Yleinen virhe laihdutuksen aloittamisessa – sorrutko tähän?

Jos haaveena on entistä kevyempi olo sekä liikunnallisempi ja terveellisempi elämäntapa, kannattaa kaikenlaiset dieetit unohtaa suosiolla. Vanhaa elämäntapaa ei myöskään kannata välttämättä pyrkiä syrjäyttämään kertaheitolla, sillä hidas muutos kohti oikeita liikunta- ja ruokailutottumuksia tukee sitä, että elämänmuutos kestää lopun ikää.

Personal trainerina vuosia toiminut Marianne Kiukkonen toivoo, että laihdutushaaveita lähdettäisiin toteuttamaan konkreettisin ja pienin askelin. Yleinen virhe, joka pilaa monen laihdutuskuurin on se, että elämäntavat pyritään pistämään kerralla uusiksi. Silloin vanhoille ja tutuille poluille huonojen ruokailutottumusten ja liikkumattomuuden suhteen on helppo ajautua. Sen sijaan liikunta ja uudet ruokailutottumukset voi olla helpompi hivuttaa vähitellen osaksi omia rutiineja.

Elämänmuutos lähtee pienistä askelista

Kun tavoitteena on aktiivisemman elämäntavan omaksuminen ja terveellisempi ruokavalio, kannattaa päätös elämänmuutoksesta tehdä heti. Motivaation löydyttyä on kuitenkin tärkeää kiinnittää huomiota myös omien ajatusten jarruttamiseen: itseltään ei aluksi kannata vaatia liikoja, jotta päätöksessä on tulevaisuudessakin helppo pysyä.

– Ajatukseni on aina ollut se, että elämänmuutos kannattaa aloittaa siitä, että nousee sohvalta ja lähtee liikkumaan, Kiukkonen toteaa.

Vaikka terveellinen ruokavalio on liikunnan ohella tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja, voi elämänmuutoksen aloittaminen olla helpompaa, jos päättää ensin lisätä liikuntaa arkeensa.

– Ruokailua ei tarvitsisi edes heti miettiä. Olisi hyvä aloittaa ensin treenaamisella ja muistaa juoda treenien jälkeen palautusjuoma. Palautusjuoma ennaltaehkäisee sitä, ettei elimistö mene kataboliseen tilaan, Kiukkonen neuvoo.

Personal trainerin mukaan liikunnallisempi elämäntapa ohjaa vähitellen tekemään terveellisempiä valintoja niin ruokapöydässä kuin ruokakaupassa.

– Liikunnan harrastaminen vapauttaa endorfiineja ja harva haluaa juhlia sitä oloa ostamalla pizzan kotiin. Treeni opettaa siten automaattisesti syömään paremmin. Sitten kun on päässyt treenirytmiin ja huomaa, että pizzalla tai hampurilaisella ei jaksa treenata, niin treenin jälkeen ei edes tee mieli syödä huonoa ruokaa. Tämä korostuu kun keho alkaa vähitellen tiivistymään, Kiukkonen summaa.

Karkkipäivästä kannattaa pitää kiinni

Vaikka terveellisten ruokailutottumusten omaksuminen on ensisijaisen tärkeää sen jälkeen kun liikunta tuntuu jo tutulta ja turvalliselta osalta arkea, on tärkeää antaa itselleen lupa myös herkutella. Kerran viikossa nautitut herkut eivät vaikuta kokonaisvaltaiseen terveyteen merkittävästi.

– Vanhanajan karkkipäivä on hyvä juttu. Kerran viikossa pitäisi olla lupa syödä herkkuja, Kiukkonen toteaa.

Kun itseltään kieltää useampia ruoka-aineita tai tiettyjä herkkuja, pyörivät ne myös usein enemmän mielessä. Antamalla itselleen luvan myös herkutteluun voi yllättyä, kuinka paljon selkeämmät omat ajatukset ovat.

– Mitä enemmän herkkuja ajattelee, sitä helpommin niitä sortuu myös syömään, Kiukkonen muistuttaa.

Tärkeimpänä neuvona ruokavaliotaan terveellisemmäksi muokkaavalle Kiukkonen pitää sitä, että elimistöä ravittaisiin riittävän usein päivän aikana. Pieniä aterioita tulisi nauttia päivän aikana viisi.

– Se on monelle sokki, että pitäisi syödä viisi kertaa päivässä ja sillä voi laihtua. Se ei laihduta, että syö kerran tai kaksi päivässä, Kiukkonen toteaa.

Marianne Kiukkonen luennoi I Love Me -messuilla syksyllä 2013 aiheenaan Mun bodi on mun koti.

Lue myös:

Millainen meikki sopii urheiluun? Lue vinkit!

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat