Yleinen moka: Säilytätkö sinäkin mausteita väärin?

Ethän säilytä mausteita väärässä paikassa?

Sekä kokonaiset että jauhetut mausteet säilyvät hyllyssä hyvänä yllättävänkin kauan - jos niitä säilytetään oikeassa paikassa.

Mausteet eivät pilaannu tai homehdu muiden ruokien tavalla, mutta saattavat sen sijaan menettää tehoaan ja makuaan vuosien saatossa. Monet suomalaiset lyhentävät mausteiden käyttöaikaa tietämättään säilyttämällä niitä kaapissa suoraan hellan yläpuolella. Mausteet viihtyvät viileässä, kuivassa ja pimeässä, joten lämmin maustekaappi saattaa pilata mausteet nopeammin.

Kokonaiset mausteet säilyvät parhaiten

Kaikista parhaiten maustehyllyssä säilyvät kokonaiset mausteet, joita kannattaa siis suosia, jos mausteita käyttää harvoin. Kokonaiset mausteet voi jauhaa ruokaan helposti morttelin avulla. Kokonaiset mausteet voivat optimioloissa säilytä hyllyssä jopa neljä vuotta. Mausteita täytyy kuitenkin tällöin säilyttää kuivassa ja suojatussa paikassa, esimerkiksi ilmatiiviissä rasiassa. Mausteita ei myöskään kannata altistaa valolle, jolloin niiden säilyvyysaika lyhenee. Äärimmäisen vahvat, kokonaiset mausteet, kuten kaneli ja pippuri voivat säilyä hyllyssä jopa yli neljä vuotta.

Jauhettujen mausteiden säilyvyys

Jauhetuilla mausteilla on hieman lyhyempi säilyvyysaika, noin 2-3 vuotta. Niitäkin tulisi säilyttää mahdollisimman viileässä, kuivassa ja pimeässä paikassa. Voit testata jauhettujen mausteiden kelpoisuuden ravistamalla maustepurkkia korkki kiinni. Avaa tämän jälkeen korkki ja haista purkin sisältöä. Jos tuoksu on vahva, on mauste vielä käyttökelpoinen.

Kuivatut yrtit herkkiä

Kuivatut yrtit ovat herkempiä ja säilyvät yleensä noin 1-3 vuotta. Kuivattujen yrttien käyttökelpoisuuden voi testata puristamalla niitä sormien välissä kädessä. Jos yrteistä lähtee vielä tuoksua, ovat ne käyttökelpoisia vaikka niiden väri olisikin jo muuttunut.

Lähde: Wisegeek

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat