Yli 100-kiloinen Josefiina, 23, pudotti vuodessa 42 kiloa: “Minulle sanottiin, etten koskaan pysty suorittamaan asepalvelusta”

Onnistuneen painonhallinan keinot 7:42
Suomalaisista miehistä jo kolme neljäsosaa miehistä ja kaksi kolmasosaa naisista on ylipainoisia. Miten painonhallinnassa voisi onnistua? Miten koko ikänsä normaalipainoisena pysyneet ovat siinä onnistuneet? Asiasta keskusteltiin Huomenta Suomessa lokakuussa 2018.

Armeijan valintatilaisuudessa Josefiina Tiirolalle sanottiin, ettei hän pysty suorittamaan asepalvelusta painonsa takia. Tuolloin 21-vuotias nuori nainen painoi 101 kiloa.

Valintatilaisuudesta alkoi vuoden mittainen laihdutusurakka, jonka aikana Josefiina pudotti yli 40 kiloa. Nyt käynnissä on painonhallintavaihe.

– Armeijan lautakunnan henkilö ei uskonut, että pystyisin laihduttamaan tarpeeksi ja tulemaan riittävän hyvään kuntoon asepalvelusta varten, Josefiina muistelee.  

Kyseiset sanat motivoivat Josefiinaa tekemään elämäntapamuutoksen ja pudottamaan painoa.

– Se motivoi todella paljon: pystyn tähän, asepalveluksen suorittaminen ei jää painosta kiinni, nainen kertaa.

Vuotta myöhemmin asepalvelukseen astuessaan Josefiina painoi 59 kiloa. Painoa oli pudonnut 42 kiloa.

Kiloja kertyi ruokavalion vuoksi

Josefiina oli ollut ylipainoinen ala-asteelta asti. Syynä kilojen kertymiseen olivat huonot ruokailutottumukset.

– Minulla ei ollut käsitystä siitä, mikä on terveellistä ja mikä ei. Jos jokin ruoka näytti terveelliseltä, en osannut arvioida onko se oikeasti sitä, Josefiina kertoo.

Ruokavalio saattoi vaihdella päivittäin paljonkin. Toisina päivinä Josefiina söi hyvin, kun taas toisina hän sortui syömään liikaa. Myös kauppojen tarjoamia houkutuksia oli vaikea vastustaa.

– Kaupat tarjoavat kaikkea mahdollista: pullaa, karkkia, sipsiä ja limsaa. Tuntui helpolta ottaa hyllyltä esimerkiksi limsa mukaan, nainen sanoo.

– Vastaavat päätökset nostivat painoa vuosien mittaan, Josefiina kertoo.

Ruokavalio tarkkaan syyniin

Laihdutusprojektiin lähtiessään Josefiinalla oli mielessään selkeä tavoite: tulla hyvään fyysiseen kuntoon ja suorittaa asepalvelus.

– Sinä päivänä kun lähdin valintatilaisuudesta, päätin alkaa syödä terveellisesti, hän kertoo.

Nainen laski joka päivä saamansa kalorit. Hän söi sen verran, että tiesi varmasti pudottavansa painoa.

– Laskin joka ikisen suupalani ja suunnittelin syömisiäni todella paljon etukäteen, Josefiina sanoo.

Tiukasta linjasta huolimatta Josefiina ei koe, että hänen asenteensa ruokaa kohtaan olisi ollut pidättäytyväinen.

– Olen sallinut itselleni välillä myös ne karkit ja sipsit, hän sanoo.

Josefiina_Tiirola1

Josefiina pudotti yli 40 kiloa armeijaa varten. Kuva: Josefiina Tiirola

Liikunta on aina ollut osa elämää

Vaikka liikunta on kuulunut Josefiinan elämään aina, nykyään hän liikkuu aktiivisemmin ja säännöllisemmin kuin ennen.

– Aikuisiällä olen alkanut liikkua vielä enemmän kuin aiemmin. Aloitettuani aktiivisen liikunnan huomasin, että ylipaino vaikuttaa muun muassa juoksukuntoon, hän sanoo.

Ylipaino aiheutti myös ongelmia polvien kanssa, sillä polvet olivat painon takia joutuneet kovan rasituksen kohteeksi. Armeijassa Josefiina huomasi niiden oireilevan ja tarvitsevan kuntoutusta. Nainen ei kuitenkaan antanut sen lannistaa häntä.

– Polvia kuntouttaessani tajusin, ettei omia asioita kannata jäädä vain märehtimään. Töitä tekemällä pääsee tavoitteisiinsa, hän sanoo.

Josefiina pyrkii liikkumaan monipuolisesti. Laihdutusprojektin aikana hän liikkui 3–4 kertaa viikossa. Liikuntamuotoihin kuuluivat muun muassa juoksu, pyöräily, uinti ja kuntosali.

– Olen pyrkinyt liikkumaan joustavasti mutta aktiivisesti. Tällä hetkellä saatan liikkua 0–5 kertaa viikon aikana, nainen kertoo.

Tärkeintä on tehdä päätös, joka pitää

Josefiina ei kokenut laihduttamista missään vaiheessa kovinkaan vaikeana. Hänen asenteensa painonpudotukseen on mutkaton.

– Kun puhutaan ihmisestä jolla on paljon ylipainoa, suurin osa laihduttamisesta perustuu matematiikkaan, Josefiina toteaa.

