Mainos

Yhteishaku alkaa tänään! Kumpi houkuttaa peruskoulun päättäviä, lukio-opinnot vai ammatillinen koulutus?

6:17
Tänään alkava yhteishaku puhutti Huomenta Suomessa.

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukioon alkaa tänään. Haku kestää maaliskuun 12. päivään asti. Kevään yhteishaussa haetaan syksyllä alkavaan koulutukseen.

Tänä vuonna yhteishaussa on tarjolla lähes 80 000 aloituspaikkaa, joista hieman yli puolet ammatillisessa koulutuksessa ja loput lukioissa. Aiheesta keskusteltiin tänään Huomenta Suomessa.

Viime keväänä yhteishaussa peruskoulun päättävistä opiskelijoista 42 prosenttia haki ammatilliseen koulutukseen ja 58 prosenttia lukioon. Lukion suosio on kasvanut tasaisesti menneiden vuosien aikana.

– Jos miettii näitä viime vuosia, niin kyllähän lukio on nostanut suosiotaan, kun katsoo perusopetuksen päättäviä, toteaa Katariina Männikkö opetushallituksen erityisasiantuntija.

Esimerkiksi Helsingissä on varauduttu siihen, että 60 prosentille peruskoulun päättävistä on lukio paikka ja 40 prosentille ammatillisen koulutuksen paikka, kertoo Stadin ammatti- ja aikuisopiston rehtori Annukka Sorjonen.

Kuitenkin toisen vuoden opiskelijat kokevat, ettei ammatillisessa koulutuksessa opiskelu ole niin stressaavaa kuin mielikuvat lukiossa tai peruskoulussa opiskelusta, kertoo Opetus- ja kulttuuriministeriön loppuvuodesta teettämä mielikuvatutkimus.

– Nimenomaan se käytännön läheisyys ja konkreettisuus ovat niitä tekijöitä, jotka pitävät yllä paitsi sitä motivaatiota myös helpottavat opiskelun sujumista, Sorjonen kertoo.

Ammatillisen koulutuksen vapaaksi jääneitä paikkoja voi hakea jatkuvan haun kautta. Lukion vapaita paikkoja haetaan lukiokoulutuksen lisähaussa. Valintatulokset julkaistaan aikaisintaan 13. kesäkuuta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja