Mainos

Yle: Synnyttävän äidin huuto voi aiheuttaa kuulovaurion – kätilöille jaetaan korvatulppia

Synnytyssalissa meteli voi olla yhtä kovaa kuin rokkikonsertissa, kirjoittaa Yle.

Synnyttävien äitien huuto voi aiheuttaa kätilöille kuulovaurioita. Kymenlaakson keskussairaalassa kätilöille on alettu jakaa korvatulppia.

Korvatulppien käyttö on sairaaloissa tavallista: esimerkiksi anestesialääkärillä saattaa olla tulpat korvissa tullessaan antamaan puudutusta synnyttävälle äidille. Samoin leikkaussalissa saatetaan käyttää korvatulppia, mikäli leikkauksessa joudutaan käyttämään esimerkiksi poraa.

Kymenlaakson keskussairaalassa synnytyssalin meteliä mitattiin uuden sairaalan äänieristystä suunnitellessa. Tulosten perusteella kätilöille päätettiin alkaa jakaa korvatulppia.

– Ei mitään isoja luureja, vaan huomaamattomat korvatulpat. Jokainen tekee henkilökohtaisen valintansa sen suhteen, käyttääkö tulppia vai ei, kertoo osastonhoitaja Reija MylläriYlen haastattelussa.

15 minuuttia huutoa riitää

Kuulovaurion riski syntyy, jos henkilö altistuu yli 85 desibelille kahdeksan tuntia päivässä. Synnyttäjän huuto voi olla jopa yli sata desibeliä. Jos henkilö altistuu yli sadan desibelin metelille 15 minuuttia päivässä, vastaa se samaa kuin yli 85 desibelille altistumista kahdeksan tunnin ajan.

Desibeleissä mitattuna ihmisen huuto on yhtä kova kuin vaikkapa moottorisahan ääni.

Helsingin Kätilöopiston kätilön Hilla Gouldin mukaan moni suojelisi mielellään korviaan, mutta järkevää keinoa ei ole löytynyt.

Synnytyssalissa meteli on hetkittäistä, eikä kestä kauaa. Koko työvuoroa ei voi olla korvatulpat päässä.

– Silloin ei voi käydä synnyttäjän kanssa normaalia keskusteluakaan, kun ei kuule puheääntä.

Lähde: Yle

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.