Yhdysvaltain aborttipäätös voi olla esimakua tulevasta, varoittaa asiantuntija: "Isoja asioita saattaa olla uhattuna seuraavaksi"

Isossa osassa Yhdysvaltoja aborttioikeus poistui 2:10
Kuinka aborttikielto voi näkyä tulevissa Yhdysvaltain välivaaleissa? Katso tutkijan kommentit.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi perjantaina aborttioikeuden ja ensimmäiset osavaltiotason aborttikiellot astuivat jo voimaan. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan on jo nähtävissä viitteitä mahdollisista tulevista kielloista.

Aborttikielto astui jo voimaan Louisianan, Etelä-Dakotan, Kentuckyn ja Missourin osavaltioissa, ja kymmenen osavaltion odotetaan seuraavan lähiaikoina perässä. Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkijan Maria Annalan mukaan aborttipolitiikassa lähdetään nyt kahteen eri suuntaan Yhdysvalloissa.

– Samaan aikaan taas arvoliberaaleissa osavaltioissa aiotaan säätää uusia lakeja, joilla tämä oikeus aborttiin turvataan niin, että jos tulisi jonkinlainen valtakunnallinen aloite, että pitää saada koko maassa kiellettyä abortti, niin ainakin näissä osavaltioissa olisi osavaltiotason lainsäädäntö turvaamassa sen, Annala kertoo.

Useissa konservatiivisissa osavaltioissa lainsäädäntöön ei ole sisällytetty mahdollisuutta aborttiin tapauksissa, joissa raskaus on alkanut raiskauksen tai insestin seurauksena. Annalan mukaan mahdollisuus aborttiin saattaa olla kuitenkin jokaisessa osavaltiossa, mikäli naisen henki on vaarassa.

Yritykset saattavat tarjota abortin työsuhde-etuna

Abortin tekeminen toisessa osavaltiossa on joillekin mahdollista, mutta Annalan mukaan on paljon käytännön syitä, jotka estävät toiseen osavaltioon matkustamisen. Ei ole esimerkiksi mahdollisuutta saada töistä vapaata tai ei ole autoa käytössä saati edes ajokorttia.

– Voi olla, että naimisissa oleva nainen haluaisi abortin salaa puolisoltaan, ei hän voi noin vaan lähteä johonkin toiseen osavaltioon, jos puoliso on sitä mieltä, että kaikki lapset, jotka syntyy, pitää tehdä tähän maailmaan, Annala toteaa.

Kolikon kääntöpuolena Annala kertoo aborttimyönteisten yritysten suunnittelevan nyt työsuhde-etuna abortin mahdollistamisen työntekijälle toisessa osavaltiossa. Annala uskoo yritysten tekevän tästä erityisen julkista, jotta se näyttäytyisi vastaiskuna korkeimman oikeuden päätökselle.

Mitä korkein oikeus voi tehdä seuraavaksi?

Yhdysvalloissa käydään välivaalit tulevana syksynä. Annalan mukaan aborttioikeuden kieltämistä vastustavat demokraatit pyrkivät tekemään kaikkensa, jotta aborttiasia toimisi heidän edukseen vaaleissa.  

Demokraattien menestymistä voi hankaloittaa kuitenkin vaikea taloustilanne, joka saattaa vedota vaalikamppailussa enemmän republikaanien äänestäjiin.

Korkeimman oikeuden tuomareiden teksteissä aborttikiellon yhteydessä on Annalan mukaan viitteitä siitä, että korkein oikeus saattaisi kumota tulevaisuudessa myös muita oikeuksia.

– Saatiin viitteitä siitä, että heitä (korkeimman oikeuden tuomareita) kiinnostaisi myös mahdollisesti kumota samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeus, niin että se olisi joka osavaltiossa pakko sallia. Myös oikeus ehkäisyyn voi olla uhattuna. Ihan jopa naimisissa olevilta pareilta saattaisi mennä oikeus käyttää ehkäisyä parisuhteen sisällä.

– Hyvin isoja asioita on, jotka saattaa olla nyt uhattuna seuraavaksi ja nämä ovat tietenkin kampanja-aseita demokraattipuolueelle, Annala lisää.

Korkein oikeus on kumonnut Yhdysvalloissa laajan aborttioikeuden 1:54
Korkein oikeus on kumonnut Yhdysvalloissa laajan aborttioikeuden.

Lue myös:

    Uusimmat