Katso, kuinka varkaat vievät auton katalysaattorin vain sekunneissa – saalis voi olla mojova, rikokset yleistyneet Suomessakin

Tällainen on nykyaikainen autovarkaus 1:26
Tältä näyttää nykyaikainen autovarkaus. Varkaat voivat siepata autonavaimen signaalin vaikka rakennuksen sisältä. Kaapattua signaalia voidaan hyödyntää kuin fyysistä avainta.

Autojen katalysaattoreita on varastettu Suomessakin. Jutun lopussa oleva video näyttää, miten tehokkaasti varkaat voivat toimia.

Olemme kertoneet autojen katalysaattorivarkauksista aiemminkin. Nämä Suomessakin yleistyneet varkaudet tapahtuvat parhaimmillaan – tai siis pahimmillaan – vain muutamassa kymmenessä sekunnissa, kuten jutun perästä löytyvä video osoittaa.

Kyseinen video tallentui omakotitalon valvontakameraan Washingtonin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Paikallisen poliisin julkaisemalla pätkällä nähdään, kuinka röyhkeät varkaat iskevät talon pihaan pysäköityyn autoon keskellä kirkasta päivää.

Akkukäyttöisiä työkaluja kantaneet rosvot irrottavat katalysaattorin Ford F-250:n pohjasta uskomattoman nopeasti ja tehokkaasti.

Mikäli katalysaattorivarkausuutisointi on mennyt ohi, ei sivullinen välttämättä edes tajua, mistä nopeasti ohitse olevassa hässäkässä on kyse.

"Voi saada hyvän hinnan"

Katalysaattoreita anastetaan niiden sisältämien jalometallien, kuten rodiumin, platinan ja palladiumin takia. Katalysaattorista riippuen yhdellä anastetulla laitteella voi tienata mitä tahansa muutamista kympeistä useisiin satoihin euroihin.

Suomessa katalysaattorivarkaudet yli kymmenkertaistuivat vuoden 2020 aikana. Rikokset lisääntyivät katalysaattoreiden sisältämien jalometallien nostettua arvoaan.

– Yleisin tekotapa on, että yöaikaan katalysaattori sahataan irti pysäköidystä autosta metallityökalulla. Katalysaattoreita varastetaan paljon myös vanhoista niin sanotuista romuautoista, joiden katalysaattoreissa on ollut arvokkaita jalometalleja alun perin enemmän ja siten niistä voi saada hyvän hinnan, rikoskomisario Leif Malmberg Itä-Uudenmaan poliisista kertoi poliisin tiedotteessa helmikuussa 2021.

Katso alta Washingtonissa kodin valvontakameraan tallentunut video.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Lähteet: Jalopnik, Poliisi

Lue myös:

    Uusimmat