Yksi asia voi tuhota parisuhteesi – luovu tästä ajatusmallista

Tuoreen tutkimuksen mukaan oman kumppanin mieltäminen ”ainoana oikeana” voi olla tuhoisaa suhteen tulevaisuudelle.

Tutkimuksen takana on kaksi sosiaalipsykologia, Spike W. S. Lee Toronton yliopistosta ja Norbert Schwartz Etelä-Kalifornian yliopistosta. Tutkijat esittävät, että unelmointi elämästä täydellisessä harmoniassa sen yhden ”oikean” kumppanin kanssa voi johtaa ikäviin tuloksiin parisuhteessa. 

Tutkimukseen osallistui 73 eri-ikäistä ihmistä, jotka kaikki ilmoittivat olevansa vakavassa ja pitkässä parisuhteessa. Tutkittavat vastasivat kyselyyn, jossa esitettiin parisuhteeseen liittyviä kysymyksiä.

Ensimmäinen puoli osallistujista mielsi suhteensa ensisijaisesti sielunkumppanuutena. Iskulauseita tähän olivat muun muassa seuraavat: ”Puolisoni on parempi puoliskoni”, ”olemme yhtä” ja ”puolisoni on Se Oikea”. 

Loput vastaajat puolestaan arvioivat mieltävänsä parisuhteensa pikemminkin yhteisenä matkana. He arvostivat kaikkea yhdessä koettua, ja olivat iloisia siitä, miten pitkälle olivat edenneet yhdessä kumppaninsa kanssa.

Sielunkumppanuuteen uskovat järkyttyvät vaikeuksista

Jälkikäteen vastaajia pyydettiin arvioimaan suhteidensa vaikeuksia ja onnistumisia. Lopuksi vastaajat arvioivat myös, kuinka tyytyväisiä olivat suhteeseensa kokonaisvaltaisesti.

Sielunkumppanuudesta haaveilevat raportoivat muita vastaajia enemmän olevansa tyytymättömiä parisuhteeseensa.

Jos kumppanin haluaa nähdä väistämättömänä kohtalona ja ainoana oikeana, halu tehdä töitä suhteen eteen vähenee. Konfliktitilanteet tuntuvat tässä tapauksessa myös pahemmalta ja vaikeammin hyväksyttävältä. Sielunkumppanuuteen uskovat järkyttyvät riidoista ja suhteen alamäistä, koska ajattelevat helposti, että täydellisen sielunkumppanin kanssa tällaisia vaikeuksia ei olisi.

Schwartz ja Lee suosittelevat, että kumppanit nojaisivat ajatuksiaan perinteisiin häävaloihin, joissa luvataan pysyä toisen rinnalla ylä- ja alamäissä.

Lähde: Real Simple

Lue myös:

    Uusimmat