Yhdysvaltain Sullivan saapunut Israeliin neuvotteluihin: Taistelut Gazassa jatkuvat

Israelin pääministeri Netanjahu tyrmää ministerikollegansa vaatimukset pidemmän tähtäimen Gaza-suunnitelman takarajasta 2:00
Israelin pääministeri Netanjahu tyrmää ministerikollegansa vaatimukset pidemmän tähtäimen Gaza-suunnitelman takarajasta

Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan on saapunut Israeliin neuvotteluihin maan hallinnon kanssa samalla kun taistelut ja Israelin pommitus ovat jatkuneet kiivaina Gazan kaistalla. Sullivanin saapumisesta kertovat AFP ja BBC.

BBC:n mukaan Sullivan tapasi Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun iltapäivällä. Sullivan saapui maahan vierailultaan Saudi-Arabiaan, jota Yhdysvallat on yrittänyt taivutella tunnustamaan Israelin valtion. Gazan sota on mutkistanut diplomaattista hanketta.

Yhdysvaltojen Sullivan ja Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman tapasivat tänään Dhahranissa keskustellakseen maiden välisistä strategisista sopimuksista, kertoo Saudi-Arabian media.

Yli seitsemän kuukautta kestäneessä sodassa on kuollut Gazan kaistalla kaikkiaan yli 35 450 ihmistä, kertoo äärijärjestö Hamasin alainen Gazan terveysministeriö. Sota alkoi viime vuoden lokakuussa Hamasin Israeliin tekemästä hyökkäyksestä, jossa kuoli israelilaisviranomaisten mukaan yli 1 170 ihmistä.

Israelin hallitus rakoilee

Sullivanin saapuessa maahan Israelia repii uusi poliittinen kriisi. Ministeri Benny Gantz uhkasi myöhään lauantaina erota hallituksesta, jos pääministeri Netanjahu ei hyväksy suunnitelmaa sodanjälkeisen Gazan hallinnosta. Hallituskumppanit ovat vaatineet Netanjahulta selkeää sitoutumista siihen, ettei Israel hallitse suoraan Gazaa sodan jälkeen.

Gantz myös kannusti Israelia normalisoimaan suhteensa Saudi-Arabian kanssa.

Gazan viranomaisten mukaan ainakin 31 ihmistä kuoli ja parikymmentä loukkaantui Israelin tekemässä ilmaiskussa sunnuntain vastaisena yönä. Iskun kerrottiin osuneen asuintaloon Nuseiratin pakolaisleirillä.

Israelin armeija ilmoitti tutkivansa tapahtunutta. Nuseiratisssa on käyty kovia taisteluja, ja alue on ollut ilmaiskujen kohteena siitä lähtien kun Israel aloitti hyökkäyksensä Gazan eteläosassa sijaitsevaan Rafahiin.

Lue myös:

    Uusimmat