Ylivelkaisia auttaneen yhdistyksen ex-toiminnanjohtaja kavalsi 88000 euroa – maksatti yhdistyksellä alkoholi- ja tupakkaostojaan

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Kaski-ryhmä ry:n entisen toiminnanjohtajan Kjeld Möllerin 1 v 3 kk vankeuteen törkeästä kavalluksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. Rangaistus oli ehdollinen.

Teot ajoittuivat vuosiin 2010-2012. Muun muassa raha-automaattiyhdistyksen, kirkkohallituksen ja yritysten lahjoittamilla avustuksilla toimineelta yhdistykseltä vietiin yhteensä 88000 euroa.

Ray tuki yhdistystä 2006-2009 kaikkiaan 230000 eurolla.

2000-luvun alussa alun perin kirkon piiristä perustettu Kaski-ryhmä auttoi ylivelkaantuneita esimerkiksi näiden papereiden selvittämisessä, jotta velkajärjestelyyn pääsy helpottuisi.

Tilisiirtoja ja ostoja

Käräjäoikeuden mukaan toiminnanjohtaja oli siirtänyt yhdistyksen varoja itselleen. Möller oli nostanut yhdistyksen tililtä pankkiautomaateista 8500 euroa sekä siirtänyt omalle tililleen 9700 euroa ja oman yrityksensä tilille 22200 euroa.

Lisäksi toiminnanjohtaja oli maksanut perusteetta ”aktivointirahaa” yhdistyksen sihteerille 9100 euroa sekä yhdistyksen työntekijöille ja itselleen 23100 euroa.

Toiminnanjohtaja oli myös maksanut perusteettomiksi osoittautuneita omia ja työntekijöiden matka- ja puhelinkuluja 4100 euron edestä.

Hän oli maksanut myös omia ostojaan yhdistyksen varoista kortilla 5900 euroa ja käteisellä 2800 euroa. Kyse oli mm. poltto-aineostoista, ravintolakuluista, savukkeista ja alkoholista.

Erilaisia yhdistykselle kuulumattomia tilimaksuja, kuten parkkisakkoja, harrastekuluja ja matkapuhelimia oli maksettu tililtä 2300 euroa.

Ehdollinen tuomio

Oikeus piti kavallusta törkeänä ja suunnitelmallisena. Se myös vahingoitti yhdistystä tuntuvasti.

Möller tuomittiin myös törkeästä kirjanpitorikoksesta, koska kavalluksen kohteena olleena varat oli merkitty yhdistyksen kirjanpitoon harhaanjohtavasti.

Oikeus langetti vankeustuomion ehdollisena, koska hän oli ensikertalainen. Hänet määrättiin maksamaan kavaltamansa summa 87934 euroa korkoineen takaisin yhdistykselle. 

Viivästyskorkoineen summa on nyt noin 121000 euroa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja