Yhdysvalloissa korkein oikeus kielsi abortin liittovaltion tasolla – jatkossa oikeudesta päättää kukin osavaltio

Korkein oikeus on kumonnut Yhdysvalloissa laajan aborttioikeuden 1:54
– Abortin haluavat naiset joutuvat jatkossa tekemään pitkiä matkoja toisiin osavaltioihin, kertoo MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Pylvänäinen.

Yhdysvaltain korkein oikeus on päättänyt, ettei naisilla ole enää liittovaltion tasolla perustuslaillista oikeutta aborttiin.

Presidentti Joe Bidenin mukaan USA:n korkeimman oikeuden aborttipäätös on traaginen virhe ja surullinen päivä maalle ja oikeudelle. Naisten terveys ja elämä ovat nyt hänen mukaansa vaarassa.

Jatkossa aborttioikeudesta päättävät osavaltiot, ellei kongressi vaikuta asiaan. Lähes puolet osavaltioista on jo hyväksynyt tai aikoo hyväksyä aborttikieltoa koskevan lain ja useat muut osavaltiot ovat hyväksyneet tiukkoja aborttioikeutta rajoittavia säädöksiä, kertoo uutiskanava CNN.

Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama tuomitsi päätöksen Twitterissä.

– Korkein oikeus ei ainoastaan peruuttanut 50 vuotta voimassa ollutta säädöstä, vaan luovutti yhden ihmisen henkilökohtaisimmista päätöksistä poliitikkojen ja ideologien oikkujen saneltavaksi. Samalla hyökättiin miljoonien amerikkalaisten vapautta vastaan, Obama kirjoitti.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi kommentoi päätöstä tuoreeltaan ja sanoi sen olevan julma. Hänen mukaansa naisten oikeuksista äänestetään loppuvuodesta.

Aborttioikeus on liittovaltion tasolla perustunut vuosikymmeniä korkeimman oikeuden vuoden 1973 Roe vastaan Wade -päätökseen. Vuoden 1992 Planned Parenthood vastaan Casey -päätös puolestaan takasi naiselle oikeuden aborttiin vielä raskausviikolla 22–24.

Yhdysvalloissa aborttioikeutta ei ole vuosien saatossa saatu kirjattua liittovaltion lakiin, vaikka aborttioikeutta kannattavilla demokraateilla on monesti ollut hallussaan sekä Valkoinen talo että maan kongressi.

Missourin oikeusministeri Eric Schmitt julkaisi pian päätöksen jälkeen twiitin, jossa hän kertoi Missourin olevan ensimmäinen, joka on hyväksynyt lain osavaltiotasolla.

Lue myös:

    Uusimmat