Mainos

Ylilääkäri: Yasmin tai Yaz -pillereiden käyttöä voi jatkaa huoletta

Väestöliiton ylilääkärin Dan Apterin mukaan yhdistelmäehkäisypillerit, joihin myös Yasmin ja Yaz -pillerit lukeutuvat, ovat edelleen varsin turvallinen ehkäisymuoto.

– Jos pillereitä on käyttänyt pidempään, yli puoli vuotta tai yli vuoden, ei ole syytä muuttaa käytäntöä.

Yasmin ja Yaz-ehkäispillerit on yhdistetty ainakin 23 naisen kuolemaan Kanadassa. Useimmat heistä kuolivat veritulppaan. Kanadan terveysviranomaisten tietokantojen mukaan Yasmin ja Yaz ovat vahingoittaneet ainakin 600 kanadalaisen naisen terveyttä eri tavoin. Asiasta uutisoi tänään Yle ja Iltalehti.

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkijan Riitta Luodon mukaan Kanadan tapauksista ei kannata huolestua.

– Miljoonat naiset käyttävät ehkäisypillereitä ympäri maailmaa. Täytyy olla muitakin tekijöitä, että nuoret naiset menehtyvät. Kaikkiin lääkkeisiin liittyy kuitenkin riski, mutta olisin varovainen niiden käytön muuttamisessa.

– Jos on huolestunut ja jos on joitakin oireita, kuten turvotusta alaraajoista, menisin oman gynegologin luo keskustelemaan asiasta.

Luoto muistuttaa, että ehkäisyyn on paljon vaihtoehtoja. Esimerkiksi pelkkää keltarauhashormonia sisältävissä minipillereissä ei ole veritulppariskiä.

Vanha kohu

Apterin mukaan keskustelussa ei ole mitään uutta.

– On tiedossa, että yhdistelmäehkäisypillereihin liittyy kohonnut laskimoveritulppariski. Riski on noin yhdellä tuhannesta tai kolmesta tuhannesta käyttäjästä. Jos riski todetaan alkuvaiheessa, tilannetta voidaan hoitaa. Veritulppariski johtaa erittäin harvoin vakaviin komplikaatioihin.

Apterin mukaan eri yhdistelmäehkäisypillerimerkkien turvallisuudesta on kiistelty jo vuodesta 1995. Kysymys on edelleen jonkin verran auki.

– Veritulppariski on suurin pillerin käyttöä aloittaessa. Toisaalta alkuraskauteen liittyy selvästi kohonnut veritulppariski, joka suurempi kuin e-pillereitä käytettäessä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.