Yleistyvä rikosilmiö koskettaa erityisesti vanhempia autoja – varkaat varustautuneet järein työkaluin

Kojelautakamera tallensi häikäilemättömän tempun Oulussa:"Sun autoon yritettiin juuri murtautua" 0:48
Katso videolta, kuinka varkaat yrittivät tunkeutua Tatun autoon tunkki ja sähkösaha mukanaan.

Poliisi varoittaa erityisesti vanhemmilla autoilla ajavia katalysaattorivarkauksista.

Lounais-Suomen poliisilaitos kertoi torstaina, että sen alueella on tehty tänä vuonna jo 115 rikosilmoitusta katalysaattorivarkauksista. Se on noin viisi kertaa enemmän kuin viime vuonna samalla, tammi- ja elokuun välisellä, ajanjaksolla.

Katalysaattorivarkauksista epäiltyjä on liikkunut viime aikoina myös pääkaupunkiseudulla.

– Itä-Uudenmaan poliisi otti viikonloppuna, lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kiinni kaksi ulkomaalaistaustaista miestä, joiden epäillään syyllistyneen katalysaattorivarkauksiin, kerrottiin poliisin verkkosivuilla tiistaina.

Miehet tavoitettiin Vantaan Myyrmäessä partion tekemän rutiinipysäytyksen yhteydessä.

– Takavarikoimme autosta yhteensä 10 katalysaattoria, joita epäillään anastetuiksi, rikoskomisario Rauno Jämsä kertoi poliisin verkkosivuilla.

Miehet vangittiin keskiviikkona Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä useisiin eri puolilla Suomea tapahtuneisiin katalysaattorivarkauksiin.

Arvo vaihtelee muutamasta kympistä jopa tonniin

Katalysaattorit kiinnostavat varkaita niiden sisältämien arvometallien takia. Katalysaattoreissa käytetään usein muun muassa palladiumia ja rodiumia. Poliisin mukaan katalysaattorin arvo voi olla muutamasta kympistä jopa tuhanteen euroon.

Katalysaattoreita anastetaan usein vanhemmista ajoneuvoista.

– Esimerkiksi 1990-luvulla tai 2000-luvun alussa valmistetut autot ovat varkaille houkuttelevia, sillä niiden katalysaattorit ovat usein isompia ja sisältävät enemmän arvometalleja, rikosylikonstaapeli Markku Kuisma Lounais-Suomen poliisilaitokselta kertoo poliisin verkkosivuilla.

– Yksittäisten autonomistajien on hyvin vaikea suojautua tämänkaltaista toimintaa vastaan, sillä anastaminen onnistuu todella nopeasti, Helsingin poliisilaitoksen rikoskomisario Pertti Sovelius kertoi viime vuonna Talouselämälle.

– Tapausten yhteydessä auton alla sijaitseva katalysaattori on leikattu irti metallityökalujen avulla. Lisäksi poliisilla on tiedossa tapauksia, joissa rikolliset ovat anastaneet katalysaattoreita autovaraosia käsittelevistä yrityksistä, Sovelius kertoi.

Koska vanhemmissa autoissa ei useinkaan ole enää varkausvakuutusta, jää poliisin mukaan rikosilmoituksia myös paljon tekemättä. Poliisi toivoo, että jokaisesta katalysaattorivarkaudesta tehtäisiin rikosilmoitus.

Lue myös:

    Uusimmat