Naisen mielestä tärkeintä oli tehdä lopullinen päätös laihduttamisesta ja normaalipainoiseksi pääsemisestä.

– Kun olin noin kuukauden, kahden ajan toteuttanut tiettyä elämäntapaa ja päässyt niin sanotusti laihduttamisen makuun, sitä oli helppo ylläpitää, hän kertoo.

Uuden identiteetin omaksuminen on ollut vaikeaa

Uuteen peilikuvaan oli vaikea tottua. Josefiina huomaa edelleen käyttäytyvänsä välillä samalla tavalla kuin ollessaan ylipainoinen.

– Minulla on pitkään ollut ylipainoisen ihmisen identiteetti, mikä on ollut todella huvittavaa. Olen saattanut esimerkiksi ostaa liian suuria vaatteita, koska olen kuvitellut olevani edelleen tietyn kokoinen, nainen sanoo.

Josefiinan vaatekoko pieneni huimasti painonpudotuksen myötä. Ennen hänen vaatekokonsa oli 48–50, nyt se on 34–36.

– Välillä kiinnitän huomiota myös esimerkiksi painorajoituksiin ja mietin, voinko vaikka istua jollekin tuolille. Sitten muistan painavani noin 60 kiloa, hän sanoo.

Josefiina_Tiirola2

Muuttunutta peilikuvaa on ollut vaikea omaksua. Kuva: Josefiina Tiirola

Muiden kommentit ärsyttivät

Josefiinan mielestä painonpudotus on henkilökohtainen asia, minkä vuoksi hän ei juurikaan puhunut laihdutusprojektistaan muille. Siitä huolimatta hän sai muuttuneesta ulkonäöstään kommentteja, niin lähipiiriltä kuin tuntemattomiltakin.

– Kun olin pudottanut esimerkiksi 15 kiloa, jotkut kokivat asiakseen sanoa, etten saa laihduttaa enempää. Se ei siinä vaiheessa pitänyt paikkaansa, nainen kertoo.

Hänen painonpudotuksensa huomattiin myös lähikaupassa, jossa hän oli käynyt ostoksilla säännöllisesti jo useamman vuoden ajan.

– Asiakaspalvelijat saattoivat sanoa minulle, että olen laihtunut. Jotkut kommentoivat asiaa tietysti myös positiivisessa mielessä, mikä tuntui mukavalta.

Josefiinan mielestä laihduttamista ei saisi kritisoida yhtään sen enempää kuin lihomistakaan.

– Mielestäni on todella tökeröä kommentoida toisen laihduttamista. Miksi laihduttavalle ihmiselle voi antaa kritisoivia ja ohjaavia kommentteja? nainen ihmettelee.

Josefiina kokee, että ylipainoiset ihmiset saavat osakseen muutenkin paljon negatiivisia kommentteja. Hänen mielestään toisten ihmisten kehoja ja niiden suhteen tehtyjä päätöksiä tulisi kunnioittaa.

– Ylipaino ei häviä maailmasta ylipainoisia ihmisiä kiusaamalla. Mielestäni olisi tärkeintä vain kannustaa, jos joku haluaa laihduttaa – ja jos joku ei halua, kunnioittaa heidän päätöstään, nainen summaa.

Kannustaa muita armeijaan hakeutuvia

Josefiina haluaa kannustaa muita ihmisiä, jotka ovat kutsunnoissa hänen kanssaan samassa tilanteessa. Hänen mukaansa ei kannata lannistua, jos kutsunnoissa käytyään huomaa, ettei ylipainon takia välttämättä suoriudu varusmiespalveluksesta.

– Toivon, että ihmiset ajattelisivat, että armeijasta suoriutuminen on silti mahdollista.

Josefiina tietää, etteivät kaikki suhtaudu epäilyihin ja negatiivisiin kommentteihin samalla tavalla kuin hän.

– Joistakin tuntuu todella ikävältä, että heitä epäillään. Kaikkia se ei motivoi, Josefiina sanoo.

Onnistuneeseen painonpudotukseen ei ole oikotietä

Josefiinan mielestä laihduttamiseen ei ole oikotietä. Hän toivoo, että ihmiset uskaltaisivat lähteä hakemaan muutosta katsomalla peiliin ja ottamalla asioista selvää.

– Ei ole olemassa mitään ihmepilleriä. En myöskään usko dieetteihin pidemmän päälle, hän sanoo.

– Harmittaa, että ihmiset syövät paljon esimerkiksi ravintolisiä ja uskovat sen auttavan painonpudotuksessa. Vitamiinit voivat auttaa hyvinvoinnissa, mutta en usko että niistä on laihduttamisessa juurikaan apua, Josefiina miettii.

Nainen kehottaa ihmisiä tutkimaan kaupassa ruokien ravintosisältöjä ja löytämään sitä kautta parhaimmat ruoka-aineet painonpudotukseen. Josefiina söi laihduttaessaan paljon esimerkiksi tonnikalaa ja raejuustoa.

– Tonnikala on tavallaan superfoodia, siinä on todella hyvät ravintoarvot. Myös raejuustossa on hyvät ravintoarvot, ja siitä saa paljon energiaa, hän vinkkaa.

– Toivon, että ihmiset lopettaisivat huuhaaseen uskomisen, Josefiina summaa.

Lue myös:

    Uusimmat