Mainos

Yhdysvalloissa useita joukkoampumisia alkuvuoden aikana: "Ampumiset muuttuvat entistä verisemmiksi"

1:01

Yhdysvalloissa on ehtinyt olla tämän vuoden aikana jo 18 traagista ampumistapausta, kertoo Everytown for Gun Safety -järjestö. Tuorein tapahtui keskiviikkona Floridassa, missä ainakin 17 ihmistä kuoli, kun 19-vuotias mies avasi tulen koululla.

Kyseessä on Yhdysvaltain toiseksi pahin kouluampuminen Yhdysvaltain julkisissa kouluissa.

Epäilty, koulun entinen oppilas, aloitti tulituksen koulurakennuksen ulkopuolella ja tunkeutui myöhemmin sisälle. Hän yritti paeta paikalta aiheuttamansa palohälytyksen turvin ja yritti piiloutua pakenevien oppilaiden joukkoon.

Poliisi pidätti epäillyn myöhemmin koulualueen ulkopuolelta.

1:53
​​​​​​​

Joukkoampumiset muuttuneet verisemmiksi

MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtajan Mari Karppisen mukaan joukkoampumiset ovat raaistuneet Yhdysvalloissa.

– Nämä joukkoampumiset muuttuvat valitettavasti entistä verisemmiksi, eikä vain kouluissa. Pelkästään tämän vuoden puolella on tehty jo 18 joukkoampumista.

Järjestön tapaa laskea Yhdysvalloissa tapahtuneita ampumatapauksia on kuitenkin kritisoitu. Konservatiivinen uutissivusto Daily Wire nosti esiin, että 18 ampumatapauksesta kouluilla niiden edustalla viisi oli sellaisia, jotka tapahtuivat oppituntien aikana ja niissä loukkaantui ihmisiä. Sivusto kuitenkin korostaa, että viisikin tapausta on liikaa.

Muissa tapauksissa kyse oli muun muassa itsemurhista, jotka tapahtuivat koulun edustalla koulun aukioloajan ulkopuolella. Lisäksi esiin oli nostettu ammuskeluja koulun parkkipaikalla, jossa ei loukkaantunut ketään.

Vakavin kouluisku vuosiin

Keskiviikon veriteko oli kuitenkin vakavin kouluampuminen pitkään aikaan kuolonuhrien lukumäärällä mitattuna. Tähän mennessä kuolonuhrien lukumäärä on eilisessä iskussa 17. Lisäksi osa haavoittuneista on kriittisessä tilassa.

– Näin vakavaa kouluiskua ei ole tapahtunut moneen vuoteen.

Vuonna 2012 Sandy Hookissa tapahtuneessa kouluampumisessa kuoli 28 ihmistä. Yhdysvaltain pahin ampuminen sattui viime kesänä Las Vegasissa ja toiseksi pahin toissakesänä Orlandossa.

Aselakikeskustelu käy taas kuumana

Floridan ampumisen jälkeen Yhdysvalloissa on taas roihahtanut keskustelu aselaeista.

Karppisen mukaan massa-ampumiset saavat aikaan kahdenlaisen reaktion: toiset haluavat tiukentaa lakia, ja toiset hankkivat itselleen aseen.

– Keskustelu käy kuumana, miksi 19-vuotiaalla pitää olla oikeus puoliautomaattikivääriin, joita usein näissä ampumisissa käytetään.

– Toinen reaktio on se, että ihmiset ostavat lisää aseita suojellakseen itseään.

58:52

17.2. klo 11.50: Täydennetty tietoja Yhdysvaltain kouluammuskeluista alkuvuonna. Noteeratuista 18 ammuskeluista koululla on ristiriitaista tietoa, mutta tapauksista vain viidessä on kyse loukkaantumisia tai kuolonuhreja vaatineista ammuskeluista koulun tiloissa oppituntien aikana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.