Yhdysvaltalaisen Ryanin Suomi-mysteeri ratkesi – kadonnut isoisä löytyi: Isoisoisoisä John lähti Siikajoelta Minnesotaan 1893

Yhdysvaltain Virginiassa asuva Ryan Van Zanten, 33, selvitti kesällä 2016, kuka oli hänen suomalaissukuinen isänsä äiti. Suomen-sukuisen isänisän henkilöllisyys jäi vielä mysteeriksi, kunnes tämän vuoden elokuussa dna-testejä tekevältä sivustolta tuli ilmoitus.

Vern (Kannianen) oli tehnyt saman dna-testin kuin minäkin, jolloin hän paljastui isäni sedäksi, Ryan Van Zanten kertoo MTV Uutisille.

Lisävahvistusta sukulaisuussuhteille Van Zantenit saivat, kun Vernin toisen veljen Jimin kaksi poikaa tekivät dna-testin, jonka mukaan he olivat serkkuja Ryanin David-isän kanssa.

Aiempi Ryanista kertova laaja juttumme keskittyi Ryanin isän äidin puoleiseen sukuun. Tuolloin Ryan ihmetteli, että hänen isänäitinsä Inga Ellen työskenteli ilmavoimissa kuten hän itsekin. Mutta ilmavoimien palveluksessa työskenteli myös Ryanin isänisä, Herbert Harry Kannianen.

Van Zanten koko perhe

Yhdistelmäkuvassa Herbert, Inga Ellen sekä heidän poikansa David, Ryanin isä.

Ryan ei valitettavasti ehtinyt nähdä isoäitiään Inga Ellen Hepolaa eikä myöskään Herbie-isoisäänsäkään. Herbertin Vern-veli välitti Ryanin perheelle kuolinilmoituksen vuodelta 1988.

Ryan van Zantenin isoisän kuolinilmoitus

Herbert Kannianen kuoli kotonaan New York Millsissä sydänkohtaukseen 59-vuotiaana 29. heinäkuuta 1988. Herbert kärsi heikosta näöstä ja hän tarvitsi veljiensä ja naisystävänsä apua päästäkseen töihin, sillä hänelle ei myönnetty ajokorttia.

Kuolinilmoituksessa mainitaan Herbertin Vern-veljen lisäksi muun muassa heidän vanhempansa John ja Sylvia Kannianen.

Ryanin sukuhaaraa piti puida kuitenkin vielä seuraavalle liuskalle, että yhteys Suomeen selvisi. Ryan sai vahvistuksen, että hautakuvia julkaisevassa Findagrave-palvelussa on kuva hänen isoisoisoisänsä haudasta. John Kanniasen samanniminen isoisä John Kanniainen syntyi Siikajoelle 24. kesäkuuta 1868 ja lähti 25-vuotiaana Yhdysvaltain Sebekaan vuonna 1893.

Kanniainen meni naimisiin Hilda Mäen kanssa ja he saivat seitsemän lasta: Otto, John, Hjalmar, Hilia, Jennie ja Senia. Lapsenlapsia kertyi Kanniaisen kuolemaan (19.9.1936) mennessä yhdeksän, yksi heistä siis Herbert, Ryanin isoisä.

Tarkkasilmäiset ovat ehtineet jo huomata, onko toimittaja tehnyt kirjoitusvirheitä sukunimen Kannianen kohdalla. Suomalaiseen suuhun sukunimi Kanniainen kuulostaisi sopivammalta.

Sillä sukunimellä veljekset Vern, Jim ja Herbert kastettiin.

– I-kirjain on pudonnut nimen keskeltä jossain vaiheessa, Ryan van Zanten kertoo.

Hän on jo päässyt jututtamaan uusista sukulaisistaan Herbertin Vern-veljen sekä toisen veljen, Jimin Mark-pojan kanssa. Heilläkään ei ollut tietoa, mihin i-kirjain on matkan varrella kadonnut.

Isoisä ja isoisän suku selvisi, mutta ainakin yksi mysteeri Ryanilla on siis sukulaisistaan vielä selvitettävänä.

Lue myös:

    Uusimmat