Mainos

Yle: Joutsasta löytyi kultaa - onko alueella kultaesiintymä?

Geologian tutkimuskeskus on tehnyt Joutsan-Leivonmäen alueella yllättäviä löytöjä: kultapitoisia kivilohkareita. Nyt GTK selvittää, mistä maastokartoituksen yhteydessä löydetyt kivet ovat seudulle kulkeutuneet.

Yle uutisten mukaan kivien kultapitoisuudet eivät ole suuria, mutta kuitenkin sen verran merkittäviä, että GTK on tehnyt alueelle varauksen ja etsii nyt maaperästä kultaesiintymiä.

Kivenlohkareet ovat aiemmin olleet osa peruskalliota, josta mannerjää on ne repinyt irti. GTK olettaa, että kovin pitkää matkaa kivet eivät ole jään mukana kulkeutuneet.

– Lohkareet ovat sen verran kulmikkaita ja osa niistä on sen verran isoja, että ne ovat kulkeutuneet ehkä noin kilometrin sisältä, kertoo geologi Perttu Mikkola GTK:sta Ylelle.

Mikkolan mukaan pikaisia vastauksia kullan alkuperään ei ole luvassa. Vaikka kultaa alueelta on löydetty, GTK ei voi olla vielä varma kannattaako alueella aloittaa kaivauksia.

– Se tiedetään aikaisintaan ensi kesän lopulla. Esiintymä tuskin on mikään valtava, mutta jos emme uskoisi mahdollisuuksiimme, emme ramppaisi täällä, Perttu Mikkola arvioi.

GTK tarvitsee laajempiin tutkimukseen erilaisia lupia. Siksi Mikkola arvioi, että mikäli varsinaisiin kaivauksiin ryhdytään, ne voisivat alkaa aikaisintaan noin vuonna 2035.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.