Yli 100 tuhatta TikTok-seuraajaa kerännyt Väinö, 24, on ainutlaatuinen superjulkkis lajissaan

Väinö Mäkelä on taidoiltaan poikkeuksellinen frisbeegolfaaja, joka on voittanut aikuisissa yhden SM-kullan ja EM-pronssin.

Tähän on pystynyt Suomessa useampi pelaaja, mutta Mäkelä on tehnyt historiaa toisaalla. Hän on lajin ensimmäinen urheilija, joka on yltänyt iltapäivälehtien rakkauslööppeihin.

Turkulaisella on Tiktokissa yli 100 000 ja Instagramissa yli 50 000 seuraajaa. Hän oli varsin tunnettu jo ennen kuin alkoi julkisesti seurustella pituushyppääjä Taika Koilahden kanssa viime vuonna.

– Kun muutenkin jaan elämääni sosiaaliseen mediaan, niin ei ollut missään vaiheessa järkevää piilotella, Mäkelä taustoittaa STT:lle.

Kaksikon yhteisistä somejulkaisuista on uutisoitu. Viimeisimpänä otsikoihin nousi Mäkelän Youtube-video, missä Koilahti opettaa hyppäämään pituutta.

Koilahti, 24, on pituushypyn kaksinkertainen Suomen-mestari. Hänen ulkoratojen ennätyksensä 669 senttiä on kotimaisessa tilastossa kaikkien aikojen kolmonen.

Kevyen viihteen artikkelit ovat nostaneet frisbeegolfaajan suupieliä ylöspäin.

– Kyllähän se huvittaa tosi paljon, mutta jotain on tehnyt oikein, kun kiinnostaa.

Koilahdessa ja Mäkelässä yhdistyvät konservatiivisempi yleisurheilu ja uudishenkisempi frisbeegolf. Tätä onkin pyritty hyödyntämään markkinoinnissa.

– Minua on Taikan kautta kysytty vieraaksi Kalevan kisoihin. Siellä olisin ehkä pitänyt meet&greet-pistettä.

Aikataulut eivät menneet yksiin, mutta se osoitti Mäkelälle, millaisena vetonaulana häntä pidetään.

Somessa rempseä, kentällä viilipytty

"Väinö, Väinö" -huudot kuuluvat kovaa tällä viikolla Nokialla, missä pelataan kauden toinen major-turnaus Euroopan avoimet. Tapahtumassa kävi viime vuonna tuhansia katsojia, ja heille Mäkelä on suuri kuuluisuus. Nimikirjoitusta sai jonottaa yli tunnin.

Kun paikalla oli vähemmän ihmisiä, kaikille riitti aikaa. Fanien huomioiminen on Mäkelälle tärkeää, mutta urheilijoilla on omat aikataulunsa ammattilaistapahtumassa.

– Pitäisi päästä syömään ja palautumaan. Puoli tuntia on minulle sopiva aika jakaa nimmareita. Uskon, että nälkäisimmät, jotka jäivät ilman, tulevat seuraavana päivänä uudestaan ja aikaisemmin.

Kotiyleisön täytyy toden teolla tukea omiaan, jos Yhdysvaltojen mahti halutaan murtaa.

Suomalaisilta puuttuu edelleen lajin arvovoitto. Sen tiellä ovat Nokialla kaikki maailman parhaat, esimerkiksi Paul McBeth ja Eagle McMahon.

– Uskon, että ainakin minulla, Niklaksella (Anttila), Joonalla (Heinänen) ja Jessellä (Nieminen) on onnistuessamme täydet mahdollisuudet voittaa.

Mäkelä pelasi alkukauden Yhdysvalloissa maailman parhaita vastaan. Voittoon oli mahdollisuus Open at Austin -kilpailussa, jota hän johti kahden kierroksen jälkeen.

– Se oli minulle sopiva rata. Täytyy kyllä myöntää, että Suomi-poikaa alkoi vähän puteissa jännittää.

Austinista irtosi kuudes sija, joka on Mäkelän kauden paras.

Yhdysvaltojen pelaajat ovat käyneet pitkään hurjaa keskinäistä kamppailua. Mäkelä uskoo, että kokemus tiukoista paikoista antaa himoitun lopputuloksen.

– Mitä useammin laittaa itsensä voittotaisteluun, sitä helpommaksi pelaaminen niissä tilanteissa tulee.

Somessa Mäkelä on iloinen ja rempseä, kisaradalla viilipytty. Urheilija kokee, että ensimmäinen kuvaa häntä paremmin.

– Tiukka keskittyminen tuo parhaan tuloksen. Vähän olen yrittänyt tuoda iloakin mukaan, koska se on minulle luontevaa ja voisi näin tuoda rentoutta.

Lue myös:

    Uusimmat