Ylistetty tuplavoittaja: Tässä on Suomen paras olut 2013

Suomen Paras Olut 2013 -kilpailun tulokset ja Suomen Paras Olut julkistettiin Herkkujen Suomi – Syystober -tapahtumassa Helsingin Rautatientorilla torstaina.

Suomen Paras Olut -kilpailussa oli tänä vuonna 11 eri sarjaa, joista kahdeksan oli varattu pakatuille tuotteille ja kolme hanatuotteille. Kilpailussa palkittiin kunkin sarjan kolme parasta tuotetta. Tuomaristo valitsi kaikkien sarjojen parhaista Suomen Parhaan Oluen.

Vuoden 2013 parhaaksi olueksi kruunattiin torstaina Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan valmistama Imperaali Stout, 9,2 %, joka on palkittu jo aiemmin tänä vuonna Helsinki Beer Festivalin Vuoden oluena.Suomalainen Olut ry:n kutsuman valintaraadin mielestä voittajaolut on kansainvälisen luokan laatuolut, joka edustaa parhaita suomalaisia oluenvalmistusperinteitä. Olut on vahvasta alkoholipitoisuudesta huolimatta tasapainoinen ja maukas kokonaisuus.

– Imperiaali Stout on väriltään lähes pikimusta ja laadultaan tyylinsä vahva edustaja. Voimakas paahtuneisuus korostuu tuoksussa. Hedelmäiset suklaan, lakritsin ja vaniljan vivahteikkaat aromit nousevat esiin oluen moniportaisessa makuprofiilissa, kilpailun tuomaristo perustelee.

Laitilan Imperiaali Stoutin valmistuksessa on käytetty viittä eri mallaslaatua. Olut on alun perin kehitetty panimon 15-vuotisjuhliin vuonna 2010, ja sitä on kypsytetty 15 kuukautta. Olut on valittu myös Helsinki Beer Festivalin Vuoden olueksi 2010 ja 2013

Palkinnot jakoivat Suomalainen Olut ry:n puheenjohtaja, Nokian Panimon toimitusjohtaja Matti Heikkilä sekä Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Kilpailussa mukana lähes 150 kotimaista olutta

Suomalainen Olut ry:n kolmannen kerran järjestämään kilpailuun osallistui 146 erilaista kotimaista olutta yhteensä 21 panimolta. Kilpailevien oluiden määrä kasvoi lähes kahdellakymmenellä viime vuoden kilpailuun verrattuna.

– Ensimmäisessä Suomen Paras Olut -kilpailussa kaksi vuotta sitten oli mukana 99 olutta ja nyt lähes 150. Suomi on aito ja monipuolinen olutmaa, jossa oluenystävällä on runsaasti mahdollisuuksia löytää omat suosikkinsa jopa satojen erilaisten oluiden joukosta, sanoo Suomalainen Olut ry:n puheenjohtaja Matti Heikkilä.

Vuosittain järjestettävä Suomen Paras Olut -kilpailu on avoin kaikille kaupallisten panimoiden kotimaassa valmistetuille oluille, jotka ovat säännöllisessä anniskelu- tai vähittäismyynnissä. Oluet kilpailivat kymmenessä eri sarjassa. Seitsemän sarjaa oli tölkkiin tai pulloon pakatuille oluille ja kolme hanatuotteille.

Olutkulttuuri kukoistaa Suomessa

Suomen Paras Olut -kilpailun järjestää Suomalainen Olut ry. Panimo ja -virvoitusjuomateollisuusliiton ja Pienpanimoliiton perustama Suomalainen Olut ry kokoaa kattavasti kotimaiset olutelinkeinojen toimijat yhteen. Yhdistyksen tavoitteena on edistää ja vaalia olutkulttuuria.

– Olutkulttuuri kukoistaa Suomessa tällä hetkellä. Viime kuukausina meillä on aloittanut monta uutta pientä panimoyritystä, jotka tuovat oman maukkaan lisänsä tarjontaan ja valikoimiin, Heikkilä muistuttaa.

– On toivottavaa, että myös päättäjät ymmärtävät, millainen rikkaus on monipuolinen kotimainen panimo- ja olutvalikoima. Eikä sovi unohtaa alan paikallista työllistävyyttä ja merkitystä kansantaloudelle. Suomessa pantu olut on tehty kotimaisesta ohrasta ja työllistää lähes 30 000 ihmistä pellolta pulloon saakka, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Suomen Paras Olut 2013 -kilpailun tulokset

Suomen Paras Olut 2013:

Imperiaali Stout, 9,2 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Pulloon ja tölkkiin pakatut oluet:

Vaalea lager enintään 4,7 %

1. Stadin Lager, 4,5 %, Stadin Panimo
2. Luomuleevi, 4,5 %, Teerenpeli Panimo ja Tislaamo
3. Höpken Pils, 4,2 %, Suomenlinnan Panimo

Vaalea lager yli 4,7 %

1. Prykmestar LuomuPils, 5,2 %, Vakka-Suomen Panimo
2. Stadin Pils 5,3 %, Stadin Panimo
3. Karhu Tosi Vahva, 8,0 %, Sinebrychoff

Tumma tai värillinen lager enintään 4,7 %

1. Kukko Tumma, 4,5 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
2. Prykmestar Schwarz, 4,5 % Vakka-Suomen Panimo
3. Kievari Schwarz 4,5 % Laitilan Wirvoitusjuomatehdas

Tumma tai värillinen lager yli 4,7 %

1. Kievari Portteri, 6,5 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
2. Sauhusanttu, 5,0 %, Teerenpeli Panimo ja Tislaamo
3. Prykmestar Savukataja, 9,0 %, Vakka-Suomen Panimo
3. Prykmestar Schwarzbock, 6,0 % Vakka-Suomen Panimo

Vehnäolut

1. Prykmestar Wehnäbock, 6,2 %, Vakka-Suomen Panimo
2. Piper Wit, 4,7 %, Suomenlinnan Panimo
3. Marsalkka Luomuvehnä, 4,6 %, Saimaan Juomatehdas

Ale enintään 4,7 %

1. Keisari 66 American Pale Ale, 4,2 % Nokian Panimo
2. Amarillo Ale, 4,5 %, Stadin Panimo
3. Hippaheikki, 4,7 % Teerenpeli Panimo ja Tislaamo

Ale yli 4,7 %

1. Imperiaali Stout, 9,2 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
2. Katariina Imperial Stout, 9,0 %, Stadin Panimo
3. Huvila X-Porter, 7,0 %, Malmgårdin Panimo

Hanaoluet:

Ale enintään 6 %

1. Severin Extra I.P.A., 5,9 %, Koskipanimo Plevna
2. Smörre Ruis I.P.A., 5,9 %, Koskipanimo Plevna
3. Cotton Ale, 4,5 %, Koskipanimo Plevna

Lager enintään 6 %

1. Savuolut James, 5,2 %, Koskipanimo Plevna
2. Kuninkaankartanon Vaari, 4,6 %, Kuninkaankartanon Panimo
3. Mufloni Pilsner, 5,0 %, Panimoravintola Beer Hunter's

Vahva olut yli 6 %

1. Blue Skies IPA, 7,2 %, Saimaan Juomatehdas
2. Siperia Stout,, 8,0 %, Koskipanimo Plevna
3. Plevnan Stout, 7,0 %, Koskipanimo Plevna

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat