Ylipainoa, turvotusta ja pääkipua – silti me syömme tätä enemmän kuin ruisleipää?

Vain harva ruoka-aine on yhtä parjattu kuin vaalea vehnä – silti sitä löytyy edelleen useasta ruokapöydästä. Suomi on tunnetusti tumman leivän ystävä, mutta silti kaikesta suomalaisten syömästä viljasta 57 prosenttia on vehnää ja vain 20 prosenttia ruista.

Vaaleaa vehnää pidetään syypäänä useaan vaivaan, kuten väsymykseen, vatsakipuihin, ruoansulatusvaivoihin, turvotukseen ja pääkipuun. Vaikka Suomessa ylistetään täysjyvää, monen kauppakassista löytyy edelleen vaaleaa leipää ja muita vaaleasta vehnästä valmistettuja ruokia, jossa on huomattavasti vähemmän ravintoaineita kuin täysjyvässä.

Brittiläisen dieettiasiantuntija Helen Bondin mukaan tämä johtuu siitä, että aivomme jäävät helposti koukkuun nopeisiin hiilihydraatteihin.

– Vaaleaa vehnäleipää syödessämme aivoissa erittyy serotoniinia, joka saa meidät tuntemaan olomme hyväksi. Etenkin ollessamme nälkäisiä aivot kaipaavat pientä piristystä – vehnästä sitä saa nopeasti, Bond kertoo Dailymail-sivuston haastattelussa.

Ongelmana on myös, että ne jotka käyttävät vaaleaa vehnää, käyttävät sitä liikaa: pari siivua paahtoleipää aamupalalla, pasta-annos lounaaksi ja muutama keksi välipalaksi ja illalla jälleen paahtoleipää.

"Keho ei kestä suurta määrää gluteiinia"

Monien asiantuntijoiden mukaan ruoansulatustamme ei ole rakennettu kestämään niin suurta määrää vehnää, koska keho ei pilko niin sen gluteiinia tarpeeksi hyvin. Näin ajattelee esimerkiksi vatsaelinsairauksia hoitava professori Peter Whorwell Manchesterin sairaalasta.

– Gluteiini on suuri molekyyli, jota on vaikea sulattaa, joten kehomme ei siedä sitä runsaasti, Whorwell toteaa Dailymail-sivuston haastattelussa.

– Vaalea leipä on lohturuoka numero yksi, jota löytyy kaikkialta. Ennen emme syöneet näin paljon vehnää, vaan lihaa, kalaa, hedelmiä ja vihanneksia – jokaiselta aterialta ei löytynyt ennen vehnää, hän toteaa.

Vuonna 2010 kaikesta Suomessa kulutetusta viljasta vehnää oli 46 kiloa, kuin ruista syötiin vain 16 kiloa. Kauraa ja riisiä syötiin kumpaakin viisi kiloa. Viljan kokonaisukulutus oli 80 kiloa yhtä henkeä kohden.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja