Epäiltyä 13-vuotiaan kouluraiskaajaa ei vaadita enää vangittavaksi – rikosnimike lieventyi

Epäilty rikos tapahtui Ainiovaaran koulukeskuksessa maanantaina puolenpäivän jälkeen.

Lapissa Ylitorniolla epäillyn kouluraiskauksen rikosnimike on lieventynyt. Poliisi ei enää epäile asiassa törkeää raiskausta, vaan lapsenraiskausta, kertoo tutkinnanjohtaja Miska Sillanpää

Poliisi ei myöskään aio vaatia rikoksesta epäiltyä 16-vuotiasta vangittavaksi. Asiasta kertoi ensin Ilta-Sanomat.

Sillanpää sanoo syyttäjän olleen sitä mieltä, ettei 16-vuotiasta ole syytä vangita asiassa.

Epäilty rikos tapahtui Ainiovaaran koulukeskuksessa maanantaina puolenpäivän jälkeen. Poliisi epäilee koulun 16-vuotiaan oppilaan tehneen seksuaalista väkivaltaa 13-vuotiaalle oppilaalle wc-tiloissa.

Ainiovaaran koulukeskus on osa Ylitornion peruskoulua. Rehtori Jouni Vuontisjärvi kertoi tiistaina STT:lle, että tapahtunut tuli tietoon, kun uhri kertoi asiasta koulun henkilökunnalle. Kouluun on hänen mukaansa järjestetty keskusteluapua oppilaille ja turvallisia kouluaikuisia mahdollisimman paljon.

Rikosnimikkeissä selvä ero

Poliisin nyt tutkima lapsenraiskaus on rikosnimikkeenä hieman erilainen kuin törkeä raiskaus, jota aiemmin epäiltiin.

Vuoden 2023 alussa voimaan tulleen lain mukaan mukaan lapsenraiskaukseen voi syyllistyä, jos on sukupuoliyhteydessä alle 16-vuotiaan lapsen kanssa. 

Rikoksesta voidaan tuomita minimissään kahden vuoden ja enintään kymmenen vuoden vankeuteen.

Lapsenraiskaukseen voi siis syyllistyä pelkästään olemalla sukupuoliyhteydessä alaikäisen kanssa.

Törkeä raiskaus puolestaan on selvästi perusmuotoista raiskausta törkeämpi teko. Tästä huolimatta myös törkeästä raiskauksesta vankeustuomio on minimissään kahdesta vuodesta jopa kymmeneen.

Tavallisessa raiskauksessa on kyse sukupuoliyhteydestä ilman suostumusta. Teko voidaan arvioida törkeäksi, jos sillä aiheutetaan tahallisesti toiselle vaikea ruumiinvamma, vakava sairaus tai hengenvaarallinen tila. 

Yhtä lailla raiskaus voidaan katsoa törkeäksi jos rikoksen tekevät useat tai siinä aiheutetaan erityisen tuntuvaa henkistä tai ruumiillista kärsimystä, rikos tehdään erityisen raa’alla, julmalla tai nöyryyttävällä tavalla, tai teon yhteydessä käytetään ampuma- tai teräasetta tai muuta hengenvaarallista välinettä taikka muuten uhataan vakavalla väkivallalla. 

Rikoslain mukaan raiskaus voi olla törkeä myös, jos raiskauksen kohteena on alle 18-vuotias lapsi. Kaiken kaikkiaan raiskauksen on kokonaisuutta arvostellen oltava joka tapauksessa törkeä, laissa sanotaan

MTV Uutisten torstaina iltapäivällä sähköpostitse tavoittama tutkinnanjohtaja ei halua kommentoida rikosnimikkeen vaihtumista. Hänen mukaansa poliisi ei tiedota asiasta enempää.

Lue myös:

    Uusimmat