Ylen A2-vierasvalinnalle sataa kritiikkiä: Kaksi kansanedustajaa perunut tulonsa

Ylen päätös kutsua A2 Turvattomuus -iltaan islam-vastaisen Finnish Defence League -järjestön puheenjohtajan on saanut kaksi kansanedustajaa perumaan osallistumisensa ohjelmaan. Lisäksi muutamia yleisöön kutsuttuja henkilöitä on perunut tulonsa, kerrotaan Yleltä.

Finnish Defence Leaguen (FDL) puheenjohtajan Jukka Ketosen osallistuminen keskusteluohjelmaan yhtenä illan vieraista julkistettiin eilen.

Valinta on herättänyt voimakasta kritiikkiä sosiaalisessa mediassa.

Kansanedustajat Jani Toivola ja Nasima Razmyar ovat ilmoittaneet jäävänsä pois keskustelusta.

Lähetyksessä nollatoleranssi rasismille

MTV Uutiset tavoitti Turvattomuusillan tuottajan Juha Portaankorvan, jonka mukaan ohjelmaan on haluttu kutsua erilaisia ihmisiä keskustelemaan hämmennystä aiheuttaneen turvapaikanhakijatilanteen vuoksi.

– Tämä hämmennys on aiheuttanut sen, että osa kansasta on jopa kaivautunut jonkinlaisiin poteroihin. Ihmisten väliltä on katkennut rakentava vuoropuhelu ja lähinnä huudetaan, tuomitaan ja syytetään toinen toisiaan. Tämä on meidän mielestä tosi ongelmallinen tilanne. Sille asialle on jotain tehtävä.

Hän muistuttaa, että Ketonen itse kiistää olevansa uusnatsi tai fasisti. Illan lähetyksessä on Portaankorvan mukaan lisäksi nollatoleranssi rasismille.

Rasistisesta kommentoinnista annetaan A2-illassa ensin huomautus. Jos se ei tehoa, vierasta pyydetään poistumaan studiosta.

Mikä on toinen ääripää?

Portaankorvan mukaan on äärimmäisen arvokasta, että ensimmäisen kerran saman pöydän ääreen saadaan keskustelemaan maahanmuuttajakeskustelun erilaiset ääripäät.

Mikä on toinen ääripää Finnish Defence Leaguelle?

– Tämä on paha kysymys. Minun mielestäni toinen ääripää on on sellaiset ihmiset, jotka täysin tuomitsevat toiset, jotka eivät edusta samaa näkökulmaa. He, jotka pitävät kynsin hampain kiinni vain omasta näkökulmastaan, eivätkä ole valmiit edes kuuntelemaan. En tarkoita, että pitäisi hyväksyä, mutta voi löytää ymmärrystä sille, miksi ihminen ajattelee tuolla tavalla.

– Ehkä toinen pää on se, joka huutaa sillan toisesta päästä, että sinä olet rasisti, sinä olet fasisti. Sinulla ei ole oikeutta sanoa mitään. Tuki suusi. Ehkä se on se ääripää, Portaankorva vielä tarkentaa.

Hän painottaa, että tarkoitus on saattaa nämä ääripäät vuoropuheluun saman pöydän ääreen.

– En halua tähän maahan sellaista, että alamme keskenämme kahinoimaan. Mutta tämä ei tarkoita sitä, että hyväksyisin fasismia tai mitään sellaista.

Lisää peruutuksia

Illan aikana keskusteluohjelman työntekijät yrittivät saada uusia keskustelijoita osallistumisensa peruneiden Toivolan ja Razmyarin tilalle.

Kansanedustaja Ozan Yanar kertoo Facebookissa kieltäytyneensä.

Lisäksi Ihmisoikeusliiton asiantuntija Saido Mohamed ilmoitti Facebookissa jättäytyvänsä pois ohjelmasta.


* 17:57: Juttuun päivitetty tieto myös Ozan Yanarin kieltäytymisestä.

*20:00: Juttuun päivitetty tieto Saido Mohamedin pois jättäytymisestä.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja