Yhteishakua perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin pidennetään koronavirustilanteen vuoksi

1:22
Yhteishakua perusopetuksen jälkeisiin koulutuksiin jatketaan – Saramo: "Yhteishaku on historiallinen".

Tämän vuoden yhteishakua on pidennetty koronavirustilanteen vuoksi. Oppivelvollisuuteen liittyvä hakeutumisvelvoite tuli voimaan vuoden 2021 alusta lukien.

Kevään 2021 yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen sekä haut perusopetuksen jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin ja vaativana erityisenä tukena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen päättyvät 7. huhtikuuta kello 15.

– Juuri nyt käynnissä oleva yhteishaku on historiallinen. Oppivelvollisuusuudistuksen myötä yhteishaku koskee ensimmäistä kertaa aivan jokaista peruskoulun päättävää nuorta, kun kaikki ysiluokkalaiset jatkavat peruskoulusta ammatilliseen koulutukseen, lukioon tai esimerkiksi kymppiluokalle, sanoo opetusministeri Jussi Saramo Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteessa.

Saramon mukaan tarkoituksena on varmistaa, että jokainen nuori saa kaiken tarvitsemansa tuen ja ohjauksen.

– Tämän vuoksi olemme päättäneet pidentää yhteishakua jatkumaan 7.4. asti niin, että lähiopetukseen ehditään palata ennen yhteishaun loppua ja omia hakuvaihtoehtoja on mahdollista käydä läpi oman koulun opinto-ohjaajan kanssa etäopetusjakson jälkeen.

Oppilaanohjausta annetaan myös etänä

Oppivelvollisuuteen liittyvä hakeutumisvelvoite tuli voimaan vuoden 2021 alusta lukien. Hakeutumisvelvoite vaikuttaa käytännössä niihin nuoriin, jotka keväällä 2021 ovat perusopetuksen 9. luokalla, elipääosin vuonna 2005 syntyneisiin.

Oppivelvollisen on hakeuduttava ennen perusopetuksen viimeisen vuosiluokan päättymistä toisen asteen koulutukseen, nivelvaiheen koulutukseen tai muuhun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan koulutukseen.

Yhteishakuun liittyvää ohjausta ja oppilaanohjausta annetaan myös yläkoulujen etäopetusjakson, eli 8.–28. maaliskuuta välisenä aikana. Opetusministeriön mukaan mahdollisia tapoja toteuttaa ohjausta ovat etäyhteyksillä toteutettava ohjaus, sekä pienryhmä- tai henkilökohtainen ohjaus hygienia- ja väljyyssuositukset huomioiden. 

Etäopetuksessa muusta syystä, kuten karanteenin, eristämisen, riskiryhmään tai perheenjäsenen riskiryhmään kuulumisen vuoksi, olevien yhteishausta ja oppilaanohjauksesta huolehditaan esimerkiksi etäyhteyksillä toteutettavana ohjauksena.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja