Yhdysvallat: Venäjä saattaa yrittää oikeuttaa hyökkäyksen Ukrainaan lavastetun videon avulla

Britannian ulkoministerin mukaan yhdysvaltalaisväitteet ovat selvä ja järkyttävä todiste Venäjän sotaisista aikeista.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan Venäjä saattaa yrittää oikeuttaa hyökkäyksen Ukrainaan lavastetun videon avulla.

Ministeriön tietojen mukaan Venäjä haluaisi todennäköisesti tekosyyn uudelle hyökkäykselle Ukrainaan, sanoi ministeriön edustaja John Kirby toimittajille torstaina.

Yksi vaihtoehto voisi olla lavastaa Ukrainan hyökkäys Venäjän aluetta tai venäjää puhuvia ihmisiä vastaan, Kirby sanoi. Jälkimmäinen voisi viitata Ukrainan merkittävän kokoiseen venäjänkieliseen väestönosaan.

Ministeriö uskoo, että osana tätä valehyökkäystä Venäjä tuottaisi propagandavideon, jolla kuvattaisiin muun muassa ruumiita ja tuhottuja paikkoja.

Lavastetun hyökkäyksen varjolla Venäjä voisi saada tekosyyn vyöryttää joukkonsa Ukrainaan. Suurvalta on jo koonnut Ukrainan vastaisen rajan läheisyyteen arviolta yli 100  000 sotilasta ja paljon raskasta sotakalustoa.

Väitteiden tueksi ei ollut esittää todisteita

Kirby ei tarjonnut todisteita väitteiden tueksi, eikä näin tehnyt myöskään väitettyä suunnitelmaa niin ikään kommentoinut ulkoministeriön edustaja Ned Price.

Kirbyn mukaan osana suunnitelmaa Venäjä pyrkisi maalaamaan kuvan siitä, että lavastetussa hyökkäyksessä käytetty Ukrainan sotakalusto olisi länsimaiden toimittamaa. Näin Venäjä voisi hänen mukaansa vieläkin vahvemmin oikeuttaa "kostotoimet" Ukrainaa vastaan.

–  Olemme nähneet tällaisia toimia venäläisiltä aiemminkin, ja meidän mielestämme on tärkeää ottaa asia esille, jos koemme asian olevan näin, Kirby sanoi.

Hän alleviivasi myös, että Yhdysvaltojen kokemus on, että tämänkaltaisilla toimilla on usein hyväksyntä korkealta tasolta Venäjän hallinnon sisältä.

NYT: Venäjän aiemmat toimet antavat uskottavuutta väitteille

Ulkoministeriön Pricen mukaan torstaina esille tuotu suunnitelma olisi yksi tekosyistä, joita Venäjän hallinto kehittelee Ukrainaan hyökkäämisen oikeuttamiseksi. Hänen mukaansa Yhdysvalloilla ei ole tietoa siitä, aikooko Venäjä toteuttaa väitetyn suunnitelmansa.

–  Venäjä on viestinyt olevansa halukas jatkamaan diplomaattisia keskusteluja tilanteen liennyttämiseksi, mutta tämänkaltaiset toimet antaisivat ymmärtää toisin, Price sanoi.

Pricea hiillostettiin lehdistötilaisuudessa esittämään todisteita suunnitelmasta. Hänen mukaansa väitteet pohjautuvat tiedustelutietoihin mutta ei kertonut tarkempia yksityiskohtia.

Yhdysvaltalaislehti New York Timesin mukaan viranomaiset alleviivasivat suorien todisteiden julkaisemisen vaarantavan heidän lähteensä ja metodinsa.

Lehden mukaan Venäjän aiemmat toimet antavat kuitenkin uskottavuutta yhdysvaltalaisväitteille. Suurvalta on esimerkiksi toteuttanut valheellisiin kansanmurhasyytöksiin perustuvan disinformaatiokampanjan, minkä lisäksi Venäjän parlamentissa on ehdotettu Itä-Ukrainan separatistitasavaltojen itsenäisyyden tunnustamista.

Brittiministeri: Venäjän on sitouduttava diplomatiaan

Väitteet Venäjän suunnitelmasta oikeuttaa hyökkäys Ukrainaan lavastetun videon avulla ovat selvä ja järkyttävä todiste suurvallan pyrkimyksistä horjuttaa tasapainoa Ukrainassa, sanoo Britannian ulkoministeri Liz Truss.

Truss kommentoi Yhdysvaltojen väitteitä Twitterissä julkaistussa lausunnossa.

Ministerin mukaan Venäjän sotaisia toimia demokraattista maata vastaan ei voida hyväksyä ja Britannia tuomitsee Venäjän pyrkimykset. Hänen mukaansa ainoa tie eteenpäin on, että Venäjä liennyttää tilannetta ja sitoutuu diplomatiaan.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Kirbylta kysyttiin torstaina myös siitä, lisääkö Yhdysvallat bensaa liekkeihin lähettämällä joukkoja ja apua Itä-Eurooppaan.

–  Ensinnäkin, me jatkamme turvallisuusavun toimittamista Ukrainaan, jotta he voivat puolustautua itse paremmin tätä uhkaa vastaan, Kirby sanoi Fox Newsin haastattelussa.

Lisäksi hän painotti, että Yhdysvallat pyrkii vakuuttamaan liittolaisiaan, joille maa on antanut merkittäviä turvallisuuteen liittyviä sitoumuksia.

New Yorkin ukrainalaisten naapurustossa Ukrainan tilanne on monen huulilla 2:06
Katso myös: New Yorkin ukrainalaisten naapurustossa Ukrainan tilanne on monen huulilla

Lue myös:

    Uusimmat