Ylen A-studiossa käytiin kiivasta keskustelua hallituksen kohtalosta – Marin: "Postin hallitus olisi pitänyt vaihtaa jo kesällä"

SDP:n Sanna Marin, keskustan Katri Kulmuni, Perussuomalaisten Jussi Halla-aho ja kokoomuksen Petteri Orpo olivat tänään Ylen A-studiossa keskustelemassa päivän poliittisista superkäänteistä.

Peli pääministeri Antti Rinteen seuraajasta kiihtyi heti sen jälkeen, kun Rinne oli ilmoittanut erostaan tiistaina.

SDP:n ehdokkaiksi asettuivat saman tien puolueen nuoremman polven kärkinimet, varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin sekä eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Heistä Marin oli illalla Ylen A-studiossa kommentoimassa päivän dramaattisia käänteitä. 

– SDP:n pääministeriehdokkaan päättää puoluevaltuusto itse ja uskon, että kumpi tahansa meistä täyttää kriteerit. En halua lähteä ennustamaan omaa asemaani, Marin totesi heti alkuun. 

Antti Rinteen hallituksen kaatumiseen johtanutta Posti-sotkua Marin kommentoi toteamalla, että tilanne olisi pitänyt hoitaa jo alusta alkaen eri tavalla. 

– Oman näkemykseni mukaan Postin hallitus olisi pitänyt jo tuolloin kesällä vaihtaa, mitään työehtoshoppailua ei hyväksytä. 

"Emme ole tilanteessa, että välimme olisivat kunnossa"

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmunin mukaan koko syksyn vellonut Posti-kiista johti sellaiseen kierteeseen, ettei hallituskumppaneilla ollut enää luottamusta.

– Keskustan eduskuntaryhmä ja puoluehallitus ovat yksimielisesti päätöksen takana. Hallituksen täytyy olla toimintakykyinen ja uskottava, Kulmuni sanoi. 

Hallituskumppaneiden keskinäistä luottamusta puitiin pitkän aikaa. Sekä Marin että Kulmuni ilmaisivat olevansa erittäin luottavaisia aikaisemmin luotuun hallitusohjelmaan, mutta entä puolueiden välinen luottamus?

– Luottamus on rakoillut, eikä tämä ole normaali tilanne. Emme ole sellaisessa tilanteessa, että kaikki välimme olisivat kunnossa, Marin totesi.  

Kumpikaan ei suostunut vielä kommentoimaan mahdollisia ministerinsalkkujen uudelleenjakoja, mutta aiemmin päätetyt puolueiden väliset salkkujaot pitävät Marinin ja Kulmunin mukaan paikkansa. 

Halla-aho: Kyse "keskustan ja SDP:n kannatuspaniikista"

Jussi Halla-aho kertoi aiemmin, että gallupeja johtava perussuomalaiset ei vaadi hallitusneuvottelujen avaamista kaikille. Oppositiojohtaja vetosi perustuslakiin ja eduskunnan toimintatapoihin.

– Suurin puolue on se, joka lähtökohtaisesti lähtee muodostamaan hallitusta, Halla-aho kommentoi päivällä. 

– Tämä ei ole sellainen kysymys, johon perussuomalaisten puheenjohtaja voisi ottaa kovin voimakkaasti kantaa. Ei tätä meiltä kysytä.

Ylen A-studiossa mies totesi, että pohjimmiltaan kaikessa oli kyse "keskustan ja SDP:n kannatuspaniikista".

– Nähdään, että sähläävä ja omiaan puhuva pääministeri vetää koko hallituksen uskottavuuden mukanaan. 

Orpo toivoi kokoomukselle paikkaa hallituksessa – Marin tyrmäsi

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo taas toivoi kaikille avoimia hallitusneuvotteluja päästäkseen mahdollisesti mukaan hallitukseen. Sekä Marin että Kulmuni torjuivat Orpon ajatukset kokoomuksen ottamisesta mukaan uuteen hallituspohjaan. 

– Keskusta on erittäin sitoutunut tähän aiemmin tehtyyn viiden puolueen hallitusohjelmaan, Kulmuni napautti. 

– Tämä hallituspohja ei ole vaihtumassa. Perustuslakia tietenkin kunnioitetaan, mutta on hyvin selvää, että tämä on se hallituspohja, jolla jatketaan. Ei tässä Petteri ole sellaista toivoa ilmassa, että kokoomus löytäisi itsensä hallituksesta, Marin jatkoi. 

Orpo puhui myös kokoomuksen tekemästä vaihtoehtobudjetista, jota hän piti hyvänä ohjenuorana esimerkiksi keskustalle. 

– Keskustalla ei ole tarvetta muuttaa yhtään ainutta pilkkua, sanoi Kulmuni.

Orpon mukaan aiemmin tehty hallitusohjelma oli "vastuuton" ja "huono". 

– Vetoan, että korjatkaa sitä ohjelmaa. Rahat pitää tienata ensin, jotta voidaan huolehtia vanhuksista, lapsista, koulutuksesta ja niin edelleen. Siellä on paljon korjattavaa, hän painotti.

Hallitustunnustelijaksi Rinne?

A-studiossa keskusteltiin myös hallituksen seuraavista askelista. Marin väläytti illan aikana ajatusta, että hallitustunnustelijana voisi toimia jopa juuri eronnut Antti Rinne. 

– Meillä on torstaina puoluehallitus koolla, siellä sitten katsotaan kuka lähtee hallitustunnusteluja viemään eteenpäin. Itse pitäisin varsin luonnollisena sitä, että puheenjohtaja Antti Rinne ottaisi tässä tilanteessa tämän tehtävän ja kävisi tunnustelut.

Marin selitti tätä sillä, että Rinne toimii yhä SDP:n puheenjohtajana kesän 2020 puoluekokoukseen asti. Kokoomuksen Orpo kuitenkin kyseenalaisti entisen pääministerin sopivuutta hallitustunnustelijan tehtäviin. 

– Hallitustunnustelija on lähtökohtaisesti tuleva pääministeri. Miten se luottamus on palautunut niin, että hän voisi olla hallitustunnustelija?, Orpo kysyi.

Marinin mukaan hallitustunnustelija ei automaattisesti ole tuleva pääministeri.

– Tämä varmasti hämmentää, mutta Antti Rinne on jättänyt tänään eropyyntönsä eikä siitä ole kahta kysymystä, ettemmekö tulisi nimeämään uutta pääministeriehdokasta. 

– Meillä on kaksi vahvaa ehdokasta ja mielestäni olisi reilua ja tasapuolista, ettei hallitustunnustelija olisi kumpikaan meistä. Puolueen puheenjohtajalla on kuitenkin puolueen tuki takanaan, eli hallitustunnustelija voisi hyvinkin olla puheenjohtaja, Marin totesi. 

Kuinka kaikki alkoi?

Dramaattisen tapahtumasarjan taustalla on niin sanottu Posti-sotku ja epäily siitä, ettei Rinne puhunut eduskunnan täysistunnossa totta.

Kohu oli joidenkin näkemysten mukaan jo hieman rauhoittumaan päin, kunnes Rinne viime torstaina 28. marraskuuta vastasi kokoomusedustaja Kai Mykkäsen kysymykseen.

Rinne väitti, että Postin hallitus oli toiminut tietoisesti vastoin jo eronneen omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) tahtoa 700 pakettilajittelijan työehtosopimussiirrossa.

Posti kumosi väitteet seuraavana aamuna, Paatero joutui eroamaan tehtävästään viime perjantaina ja Rinne tänään tiistaina.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja