta.

Puolustuksen mukaan mies yritti tavoittaa naista myöhemmin samana päivänä, mutta huomasi hänen asuntonsa olleen tyhjillään. 

– Puolustuksen käsityksen mukaan asianomistaja on ollut tietoinen vastaajan tapaamisesta, eikä hän ole mitenkään häntä yllättänyt. Hän ei ole myöskään pukeutunut tällaiseen takkiin, eikä hänellä ole ollut mukanaan polttoainekanisteria tai kengännauhoja.

– Hänen käsityksensä on se, että asianomistaja on joutunut henkirikoksen uhriksi, mutta hänelle itsellään ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

Puolustuksen mukaan mies tulee oikeudenkäynnin aikana esittämään näkemyksensä siitä, kuka tai mikä taho henkirikoksen on tehnyt.

12-vuotias odotti äitiä kotiin

Syyttäjän mukaan nainen poistui kauppa-asioilleen noin kello 14. Hänen lapsensa odottivat häntä kotiin kello 16 mennessä. Vanhin lapsista, 12-vuotias, piti huolta pikkusisaruksistaan.

Kun nainen ei palannut, vanhin lapsista yritti turhaan tavoittaa tätä puhelimella. Lapset viettivät yön kolmistaan kotona, kunnes seuraavana päivänä 12-vuotias soitti samanikäiselle ystävälleen pyytäen apua.

Tällöin ystävän äiti yritti tavoittaa naista, siinä kuitenkaan onnistumatta. Sitten nainen ilmoitti asiasta hätäkeskukseen.

Poliisin etsintöjä vaikeutti saapunut runsas lumisade.

Kun poliisi löysi naisen auton ja avasi oven, sieltä tuli voimakas polttonesteiden ja savun haju. Poliisin tutkimuksissa nainen löytyi auton jalkatilasta kuolleena ja jäätyneenä.

Lue myös:

    Uusimmat