Sami, 19, laihdutti 35 kiloa ennen armeijaa – sai heti huikean tunnustuksen: "Hän on tässä tilanteessa toiminut esimerkillisesti"

Sami Pränny pudotti kutsuntojen jälkeen 35 kiloa, jotta pärjäisi armeijassa paremmin. Vastikään palveluksensa aloittanut mies palkittiin saavutuksestaan henkilökohtaisesti.

Tammikuun kuudentena päivänä Sami Pränny, 19, astui armeijan palvelukseen, ja jo alle viikkoa myöhemmin hän sai palkinnon: komentajan kolikon. Se on komentajan tapa palkita henkilökohtaisesti sellainen varusmies, jonka palkitsemisen katsoo aiheelliseksi ja tarpeelliseksi.

Syy Prännyn saamaan tunnustukseen oli alokkaan erinomainen suoritus jo ennen armeijaa. Pränny valmistautui palvelukseen pudottamalla huikeat 35 kiloa. Lääkäri huomasi painon tippumisen ja välitti viestin eteenpäin.

– Prikaatinkenraali Tuomo Repo, joka tuon kolikon Prännylle luovutti, totesi, että kun asevelvollisuus alkaa 18-vuotiaana, niin tämä palvelus on merkittävä osa asevelvollisuutta ja siihen pitää valmistautua. Ja Pränny on tässä tilanteessa toiminut esimerkillisesti, Kainuun prikaatin tiedottaja Satu Hujanen kertoo MTV Uutisille.

Pränny itse kertoo, että henkilökohtainen tunnustus ja kannustus tuntuu hyvältä.

– Todella hyvältä. Huomataan, että on parantanut elämäntapansa, hän sanoo.

Päivittäinen roskaruoka korvautui lenkkeilyllä

Pränny tajusi olevansa elämäntaparemontin tarpeessa syyskuussa 2018, kun hän osallistui kutsuntoihin. Armeija ei alkaisi hamassa tulevaisuudessa, vaan nuori mies astuisi palvelukseen aivan pian.

Prännylle oli kertynyt painoa 126 kiloa. Kun mistään ei oikein välittänyt, sitä antoi vain mennä, hän luonnehtii. Roskaruokaa tuli syötyä usein.

Armeijan Pränny halusi kuitenkin käydä. Ja jotta tämä toive toteutuisi ja hän pärjäisi armeijassa hyvin, pitäisi painoa pudottaa. Pränny pienensi annoskokojaan ja alkoi hölkätä päivittäin. Jokapäiväisestä roskaruoasta sen sijaan oli luovuttava.

– Aluksi urheilu oli rankkaa, mutta kun siihen tottui, kaikki alkoi olla ihan päivittäistä normia.

Tuloksia alkoi näkyä nopeasti jo kuukauden kuntokuurin jälkeen. Se motivoi Prännyä jatkamaan. Vähitellen kunto kasvoi, ja hän lisäsi hölkkäämäänsä matkaan kilometrejä ja nopeutta. Ja kun tottui kotiruokaan, ei roskaruokakaan enää himottanut.

Joka neljäs kutsuntaikäinen mies on ylipainoinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksen mukaan nykyisin joka neljäs kutsuntaikäinen on vähintään ylipainoinen ja joka kymmenes lihava. Liikakilot altistavat lukuisille sairauksille, kuten kakkostyypin diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksille.

Aiemmissa kutsuntaikäisiä koskevissa tutkimuksissa on huomattu lisäksi, että heidän fyysinen kuntonsa on heikentynyt.

Satu Hujanen kertoo, että liikalihavuus aiheuttaa jonkin verran palveluksen keskeytyksiä. Lihavuus voi myös olla syy palveluksesta vapautumiselle, sillä armeijassa ei haluta ottaa riskiä, että tuki- ja liikuntaelinvammoille altis rikkoo itsensä.

Fyysiset koettelemukset vasta edessä

Pränny on ehtinyt olla armeijassa vasta hetken. Palvelus tuntuu hauskalta, joskin myös hieman stressaavalta. Vielä alokkaita ei ole laitettu erityisen fyysisiin tehtäviin. Fyysisyys pistää Prännyn mietteliääksi, vaikka hän jaksaakin kuntokuurinsa vuoksi paljon paremmin kuin ennen.

– Vähän jännittää, koska en ole ihan varma, kuinka hyvin mä jaksan. Mutta kyllä uskon, että mun pitäisi pärjätä ihan hyvin, Pränny pohtii.

Hän ylläpitää kuntoaan urheilemalla päivittäin ja syömällä tasaisesti terveellistä ruokaa. Ruokavalion noudattamisen hän kokee armeijassa helpoksi. Aamiainen ja lounas ovat niin täyttävät, ettei edes tee mieli napostella. Pränny ei välitä, onko tarjolla liha- vai kasvisruokaa.

– Kunhan ruoka on hyvää.

Pränny tähtää puolen vuoden palvelukseen, sillä Vaasassa odottaa vakituinen työpaikka, mutta ei häntä haittaisi, vaikka olisi armeijassa vuoden. Tehtäväkseen Pränny haluaisi keittäjän.

Paino voi pudota palveluksen aikanakin

Hujanen muistuttaa, ettei armeijaan tarvitse tulla ”ihmekunnossa”. Armeijassa opitaan terveellisiä ruokailu- ja liikuntatapoja. Jos arkirytmi on hukkateillä, sisäinen kello väännetään väkisin uuteen aikaan. Aamulla herätään aikaisin aamiaiselle, jonka jälkeen joskus fyysinenkin opetus alkaa.

Armeijassa on myös mahdollisuus harrastaa monenlaista liikuntaa. Ja kun tarpeeksi kuntoilee, saa kuntoisuuslomaa.

– Joku saattaa palveluksen aikana saada semmoisen ahaa-elämyksen ja liikuntakipinän, että paino saattaa palveluksen aikana pudota, Hujanen kertoo.

***


Osittaislähde: THL

Lue myös:

    Uusimmat