Legendaarinen Hercule Poirot -sarja on täynnä yllättäviä yksityiskohtia – tiesitkö nämä asiat etsivän roolilleen kaikkensa antaneesta David Suchetista?

Belgialainen, pieniä harmaita aivosolujaan alati käyttävä Hercule Poirot on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista fiktiivisistä hahmoista. Yksi suurimmista syistä siihen on näyttelijä David Suchet, joka toi etsivän henkiin lähes 25 vuoden ajan.

1900-luvulla elänyt ja vaikuttanut englantilainen Agatha Christie on vielä tänäkin päivänä kaikkien aikojen eniten myynyt fiktiokirjailija. Christien kirjoja on myyty kansainvälisesti yli kaksi miljardia kappaletta, ja hänet tunnetaan parhaiten belgialaisen etsivän Hercule Poirotin tarinoista, joista ensimmäinen, Stylesin tapaus, ilmestyi vuonna 1920.

8. tammikuuta vuonna 1989 sai ensi-iltansa ITV:n tuottama Hercule Poirot -sarja, joka jatkui vuoteen 2013 asti. Sarjan kolmentoista tuotantokauden aikana televisiossa nähtiin lähes kaikki Christien Poirot-tarinat, ja maailman kuuluisinta etsivää esitti englantilainen näyttelijä David Suchet.

Suchet aloitti roolinsa Poirotina 41-vuotiaana ja esitti tätä lähes 25 vuoden ajan. Roolista tuli hänen uransa huipputyö. Mies tunnetaan tinkimättömänä metodinäyttelijänä, joka tuli ilmi myös tässä legendaarisessa roolityössä. 

Tiesitkö sinä nämä David Suchetista?

1. David Suchet ei ollut lukenut yhtäkään Hercule Poirot-tarinaa ennen roolin saamista

Saatuaan roolin Suchet tarttui kuitenkin tuumasta toimeen. Valmistautuessaan työhön Suchet luki joka ikisen Poirot-romaanin ja novellin, sekä kokosi niiden pohjalta listan etsivän ominaisuuksista ja piirteistä. 

– Siitä tuli lopulta viisi sivua pitkä ja siinä oli kuvattuna 93 erilaista näkökulmaa hänen elämästään. Minulla on se lista edelleen, ja itse asiassa kannoin sitä mukanani kaikkien Poirot-vuosieni ajan, kuten annoin siitä myös kopion jokaiselle ohjaajalle kenen kanssa ikinä työskentelin Poirotin parissa. 

2. Rooli oli raskas myös fyysisesti

Esimerkiksi viimeistä Poirot-jaksoaan varten Suchetin täytyi laihduttaa 15 kiloa, jotta hän näyttäisi laihalta ja sairaalta, niinkuin Hercule Poirot oli selvittäessään viimeistä juttuaan. 

3. Perhe ei puoltanut työn hyväksymistä

Ennen kuin Suchet astui Hercule Poirotin saappaisiin, hänen veljensä varoitti näyttelijää, ettei rooli olisi häntä varten eikä hänen tulisi sitä esittää. Loppu on historiaa, sillä Suchet hyväksyi roolin silti, näytteli Poirotia lähes neljännesvuosisadan ajan, ja siitä tuli hänen uransa suosikki. 

4. Hercule Poirot ei ole ainut Suchetin esittämistä Agatha Christien luomista hahmoista

Vuonna 1985, neljä vuotta ennen oman Poirot-uransa alkua, Suchet esitti komisario Jappia CBS:n tuottamassa Thirteen at Dinner -elokuvassa, joka perustuu Christien romaaniin Lordin kuolema. Elokuvassa Hercule Poirotia esitti Peter Ustinov

5. Poirotin oikean puheäänen löytäminen oli pitkä ja tarkka prosessi

Hercule Poirotin puheääni poikkeaa täysin David Suchetin omasta äänestä, ja hahmon äänen luominen oli erittäin tarkkaa. Saadakseen belgialaisen, Englantiin muuttaneen etsivän ääneen juuri oikean aksentin, Suchet kuunteli paljon sekä belgialaisia että ranskalaisia BBC:n radiotallenteita, kuin myös englanninkielisiä, ranskalaisten tuottamia radio-ohjelmia. 

– Suurin huolenaiheeni oli antaa Poirotille ääni joka kuulostaisi oikealta, ja olisi myös sen miehen ääni, jonka kuulin päässäni lukiessani hänen tarinoitaan. 

6. Erikoinen lounas kuningattaren kanssa

Vuonna 1990 Suchet sai Buckinghamin palatsiin kuningatar Elisabetilta, jonka näyttelijä luuli ensin olevan pilaa. Suchet ja hänen vaimonsa Sheila Ferris kuitenkin tapasivat kuningattaren ja tämän puolison prinssi Philipin yhteisen lounaan merkeissä. 

Ruokailun aikana näyttelijä joutui kiusalliseen tilanteeseen. Hän valitsi hedelmäkulhosta itselleen mangon, muttei tiennyt kuinka se tulisi kuoria näin arvokkaassa seurassa. Lopulta hän pyysi apua asiassa itse prinssi Philipiltä. 

– Herttua otti itsekin mangon ja näytti minulle juuri, miten tuli toimia. 

Mangoepisodin jälkeen Suchet päätti, että tapahtumaa tultaisiin käyttämään tulevassa Poirot-jaksossa The Theft of the Royal Ruby. Näin myös tehtiin. 

– Tämä on oma vitsinsä myös elokuvassa itsessään. Kun eräs vieraista kysyy, mistä Poirot tietää, kuinka kuoritaan mango, käsikirjoittaja Anthony Horowitz kirjoitti vastaukseksi: "muuan herttua opetti minulle". 

7. Kun Poirotilla oli nuha, niin oli Suchetillakin

Suchet vilustui itsekin aina, kun tarinoiden mukaan Poirotilla oli nuha. 

– Näytän saavani aina tartunnan kun Poirotkin saa – se on mystistä, mutta niin tapahtui vuosia.

8. Poirotin legendaariset viikset muotoiltiin tarkkojen ohjeiden mukaan

Poirotin maailmankuulut viikset toteutettiin tarkasti Christien Idän pikajunan arvoitus -romaanissa tekemän kuvailun mukaan. 

9. Etsivän kävelytyyli vaati omistautumista

Suchet kehitti niin ikään Poirotin kävelytyylin seuraamalla Christien tiettyä, tarkkaa kuvailua.

"Poirot ylitti nurmikon, nopeilla sipsuttavilla askelillaan, kivuliaat lakerikengät jalkojensa ympäröimänä."

Näyttelijä käytti hyväkseen myös näyttelijä Laurence Olivierin tekniikkaa, jonka täytyi aikoinaan opetella kävelemään keikarimaisesti erästä rooliaan varten. 

– Kävelin ympäri puutarhaani penny pakaroideni välissä – vaikka käytinkin pientä, modernia pennya. Larry oli käyttänyt vanhaa, isoa pennya. 

Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2019.

Lue myös:

    Uusimmat